Συνταγές Μαγειρικής: Νηστίσιμα καλαμάρια γεμιστά

Από Γ. Τσαλίκης 15 Μαρτίου 2010

Πάσχα έρχεται, νηστεία είναι στο πρόγραμμα αρκετών, νηστίσιμη συνταγή έχουμε. Απλά και κατανοητά.

Καλαμάρια Γεμιστα Νηστίσιμα Για 4 Άτομα

1 κιλό καλαμάρια ολόκληρα

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 κουταλιές σούπας κουκουνάρια

2 κουταλιές σούπας σταφίδα (ξανθιά ή μαύρη)

3/4 του φλιτζανιού για τσάι ρύζι

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

3/4 φλιτζανιού για τσάι λάδι

αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι

1/2 κιλό ντομάτες

Εκτέλεση:

1) Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και χωρίζουμε το κεφάλι από το σώμα

2) Τα πλένουμε καλά κια τα βάζουμε σε ε΄να σουρωτήτι να στραγγίσουν

3) Κόβουμε τα κεφάλια και τα πλοκάμια

4) Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα κεφάλια με τα κρεμμύδια, το κουκουνάρι, τη σταφίδα, το ρύζι, το μαϊντανό, το μισό από το λάδι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

5) Γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μείγμα και τα ράβουμε ή τα κλείνουμε με μία οδοντογλυφίδα

6) Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα

7) Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

8) Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μερικούς κόκους μπαχάρι

9) Αφήνουμε να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά.

Επίσης μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο. Απλό και σπέσιαλ!