Αποζημίωση 300.000 ευρώ στο θύμα της «υπόθεσης ζαρντινιέρα»

[youtube yuIak-VnY_0]

Αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στον Κύπριο σπουδαστή Αυγουστίνο Δημητρίου για την γνωστή ως υπόθεση «ζαρντινιέρα».

Το θύμα της αστυνομικής βίας ωστόσο, σε λίγες μέρες πρόκειται να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής, ύστερα από σχετική μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αστυνομικοί, οι οποίοι τον κατηγορούν επίσης ότι το βράδυ της «ζαρντινιέρας» συμμετείχε σε επεισόδια μέσα στο ΑΠΘ καθώς και ότι γρονθοκόπησε τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τον συλλάβουν στην Πλατεία Συντριβανίου.

Ο άτυχος Κύπριος φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου είχε υποβάλει αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη. Στο κείμενο της αγωγής του ανέφερε, μεταξύ άλλων: « Όλα τελείωσαν για μένα εκείνο το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 2006. Βίωσα τον θάνατο και τον βιώνω κάθε μέρα. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τον φόβο και τον πανικό μου. Μου έχουν καταστρέψει τη ζωή».

Στο δικαστικό φάκελο συμπεριλήφθηκαν, επίσης, φωτογραφίες και δημοσιεύματα από το επεισόδιο, καθώς και ιατρικά πορίσματα, τα οποία πιστοποιούσαν τη βλάβη που έχει υποστεί η σωματική και ψυχική του υγεία.

Και μάρτυρας της υπόθεσης «Ζαρντινιέρα» κατηγορούμενος

Οι προκλήσεις από την υπόθεση της «Ζαρντινιέρας» μοιάζουν να μην έχουν τέλος. Μετά το θύμα της αστυνομικής βίας, Αυγουστίνο Δημητρίου, ο οποίος δικάζεται για «διατάραξη κοινής ειρήνης», ενώπιον του δικαστηρίου, στις 19 Απριλίου 2010, πρόκειται να κάτσει ένας εκ των μαρτύρων του άγριου ξυλοδαρμού, ο αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Χασάπης, κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμιση.

Ο Δημήτρης Χασάπης, ήταν ένας από τους επτά καθηγητές, οι οποίοι κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για την «υπόθεση της Ζαρντινιέρας», ζητώντας τον εντοπισμό και τη δίωξη των υπευθύνων του ξυλοδαρμού.

Τη μήνυση ενάντια στον Δημήτρη Χασάπη άσκησε ο αρχιφύλακας Απόστολος Αποστολίδης, ο οποίος πρωτοστάτησε στον άγριο ξυλοδαρμό του φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου, στις 17/11/2006, και έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό. Υπενθυμίζεται ότι μαζί με τους συνάδελφούς του έχουν ασκήσει έφεση επί της απόφασης του δικαστηρίου.

Το tvxs.gr μίλησε με τον Δημήτρη Χασάπη, ο οποίος επισήμανε ότι τον Ιούνιου του 2007, κατέθεσε Υπόμνημα Εξηγήσεων στην Πταισματοδίκη Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα οι έξι συνάδελφοι του, αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, βεβαιώνουν ότι οι ισχυρισμοί του αρχιφύλακα Αποστολίδη είναι ψευδείς.

Παρά τις μαρτυρίες, η αρμόδια Πταισματοδίκης θεώρησε βάσιμες τις κατηγορίες του Αποστολίδη. Σημειώνεται, ότι ο εν λόγω αρχιφύλακας έχει τραβήξει ξανά τα φώτα της δημοσιότητας με τη δράση του, καθώς πρωταγωνίστησε στην υπόθεση Ζελίλοφ, η οποία προκάλεσε και την καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στη μηνυτήρια αναφορά, ο Αποστολίδης ισχυρίζεται ότι ο Δημήτρης Χασάπης απευθύνθηκε προσωπικά σε αυτόν λέγοντάς του: «Σε είδα εσένα προσωπικά να είσαι μέσα στα πανεπιστήμια, να σπας με το πόδι σου πέτρες και μάρμαρα και να τις πετάς σε τζαμαρίες μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου και να τις σπας… εσείς είστε οι κουκουλοφόροι που βάζετε φωτιές στα πανεπιστήμια, εσείς είστε οι υπαίτιοι των επεισοδίων, είστε τραμπούκοι». Στην αναφορά σημειώνεται ότι με τα λεγόμενά του, ο Δημήτρης Χασάπης, θα μπορούσε να βλάψει «την τιμή και την υπόληψή» του Απόστολου Αποστολίδη.

«Υπάρχει παραποίηση των δηλώσεών που έκανα σε τηλεοπτικό κανάλι λίγο μετά το περιστατικό και στις οποίες προέτρεπα το δημοσιογράφο να ρωτήσει τους αστυνομικούς για τα επεισόδια, καθώς με τη συμπεριφορά τους προκάλεσαν τις συγκρούσεις», δηλώνει στο tvxs.gr ο Δημήτρης Χασάπης, προσθέτοντας παράλληλα ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε επίθεση προσωπική στον Απόστολο Αποστολίδη, αλλά ήταν μία πολιτική δήλωση.

Για την υπόθεση του Δημήτρη Χασάπη κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, Ηρώ Διώτη, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Τσούκαλης και Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι «είναι προφανές πως οι διπλές μηνύσεις, τόσο σε βάρος του μάρτυρα, όσο και προηγουμένως σε βάρος του θύματος, θα διευκολύνουν τον αστυνομικό Απόστολο Αποστολίδη να διεκδικήσει μία ακόμη ευνοϊκότερη εκδίκαση των ποινών που εκκρεμούν σε βάρος του».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την διάλυση του καθεστώτος των εκ των υστέρων μηνύσεων από τους αστυνομικούς, που στόχο έχουν την «αποθάρρυνση των πολιτών να καταγγέλλουν τις αυθαιρεσίες των αστυνομικών οργάνων», αλλά και την διασφάλιση της διαφάνειας της δευτεροβάθμιας δίκης του αστυνομικού «ώστε να αποδυναμωθούν μεθοδεύσεις συγκάλυψης ευθυνών από θύλακες και αδιαφανείς μηχανισμούς εντός της ΕΛ.ΑΣ.». Επιπλέον, ζητούν να διερευνηθεί αν η μήνυση του Αποστολίδη αποτελεί απόπειρα τρομοκράτησης του μάρτυρα υπεράσπισης τους φοιτητή.

Πηγή: TV Χωρίς Σύνορα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
Φεν
22:00
-
Ολυ
18 Απρ. 2024
ΠΑΟ
22:00
-
Κλα

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;