Την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ζήτησε η Ελλάδα

Από neolaia.gr Team 23 Απριλίου 2010

Αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κατέθεσε και επίσημα η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Τελικά μετά τις πιέσεις που οι αγορές δεν έπαψαν να ασκούν στην Ελλάδα αλλά και μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος στο 13,7%, ο πρωθυπουργός «πάτησε την σκανδάλη» που είχε προαναγγείλει χαρακτηρίζοντας ανάγκη «εθνική» και «επιτακτική» την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Το ερώτημα είναι τώρα ποιοι θα είναι οι όροι της συμφωνίας Ελλάδας-ΔΝΤ και αν τα χρήματα που θα δοθούν θα είναι αρκετά. Υπενθυμίζεται ότι το χρέος της Ελλάδας είναι περίπου 300 δισ. ενώ μόνο φέτος η χώρα μας θα χρειαστεί να δανειστεί 54 δισεκατομμύρια.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα ενεργοποιηθεί μόνο αν απειληθεί «η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του» και εάν η Αθήνα παρουσιάσει ένα «αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα».

«Όταν παρουσιαστεί ένα (οικονομικό) σχέδιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το ΔΝΤ θα πρέπει να καθορίσουν αν βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του επιβάλλει να προσφέρουμε βοήθεια στην Ελλάδα», δήλωσε η Μέρκελ και επέμεινε στην αναγκαιότητα η Ελλάδα να εκπληρώσει «αυστηρούς όρους» υπό τη μορφή ενός «αξιόπιστου οικονομικού προγράμματος» προκειμένου να μειώσει το μεγάλο δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το πρώτο τμήμα της χρηματοδότησης αναμένεται να είναι διαθέσιμο πριν τις 19 Μαΐου, οπότε η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για αναχρηματοδότηση δανείων. Πρόσθεσε ότι η ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού δημιουργήθηκε από την αναθεώρηση του μεγέθους του ελλείμματος και την υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων από τον οίκο Moody’s.

Νωρίτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου αφού έκανε λόγο για εγκληματικές πολιτικές που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στη σημερινή κατάσταση και παρομοίασε την Ελλάδα με σκάφος έτοιμο να βυθιστεί, ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου να ξεκινήσει τη διαδικασία για την ενεργοποίηση της στήριξης.

[youtube 4pC_d1M82uQ]

«Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια μας και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα. Καταστρώσαμε σχέδιο, πήραμε δύσκολα μέτρα, που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. Δημιουργήσαμε νέες συμμαχίες. Μετά από έναν πραγματικό μαραθώνιο, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ε.Ε. για την στήριξη της χώρας μας, με ένα πρωτόγνωρο, για την ιστορία και τα δεδομένα της Ε.Ε., μηχανισμό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Και εμείς και οι εταίροι μας στην Ε.Ε., ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας μας με χαμηλότερα επιτόκια. Να υπάρξει, δηλαδή, η απαραίτητη νηνεμία, ώστε να αφιερωθούμε στο έργο μας, στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική», πρόσθεσε, για να συνεχίσει λέγοντας πως οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, απειλώντας τόσο τις θυσίες του ελληνικού λαού, όσο και την ίδια την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας».

«Τον χρόνο που δεν μας έδωσαν οι αγορές, θα μας τον δώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα επιτραπεί στην Ελλάδα να οδηγήσει το «σκάφος» της σε ένα απάνεμο λιμάνι προκειμένου να το «ξαναχτίσει με γερά και αξιόπιστα υλικά».

Την πορεία που από εδώ και πέρα θα ακολουθήσει, ο κ. Παπανδρέου την χαρακτήρισε ως «μια νέα Οδύσσεια για τον ελληνισμό», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι «ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά».

Για το «ταξίδι» που θα ακολουθήσει ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια , ώστε «να φθάσουμε στον προορισμό μας, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι και να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες», όπως είπε.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, θα τα καταφέρουμε. Αρκεί εμείς οι Έλληνες να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, στις αξίες μας, στον ίδιο μας εαυτό», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: TV Χωρίς Σύνορα