Ανιχνευτής ψέμματος με… σκανάρισμα εγκεφάλου

Από Γ. Τσαλίκης 7 Μαΐου 2010

Σίγουρα σε πολλές ταινίες θα έχετε δει διάφορους ανιχνευτές ψέματος, που μετράνε τη διαστολή της ίριδας καθώς και τους καρδιακούς παλμούς. Μία άλλη τεχνική που υπάρχει είναι με την σάρωση fMRI, ωστόσο βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Όταν λέμε ψέματα, τότε πάει μεγαλύτερη ποσότητα αίματος στην πλαγιοκοιλιακή περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου μας. Τότε, αν κάποιος χρησιμοποιήσει ένα fMRI scanner, μπορεί να μετρήσει τα επίπεδα αίματος-οξυγόνου στον εγκέφαλο μας και να πει αν λέμε αλήθεια ή ψέματα. Μάλιστα, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, πολύ πιθανόν αυτή η τεχνική να χρησιμοποιηθεί σύντομα στα δικαστήρια.

Βέβαια, η σάρωση fMRI δεν είναι απόλυτα ακριβής για να δείξει αν κάποιος λέει αλήθεια η ψέματα. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, τα ποσοστά ακριβείας κυμαίνονται από 76 – 90%, ωστόσο ο David Levin στο Μπρούκλιν, μάχεται με πληρεξούσιο να τη χρησιμοποιήσει σε μία υπόθεση, με κάθε τρόπο. Ο Levin πιστεύει ότι η σάρωση θα δείξει αν ο εργοδότης μίας κοπέλας της φέρθηκε άδικα, όταν τον κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση.

Αν τελικά χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνική για να βγει αυτή η υπόθεση από το αδιέξοδο που βρίσκεται, τότε πιθανότατα το fMRI να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις, αφού θα υπάρχει ήδη μία προδεδικασμένη υπόθεση.

Άρθρο από το away.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ