Έκλεισε ο Κύκλος Διαλόγου με την Εξέταση των εξελίξεων και των Επιλογών Μετακίνησης για την Πάτρα

Με την Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Αχαϊας, το Σάββατο 24 Απριλίου 2010, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Πατρέων και το ECOCITY, ολοκληρώθηκε ο Κύκλος του πολύχρονου διαλόγου που πραγματοποίησε το ECOCITY, για τα σοβαρά προβλήματα μετακίνησης που επηρεάζουν τη λειτουργία της πόλης και την ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Με τη παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βουλευτών και Συγκοινωνιολόγων συζητήθηκαν οι προοπτικές και οι που θα επιφέρουν η εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτη, η μεταφορά του Λιμανιού, οι συγκοινωνιακές απαιτήσεις, η αδυναμίες του σιδηροδρόμου και ο σεβασμός στην η ανάγκη ελευθερίας μετακίνησης των πολιτών.

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιδημάρχου κ. Κουρεμένου, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαϊας κ. Αντζουλάτου, του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Ζεππάτου, του κ Φρέρη εκπροσώπου της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε,. που υπήρξε χορηγός της Ημερίδας και του κ. Κούστα, Υπευθύνου του Τομέα Δυτικής Ελλάδος του ECOCITY.

Στην πρώτη ενότητα που είχε θέμα «Οι Εξελίξεις στις Μετακινήσεις στην Πάτρα» συντονιστής ήταν ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ECOCITY Γιάννης Φραντζεσκάκης, ομ. καθηγητής ΕΜΠ και συγκοινωνιολόγος. Η πρώτη εισήγηση για τις συνθήκες κυκλοφορίας των οχημάτων και τις επιπτώσεις στην πόλη έγινε από τους συγκοινωνιολόγους Άννα Γόγολα και Νίκο Μηλιώνη. Ακολούθησε η παρουσίαση των εξελίξεων που φέρνει στο συγκοινωνιακό τοπίο της Πάτρας το ΤΡΑΜ, από τον συγκοινωνιολόγο κ. Αργυρόπουλο Ιωσήφ και η ενότητα έκλεισε με την ομιλία του μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του ECOCITY καθηγητή του ΕΜΠ Θάνου Βλαστού, που αναφέρθηκε στις αρχές σχεδιασμού για την βιώσιμη κινητικότητα στην Πάτρα, με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, τονίζοντας την προβληματική κατάσταση που βρίσκεται η πόλη και την ανάγκη αφομοίωσης καλών παραδειγμάτων πόλεων της Ευρώπης και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Η δεύτερη ενότητα, με συντονιστή τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ECOCITY Θάνο Ζαφειρόπουλο, ήταν αφιερωμένη στις απόψεις πολιτικών για τις επιλογές στη Μετακίνηση στην πόλη.

Ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας αναφέρθηκε στις θεσμικές δυσκολίες που δημιουργούν εμπόδια, στη νοοτροπία των πολιτών για την αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου, στην άνιση μεταχείριση της Πάτρας και των άλλων επαρχιακών πόλεων στην επιδότησης των συγκοινωνιών και σε άλλα προβλήματα που προκαλούν καθυστερήσεις. Επίσης, τόνισε τις δυνατότητες που προσφέρονται πλέον με τις νέες αρμοδιότητες, που θα φέρει η ενοποίηση των Δήμων.

Ο Νομάρχης Αχαίας Δημήτρης Κατσικόπουλος, τόνισε την Μητροπολιτική οπτική της Πάτρας και την ανάγκη ύπαρξης στρατηγικών, ενώ εξέφρασε προβληματισμό για το νομοθετικό κενό ως προς τους χώρους στάθμευσης στο κέντρο και τόνισε την ανάγκη επένδυσης στις Πράσινες Μεταφορές

Ο Βουλευτής Αχαϊας Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, ανέλυσε την συλλογική ευθύνη για τα προβλήματα μετακίνησης και εξέφρασε την ελπίδα που γεννά η μεταφορά πράσινων πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρότεινε τη σύσταση ενιαίου Φορέα Διαχείρισης του κυκλοφοριακού και εξέφρασε την ανάγκη να υπάρχει κοινή γραμμή διεκδίκησης με στοχευμένα μηνύματα προς την Κεντρική Διοίκηση.

Ο Βουλευτής Αχαίας Νίκος Νικολόπουλος, έκλεισε τις εισηγήσεις της ενότητας, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν την πόλη, για τις μελέτες που μένουν στα συρτάρια, ενώ το κυκλοφοριακό συνεχίζει να καταδυναστεύει τη ζωή των πολιτών.

Επίσης, στη διάρκεια της ενότητας, τοποθέτηση έκανε ο Βουλευτής Αχαίας Νίκος Τσούκαλης, και ο Οικολόγος Βλάσης Βελλόπουλος.

Ακολούθησε διάλογος με τους συμμετέχοντες και την Ημερίδα έκλεισε ο Θάνος Ζαφειρόπουλος, που γνωστοποίησε στους συμμετέχοντες ότι μετά την επεξεργασία των εισηγήσεων θα εκδοθούν τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης ημερίδας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δέσμευση του ECOCITY να στείλει ανοικτή επιστολή προς όλους τους Υποψηφίους Δημάρχους της Πάτρας ζητώντας τις θέσεις τους ως προς τα προβλήματα και τις απόψεις τους για την επίλυση τους. Ανέγνωσε το προσχέδιο της επιστολής, η οποία αναφέρεται στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του πολύχρονου διαλόγου, ανά κατηγορία και ζήτησε τις θέσεις των Υποψηφίωνως προς τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν.

Η διοργάνωση της Ημερίδας έγινε από τον Δήμο Πατρέων, την Επιστημονική Επιτροπή του ECOCITY και τον Τομέα Δυτικής Ελλάδος του ECOCITY. Υποστηρικτής της Ημερίδας ήταν ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.

Τα συμπεράσματα και οι ομιλίες της Ημερίδας θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, μετά την 28η Απριλίου στη ηλεκτρονική διεύθυνση www.ecocity.gr

Πάτρα, 26 Απριλίου 2010-04-25
Πληροφορίες : Β.Ασπρούδα 2610 969875
info@ecocity.gr

Δελτίο Τύπου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;