Ρεάλ Μαδρίτης: Η πλουσιότερη ομάδα για πέμπτη συνεχή χρονιά!

Κορυφαία ομάδα του κόσμου με βάση τα έσοδα αναδείχτηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά η Ρεάλ Μαδρίτης. Παράλληλα, έγινε η πρώτη ομάδα σε οποιοδήποτε άθλημα που καταφέρνει να ξεπεράσει τα €400 εκατ. σε έσοδα σε ένα μόνο χρόνο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση “Football Money League” της Deloitte.

Πιο συγκεκριμένα, η Ρεάλ Μαδρίτης κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά της κατά 10% στα €401 εκατ., παρά τη σχετικά απογοητευτική περσινή χρονιά στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη, κυρίως λόγω των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που έφτασαν στα €161 εκατ. Η Μπαρτσελόνα ανέβηκε στη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η κατάκτηση του ισπανικού νταμπλ και του Τσάμπιονς Λιγκ, αύξησαν τα έσοδα της Μπαρτσελόνα κατά €57 εκατ., ποσό που αποτελεί τη μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση εσόδων ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες ομάδες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα έχουν μία μεγάλη διαφορά στα έσοδα από τους υπόλοιπους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους και διαφαίνεται ότι και τα επόμενα χρόνια θα κατακτούν τις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης, ειδικά αν η αγγλική λίρα δεν ισχυροποιηθεί έναντι του ευρώ. Ωστόσο, τα νέα βελτιωμένα τηλεοπτικά δικαιώματα της Πρέμιερ Λιγκ, και ειδικότερα τα διεθνή δικαιώματα που παρουσιάζουν ισχυρή ανάπτυξη, θα δώσουν ώθηση στα έσοδα των αγγλικών ομάδων τη σεζόν 2010/11.

Η Μπάγερν Μονάχου παρέμεινε σταθερή στην τέταρτη θέση, ενώ η Άρσεναλ επέστρεψε στο Top 5 ύστερα από απουσία ενός έτους, ρίχνοντας την Τσέλσι στην έκτη θέση.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Λίβερπουλ, Γιουβέντους, Ίντερ Μιλάνου και Μίλαν. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη φετινή εικοσάδα συμπεριλαμβάνονται μόνο ομάδες που προέρχονται από τα πέντε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα – επτά αγγλικές ομάδες, πέντε γερμανικές, τέσσερις ιταλικές, δύο γαλλικές και δύο ισπανικές. Όσον αφορά τις ομάδες που βρίσκονται στη μέση της κατάταξης, η διαφορά στα έσοδα μεταξύ της δέκατης ομάδας με την ενδέκατη είναι της τάξης των €50 εκατ.

Για ορισμένες ομάδες που βρίσκονται εκτός της δεκάδας, η σταθερή πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ σε συνδυασμό με νέες ευκαιρίες εσόδων που θα προκύψουν από την υλοποίηση προγραμματισμένων εγκαταστάσεων ενδέχεται να τους δώσει τη δυνατότητα να γεφυρώσουν αυτό το κενό.

Ο κ. Χρήστος Κωνσταντίνου, Partner της Deloitte Ελλάδας και υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Τμήματος, δήλωσε: «Είναι προφανές ότι τα μεγέθη που βλέπουμε στον Ευρωπαϊκό χώρο, και στην ουσία από τις “Top 5” Λίγκες, απέχουν πολύ από την Ελληνική πραγματικότητα. Τα έσοδα των Ελληνικών Ομάδων συνεχίζουν να εξαρτώνται στην ουσία από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις επιχορηγήσεις του ΟΠΑΠ, με εξαίρεση τις δύο ομάδες μας που αντλούν και σημαντικά έσοδα από το Champions League και το Europa League.

Ωστόσο, η πραγματική αλλαγή στα οικονομικά δεδομένα των ομάδων θα γίνει πραγματικότητα μόνο μέσω της δραστικής βελτίωσης του ανταγωνισμού και της εν γένει εικόνας της ελληνικής Super League, κάτι που ο συνεταιρισμός δεν φαίνεται να πετυχαίνει, και της ώθησης των επενδύσεων για τη δημιουργία νέων γηπέδων, κάτι που το ελληνικό κράτος δεν πετυχαίνει, δυσκολεύοντας μάλιστα την όλη προσπάθεια παρά λύνοντας τα χέρια των επενδυτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι φυσικά το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού που καθυστερεί τόσα χρόνια να κατασκευαστεί και πιθανότατα θα καθυστερήσει και άλλο. Πάλι καλά που συμφωνούν όλοι ότι το γήπεδο πρέπει να γίνει…»

Παρά την οικονομική κρίση, τα συνολικά έσοδα των Top 20 ομάδων σημείωσαν αύξηση τη σεζόν 2008/09 και ξεπέρασαν τα €3,9 δισ., παρουσιάζοντας ωστόσο σημάδια επιβράδυνσης σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Εκτιμάται πάντως ότι οι μεγάλοι σύλλογοι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που παρουσιάζονται από το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, λόγω του μεγάλου αριθμού των πιστών φιλάθλων, της μεγάλης τηλεθέασης των ποδοσφαιρικών αγώνων, καθώς και λόγω της δυνατότητάς τους να προσελκύουν μεγάλες εταιρίες ως χορηγούς. Αυτή η εκτίμηση, στηρίζεται στα έσοδα που κατέγραψαν οι ομάδες τη σεζόν 2008/09. Ωστόσο, μόνο στο τέλος της φετινής σεζόν θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για τις επιπτώσεις τις οικονομικής χρήσης στα έσοδα των ομάδων.

Δελτίο Τύπου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;