Ρομποτικό τουρνουά ποδοσφαίρου στην Αθήνα!

Από neolaia.gr Team 4 Μαΐου 2010

Ρομποτικό τουρνουά ποδοσφαίρου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνέδριου Τεχνητής Νοημοσύνης (ΣΕΤΝ 2010), το οποίο ξεκινά σήμερα, Τρίτη, στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα και θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου.

Στο πρώτο τουρνουά ρομποτικού ποδοσφαίρου που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα θα συμμετάσχουν τρεις ομάδες με ένα ρομπότ η κάθε μία: από το ελληνικό Πολυτεχνείο Κρήτης, από το ιταλικό Πανεπιστήμιο la Sapienza και από το γερμανικό Πανεπιστήμιο Humboldt.

Το τουρνουά θα διεξαχθεί την Τετάρτη 5 Μαΐου, ενώ την Παρασκευή 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν αγώνες επίδειξης ανοιχτοί στο κοινό. Η πρώτη στην ιστορία ελληνική ρομποτική ομάδα, η οποία ονομάζεται «Κουρήτες», με συντονιστή τον επίκουρο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχαήλ Λαγουδάκη, συμμετέχει στους διεθνείς αγώνες RoboCup από το 1996.

Τα ρομπότ Nao έχουν ανθρωποειδή μορφή και έχουν κατασκευαστεί από την Aldebaran Robotics. Το διεθνές RoboCup διοργανώνεται ετησίως από το 1997 και θεωρείται το μεγαλύτερο ρομποτικό γεγονός στον κόσμο, όπου συγκεντρώνονται πάνω από 3.000 ερευνητές από περισσότερες από 40 χώρες, ενώ προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.

Η αρχική ιδέα ήταν του Ιάπωνα επιστήμονα Χιοράκι Κιτάνο το 1993 και σύντομα ιδρύθηκε η Ομοσπονδία RoboCup, η οποία έχει το φιλόδοξο όραμα μέχρι το 2050, μια 11άδα πλήρως αυτόνομων ανθρωποειδών ρομπότ να νικήσει την ομάδα των ανθρώπων ποδοσφαιριστών που θα έχει κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Το RoboCup 2010 θα λάβει χώρα τον Ιούνιο στη Σιγκαπούρη ενώ το τουρνουά στην Ελλάδα -που θα πραγματοποιηθεί με βάση τους διεθνείς κανονισμούς του RobocUp- αποτελεί μια προθέρμανση για τους επίσημους αγώνες που ακολουθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ