Η Ντόρα Μπακογιάννη στο Νίκο Χατζηνικολάου

Χθες βράδυ, στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου στο ALTER, ήταν καλεσμένη η βουλευτής Α’ Αθηνών με τη ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη. Μάλιστα, ήταν η πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά την εκλογή προέδρου στη Νέα Δημοκρατία και η πρώτη που έδωσε, ύστερα από καιρό, χωρίς να είναι υποψήφια (είτε για βουλευτής της Α’ Αθήνας είτε για πρόεδρος της ΝΔ). Οι ερωτήσεις που τέθηκαν, τόσο από τον Ν. Χατζηνικολάου όσο και από τέσσερις εξωτερικούς σχολιαστές (τους εκδότες Αν. Δελλατόλα, Γ. Κύρτσο και Δ. Ρίζο και τους δημοσιογράφους Αιμ. Λιάτσο και Μ. Πυργιώτη) μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν «σκληρές» και κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με την τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ, τη μάχη για τη διαδοχή στην προεδρία του Κ. Καραμανλή αλλά και την τρέχουσα επικαιρότητα.

Κατ’ αρχάς, αναφερόμενη στην δύσκολη συγκυρία και τη θέση της χώρας, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει συστράτευση όλων των υγιώς σκεπτόμενων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στην κατεύθυνση της εξόδου της χώρας από τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Μάλιστα τόνισε πως εδώ πέρα αυτό που πρέπει να απασχολεί όλους είναι το εθνικό συμφέρον, το οποίο υπερβαίνει σχεδόν πάντα το στενά ορισμένο κομματικό συμφέρον. Ταυτόχρονα, χαιρέτησε ως θετικές τις πρώτες κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ενίσχυση της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας της χώρα, ενώ θετικά αντιμετωπίζει και τη στάση του νυν Προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, που είναι υπέρ της λήψης μέτρων.

Στο θέμα της μάχης για την ηγεσία της ΝΔ, στην οποία η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν εξ’ αρχής βασική διεκδικήτρια, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν πολλά λάθη (κάποια ηθελημένα και κάποια άθελα της) τα οποία της στέρησαν την νίκη έναντι του Αντώνη Σαμαρά. Ως πιο χαρακτηριστικό ανέφερε την ταύτιση της με την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία απήλθε με μια μεγάλη ήττα, γεγονός που ευνόησε την ανάδειξη ενός πιο «αντι-συστημικού» υποψηφίου. Ερωτηθείσα για το εάν θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος (όπως διάφορες πηγές την θέλουν να σχεδιάζει) υποστήριξε πως τα κόμματα δεν αποτελούν ούτε οχήματα προσωπικής προβολής ούτε αποτελέσματα συνασπισμών πολιτικών προσώπων, αλλά δημιουργούνται για να εκφράσουν σε κάθε εποχή τις υπαρκτές τάσεις και ανάγκες της κοινωνίας. Γι’ αυτό και τα κόμματα, σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, πρέπει να λειτουργούν με σύνθεση των επιμέρους απόψεων, πολυφωνία και πλουραλισμό.

Τέλος, ερωτώμενη σχετικά με διάφορα σκάνδαλα που έπληξαν τόσο την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και την ίδια προσωπικά, παρουσίασε τη σταθερή άποψη της για πλήρη διαφάνεια στη λήψη όλων των πολιτικών αποφάσεων και την αναγκαιότητα πλήρους διερεύνησης όλων των υποθέσεων πολιτικής διαφθοράς και κακοδιαχείρισης που έρχονται στην επιφάνεια. Έτσι, αφενός μεν θα μπορεί η δικαιοσύνη να αποφανθεί για κάθε υπόθεση και αφετέρου δε δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται η φημολογία και η σκανδαλολογία για την πολιτική και ηθική εξόντωση ορισμένων πολιτικών προσώπων. Σε συνάφεια με το θέμα αυτό, η Ντόρα Μπακογιάννη παρουσιάστηκε υπέρμαχη των μεγάλων κομμάτων ως στυλοβατών του δημοκρατικού πολιτεύματος και τόνισε την ανάγκη για ριζική αλλαγή και ανανέωση τους ώστε να ανακτήσουν την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών.

Συνολικά, η συνέντευξη ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς η συγκυρία επέτρεψε στην Ντόρα Μπακογιάννη να εκφράσει με σαφήνεια τις προσωπικές απόψεις και τις ιδέες της, χωρίς το άγχος για την απήχηση που μπορεί να έχουν αυτές σε διάφορα «στοχούμενα» ακροατήρια. Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, το πολιτικό σύστημα και τα πολιτικά κόμματα που το αποτελούν εδώ και 35 χρόνια, οι απόψεις στελεχών και προσώπων που έχουν υπηρετήσει τα κόμματα και το πολίτευμα από διάφορες θέσεις πάντα μπορούν να μας δώσουν ενδιαφέροντα στοιχεία, και κυρίως ενδείξεις για την μελλοντική πορεία αυτών: των κομμάτων, του πολιτικού συστήματος, αλλά και της ίδιας της χώρας.

[youtube lNsqz2SyL4Q]

[youtube p2PfHUTZx3w]

[youtube 0NA7-8GH0i0]

[youtube 4L63TnbjOF8]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;