Ένας στους δυο πολίτες απορρίπτει τη μονοκομματική διακυβέρνηση

Από nmpardakis 16 Μαΐου 2010

Απορρίπτει τη μονοκομματική διακυβέρνηση το 50% των πολιτών σύμφωνα με το βαρόμετρο της Public Issue για την εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής». Παράλληλα, θυμωμένοι με τη διαχείριση των σημαντικών θεμάτων της χώρας από τα μεγάλα κόμματα εμφανίζονται οι πολίτες και σε δύο ακόμα δημοσκοπήσεις για τις εφημερίδες «Πρώτο Θέμα» και «Έθνος της Κυριακής».

Στη δημοσκόπηση της Public Issue, το 50% των ερωτηθέντων προτιμά είτε κυβερνήσεις συνεργασίας (35%) είτε οικουμενική (15%). Μόλις ένας στους πέντε πολίτες (19%) τάσσεται σήμερα υπέρ των αυτοδύναμων λύσεων. Η διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης αμφισβητείται πλέον από τους Έλληνες, καθώς ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 22% (πτώση 9% από την προηγούμενη δημοσκόπηση). Χειρότερη είναι η εκτίμηση των πολιτών για τη λειτουργία της ΝΔ, καθώς μόλις 8% των ερωτηθέντων την επιδοκιμάζουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 30% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα είναι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το 4% κυβέρνηση της Ν.Δ, και το 59% καμία από τις δύο.

Από την πτώση της δύναμης των δύο μεγάλων κομμάτων (που έχουν απωλέσει συνολικά περίπου 4,5% – στο 45% β ρίσκεται η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ και στο 27% της ΝΔ) τα κόμματα της Αριστεράς (και κυρίως το ΚΚΕ) φαίνεται να κερδίζουν κάποιους πόντους. Η εκλογική επιρροή ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 16%.

Ταυτόχρονα το 36% εκτιμά ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ το 49% «βλέπει» πρόωρες εκλογές. Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου με 53% και ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 40%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 34%, ο Αλέξης Τσίπρας με 33% και η Αλέκα Παπαρήγα με 28%.

Οργισμένοι οι πολίτες με τα κόμματα

Το 91% των Ελλήνων πολιτών δηλώσει οργισμένο με τα κόμματα και τους πολιτικούς, στη δημοσκόπηση της εταιρίας «Alco» για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», με 95 στους 100 ερωτηθέντες να δηλώνουν πως την οργή τους θα περιόριζε η απομάκρυνση πολιτικών, που δεν δικαιολογούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, και 93 από τους 100 να ηρεμούν με τη φυλάκιση εκείνων, που εμπλέκονται σε σκάνδαλα.

Στη δημοσκόπηση, η αδιευκρίνιστη ψήφος (λευκό, άκυρο, αποχή, δεν ξέρω/δεν απαντώ) αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα με συνολικό ποσοστό 36,1 και το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ να ακολουθούν, με ποσοστά 26,3% και 18,3% αντίστοιχα., το ΚΚΕ με 6,8%, το ΛΑΟΣ με 4,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 2,9%.

Παράλληλα, το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση της εταιρίας «MARC», που δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ούτε τα κόμματα, ούτε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απολαμβάνουν την εκτίμηση των πολιτών, καθώς οι χειρισμοί τους κρίνονται από τους περισσότερους λανθασμένοι.

Το 64,4% πιστεύει ότι τα συνδικάτα και οι επαγγελματικές ενώσεις θα πρέπει να επιδιώξουν κοινωνική ειρήνη μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, μόνο το 30,3% πιστεύει ότι πρέπει να συνεχίσουν με συλλαλητήρια και απεργίες.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (87,8%), οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τα βάρη από τα ληφθέντα μέτρα είναι άδικα κατανεμημένα, ενώ σε ποσοστό 47,5% πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα ολοκληρώσει την τετραετία, σε αντίθεση με το 42,6%, που εκτιμά το αντίθετο.

Θετική γνώμη για τον Γ. Παπανδρέου έχει το 59,7% (αρνητική το 38,2%). Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 28,6% και η ΝΔ 19,1%, το ΚΚΕ 7,6%, το ΛΑΟΣ 5,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 3,6%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος και το λευκό/άκυρο αγγίζουν το 29,4%.

Το 46,6% μάλιστα θέλει αλλαγές στην κυβέρνηση. Σε έναν πιθανό ανασχηματισμό, το 18,1% πιστεύει ότι πρέπει να αντικατασταθεί η Λούκα Κατσέλη, το 15,7% ο Θ. Πάγκαλος, το 15,2% η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, το 12% η Α. Διαμαντοπούλου, το 11,9% ο Γ. Παπακωνσταντίνου, το 11,7% η Τ. Μπιρμπίλη, το 11,4% η Κ. Μπατζελή, το 6,9% ο Β. Βενιζέλος, το 5,6% ο Μ. Χρυσοχοΐδης και το 5,3% ο Π. Γερουλάνος.

Πηγή: http://www.tvxs.gr