Ανακάλυψαν γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου σε καπνιστές

Αμερικανοί ερευνητές, χρησιμοποιώντας γενετικές τεχνικές, ανακάλυψαν μια μέθοδο να εντοπίζουν εκείνους τους καπνιστές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των πνευμόνων.

Οι επιστήμονες βρήκαν μια ομάδα γονιδίων που είναι ιδιαίτερα ενεργά στους ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων, ακόμα και σε υγιή ιστό, πράγμα που ίσως επιτρέψει, όπως είπαν, να ανιχνεύονται έγκαιρα στο μέλλον οι καπνιστές που τελικά θα αναπτύξουν καρκινικό όγκο.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Βοστόνης και της Γιούτα, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας Άβρουμ Σπίρα, της Ιατρικής Σχολής της Βοστόνης, δημοσίευσαν τη σχετική εργασία τους στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο και το Πρακτορείο Ρόιτερ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνά τους μπορεί να οδηγήσει σε προληπτική δράση που θα αποτρέπει την εμφάνιση του καρκίνου, καθώς και σε πιο προσωποποιημένες θεραπείες, ανάλογα με το προφίλ κάθε ασθενούς.

Αν και τουλάχιστον το 10% των καπνιστών τελικά αναπτύσσουν καρκίνο των πνευμόνων κάποια στιγμή στη ζωή τους, δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα μέθοδοι για να εντοπίσουν ποιοι από τους καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο.

Οι ερευνητές, με τη νέα μέθοδό τους, θεωρούν ότι βρήκαν ένα βιοδείκτη με βάση την ενεργοποίηση συγκεκριμένων γονιδίων ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη αξιολόγηση του κινδύνου που αντιμετωπίζει κάθε καπνιστής.

Πηγή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;