Σοκολατοβιομηχανίες | Ο ...πόλεμος της σοκολάτας!

Πόσο εύκολα περνά κανείς από το γλυκό στο πικρό και τελικά καταλήγει στο γλυκόπικρο… Η εξαγορά της βρετανικής σοκολατοβιομηχανίας Cadbury από τον αμερικανικό κολοσσό Craft, δεν προκάλεσε απλώς γλυκόπικρα αισθήματα στους Βρετανούς, αλλά κατι παραπάνω:

Τα εξ αμάξης έψαλαν σε έκθεσή τους τα μέλη διακομματικής επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου προς τους Αμερικανούς, με αφορμή τη στάση τους μετά την εξαγορά της δημοφιλέστερης βρετανικής σοκολατοποιίας:

«Ο αμερικανικός κολοσσός Kraft έδρασε ανεύθυνα και χωρίς σύνεση κατά την εξαγορά της βρετανικής Cadbury, ενώ έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο κύρος της στη Μ. Βρετανία» δήλωσαν οργισμένοι.

Τι συνέβη;

Η Cadbury, ο βρετανικός όμιλος ειδών ζαχαροπλαστικής, συμφώνησε τον περασμένο Ιανουάριο την εξαγορά της από την Kraft Foods, μετά την βελτιωμένη προσφορά που έκανε ο αμερικανικός όμιλος τροφίμων, ύψους 11,9 δισ. στερλινών (19,7 δισ. δολαρίων).

Με την συμφωνία αυτή έληγε η αντίσταση που προέβαλλε τους τελευταίους τέσσερις μήνες η Cadbury στην προσπάθειά της να παραμείνει ανεξάρτητη, και παράλληλα δημιουργήθηκε ο μεγαλύτερος όμιλος ειδών ζαχαροπλαστικής παγκοσμίως, εκτοπίζοντας τη Mars από την πρώτη θέση.
Η Kraft, όμως, είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της τετράμηνης προσπάθειας εξαγοράς της Cadbury ότι το εργοστάσιο της εταιρείας στο Somerdale στη Νοτιοδυτική Αγγλία θα παρέμενε ανοικτό, προστατεύοντας 400 θέσεις εργασίας σε αντίθεση με τη διοίκηση της Cadbury.

Η Kraft επανέλαβε τη δέσμευσή της την ημέρα της εξαγοράς και μία εβδομάδα αργότερα, στις 9 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει τελικά στο κλείσιμο του εργοστασίου
-«Συμπεραίνουμε ότι η Kraft έδρασε ανεύθυνα και κυνικά δημοσιεύοντας την αρχική της ανακοίνωση» αναφέρει η ανακοίνωση της διακομματικής Επιτροπής.

«Η Kraft έμεινε εκτεθειμένη στην κατηγορία ότι είτε ήταν ανίκανη να εκτιμήσει την κατάσταση για το εργοστάσιο Somerdale ή χρησιμοποίησε ένα κυνικό τέχνασμα για να βελτιώσει το κύρος της κατά την εξαγορά της Cadbury».

Φυσικά, η βρετανική οργή εκδηλώθηκε πρωτίστως από τους συνδικαλιστές: να γίνει νόμος ο «νόμος της Cadbury» είπαν, «ο οποίος θα αποτρέπει τις επιθετικές εξαγορές επιτυχημένων και υγιών βρετανικών επιχειρήσεων από μεγάλες πολυεθνικές».

Πηγή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;