Εποχικές Αλλεργίες | Όλα ξεκινάνε από τα... παράσιτα

Κάθε Άνοιξη τα ίδια. Φαγούρα, μύτη που τρέχει, κόκκινα, υγρά μάτια και τα σχετικά. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που υποφέρουν κάθε χρόνο, τέτοιο καιρό, από τις εποχικές αλλεργίες -υπολογίζεται ότι περίπου το 40% του πληθυσμού παρουσιάζει αλλεργικές αντιδράσεις- και από όσα μας λένε εσχάτως οι επιστήμονες η πρωταρχική αιτία των αλλεργιών δεν είναι η έκρηξη της ανθοφορίας και η γύρη που αφθονεί στον αέρα αυτήν την εποχή αλλά, πολύ πιθανόν, τα παράσιτα.

Κι αυτό γιατί ναι μεν η (άκακη) γύρη των φυτών μπερδεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα που αντιδρά προκαλώντας τις γνωστές αντιδράσεις (με τη μορφή ρινίτιδας, επιπεφυκίτιδας ή άσθματος) όμως ενδέχεται ο ανθρώπινος οργανισμός να ενεργοποίησε αρχικά αυτές τις αντιδράσεις για να αντιμετωπίσει τα ενοχλητικά παράσιτα.

Όπως επισημαίνει ο Ruslan Medzhitov, καθηγητής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale, τα αλλεργιογόνα πρωτεάσης ανοίγουν τους ίδιους αισθητήρες πρωτεϊνών που εξελίχθηκαν να ανιχνεύουν πρωτεάσες που παράγονται από παρασιτικούς σκώληκες. Έτσι η ίδια αντίδραση προκαλείται ακουσίως και αυτό μπορεί να εξηγήσει για ποιο λόγο η συγκεκριμένη κατηγορία αλλεργιογόνων έχει αλλεργιογόνο δράση.

Είναι γεγονός ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να κατανοήσουν ακριβώς με ποιον τρόπο προκαλούνται οι αλλεργίες, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά διαφορετικά στα αλλεργιογόνα σε σχέση με άλλες ουσίες. Μάλιστα, μόλις πρόσφατα, ο Medzhitov και οι συνάδελφοί του εντόπισαν ότι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, τα βασεόφιλα, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει λανθασμένα τη γύρη ενός αγριόχορτου ως παρασιτικό εισβολέα, τα βασεόφιλα «ειδοποιούν» το ανοσοποιητικό σύστημα να εκκρίνει ανοσοσφαιρίνη Ε(IgE), ένα αλλεργιογόνο αντίσωμα που προκαλεί την απελευθέρωση ισταμινών (ουσιών που απελευθερώνονται από τα κύτταρα κατά τη διάρκεια φλεγμονώδους αντίδρασης). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ενοχλητικά συμπτώματα των αλλεργιών.

Πηγή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;