Καλοκαιρινοί Προορισμοί | Διακοπές στην Αμοργό

Η Αμοργός είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων. Η Αμοργός είχε πληθυσμό 1.859 άτομα στην απογραφή του 2001. Οι κάτοικοι ασχολούνται παραδοσιακά με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, την κτηνοτροφία αλλά και την αλιεία.

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Χώρα

Αν τα Κατάπολα στο Νότο είναι η γραφική, ήρεμη πλευρά της Αμοργού, η Αιγιάλη στο Βορρά, είναι η ενθουσιώδης και «ζωντανή»! Τις ισορροπίες κρατά η Χώρα, σε ρόλο διαμεσολαβητή, στο κέντρο περίπου του γεωφυσικού χάρτη. Η μεσαιωνική πρωτεύουσα, σκαρφαλωμένη σαν απρόσιτη αετοφωλιά στα ριζά του βράχου, είναι χτισμένη σε ύψος 350 μ. πάνω από το έδαφος. Στην είσοδό της, τα κυβόσχημα σπιτάκια ξεπροβάλλουν σαν οάσεις λευκού στο άγονο ξερό τοπίο. Ακολουθώ τη Μέση Οδό, το κεντρικό πλακόστρωτο καλντερίμι, όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα cafes και τουριστομάγαζα, για να βγω στην περιοχή των Μύλων. Λαχανιασμένη από την ανηφόρα, κοντοστέκομαι μπροστά στην εγκαταλελειμμένη συστάδα των παλιών ανεμόμυλων και νιώθω πως όλοι οι αέρηδες είναι εκεί. Ο σορόκος, ο βοριάς, ο νοτιάς και τα άλλα «παιδιά» του Αιόλου, είναι πάντα εκεί, πάνω από την αγαπημένη τους Αμοργό. Καταφεύγω στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην είσοδο του Κάστρου, χτισμένο επί Ιερεμία Γκίζι τον 13ο αιώνα πάνω σε βράχο ύψους 65 μέτρων.

Αξίζει να δεις

Από την περιοχή των Μύλων «εύκολα» φτάνεις στην Παναγιά τη Χοζοβιώτισσα, από το παμπάλαιο μονοπάτι. Η ασφαλής μετακίνηση επιβάλλει το αυτοκίνητο, όμως, αν δεν ταλαιπωρηθείς, δεν μπορείς να συνειδητοποιήσεις το μέγεθος του μεγαλείου. Η μονή ιδρύθηκε όταν η εικόνα της Παναγίας από την περιοχή Χόζοβα της Παλαιστίνης έφτασε στην Αμοργό ως εκ θαύματος σε θέση που, όπως λέγεται, επέλεξε η Παναγία. Χτίστηκε το 1017 σε ένα απόκοσμο τοπίο απίστευτης ομορφιάς στο λόφο του Προφήτη Ηλία, ενώ ανακαινίστηκε το 1088 από τον Αλέξιο Κομνηνό.

Το σκηνικό είναι απλώς εντυπωσιακό∙ φανταστείτε ότι μόνο από τη θάλασσα είναι ορατή η Μονή της Χοζοβιώτισσας, αφού είναι χτισμένη μέσα στα βράχια, σε πείσμα όσων θεωρούσαν ακατόρθωτο κάτι τέτοιο.

Τριακόσια πέτρινα σκαλιά πρέπει να ανέβεις για να φτάσεις στην είσοδο και να θαυμάσεις τα ιερά κειμήλια. Αμφίεση με μαγιό, σορτς και τα συναφή απαγορεύεται, αν θέλεις να μπεις στο εσωτερικό και να σε τρατάρουν με λουκούμι και κίτρο οι φιλόξενοι μοναχοί. Αν βρεθείς στο νησί τον Νοέμβριο, φρόντισε να είσαι εκεί και στις 21 του μήνα, οπότε και θα σου προσφέρουν φαγητό και γλυκό παστέλι, στο πλαίσιο του μεγάλου πανηγυριού.

Παραλίες

Οι παραλίες του νησιού είναι σχεδόν όλες απόκρημνες. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, αλλά θα χρειαστεί να περπατήσετε αρκετά για να φτάσετε στις περισσότερες. Η παραλία του Μούρου είναι μια μικρή αλλά πολύ όμορφη παραλία στην Κάτω Μεριά και κοντά στο χωριό Βρούτσι, ενώ ακριβώς πάνω στο βράχο μπορείτε να καθίσετε για καφέ ή φαγητό στο ομώνυμο με την παραλία cafe-εστιατόριο, απολαμβάνοντας την εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο.

Το ίδιο εντυπωσιακή είναι και η παραλία της Αγίας Άννας, κάτω από το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Διάσημη (όπως και το μοναστήρι) από την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο», καθώς ο Besson την επέλεξε για να γυρίσει το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας του, μαζεύει αρκετό κόσμο και θεωρείται από τις καλύτερες του νησιού.

Πέρα από τις δύο πιο γνωστές παραλίες, υπάρχουν αρκετές ακόμα γύρω από το νησί -στις οποίες, ωστόσο, θα πάτε με καραβάκι- καθώς και εκείνες στην Αιγιάλη και τα Κατάπολα, οι οποίες δεν είναι τόσο δύσβατες, όπου καταλήγουν οι περισσότεροι επισκέπτες του νησιού.

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Περισσότερες προτάσεις για διακοπές, στο neolaia προορισμοί!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;