Πολιτισμός: Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Ανάσα πολιτισμού αποτελεί για το Δήμο Ζωγράφου, αλλά και γενικότερα για την πόλη μας, το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου που στεγάζεται στην οδό Φρυγίας 6, στα Ιλίσια.

Το μουσείο στεγάζεται στον γραφικό πεζόδρομο της οδού Φρυγίας από το 1980 και φέρει το όνομα ενός, από τους πιο δημοφιλείς Έλληνες ζωγράφους. Ο Γιώργος Γουναρόπουλος γεννήθηκε 1889 στη Σωζόπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας, και ήταν μέλος μιας πολύτεκνης οικογένειας με δώδεκα παιδιά. Ο πατέρας του ήταν ψαράς, και ο ίδιος ο καλλιτέχνης έκανε το επάγγελμα συνήθεια για να πραγματοποιεί μικρές αποδράσεις στη Ραφήνα. Η μητέρα του, Ασανή, ήταν πολύ δυναμική γυναίκα και αναγνώρισε εκ πρώτης ότι ο γιος της είχε ταλέντο, οπότε τα μάζεψε και ήρθαν στην Αθήνα για να παρακολουθήσει το 1912 ο Γιώργος Γουναρόπουλος τη Σχολή Καλών Τεχνών. Κατόπιν, ο καλλιτέχνης αναχωρεί για το Παρίσι, όπου παρουσιάζονται οι πρώτες εκθέσεις του με μεγάλη επιτυχία. Χαρακτηριστικό της τέχνης του Γουναρόπουλου είναι το ότι έκοβε τα πινέλα του κοντά για να ξεχωρίζουν τα έργα του από αυτά των σύγχρονων του.

Στην Ελλάδα επιστρέφει μόνιμα πια το 1931. Το ατελιέ του, αρχιτεκτονικά, χαρακτηρίζεται από τις πρώτες προπολεμικές τάσεις «μοντερνισμού», διατηρώντας ταυτόχρονα την παράδοση με το πηγάδι -που ακόμα έχει- και την κληματαριά στην αυλή του. Το σπίτι αυτό, στο οποίο έμενε με το γιο και τη σύζυγό του, τη μουσικοσυνθέτρια Μαρία Πρωίου, αποτελεί δώρο της μητέρας του και είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός ζωγράφου. «Ήταν το κίνητρο που του έδωσε για να γυρίσει πίσω», σχολιάζει η κυρία Ναταλία Παυλάτου, υπεύθυνη του μουσείου. Ο γιος του, Ηλίας Γουναρόπουλος δώρισε αυτό το σπίτι στο Δήμο Ζωγράφου, μαζί με τους πίνακες του καλλιτέχνη που αποτελούν τη μόνιμη συλλογή του μουσείου.

Το μουσείο, θέλοντας να διατηρήσει εσαεί τη μνήμη του μεγάλου ζωγράφου εκθέτει 32 έργα του, τη βιβλιοθήκη του, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα. «Στην κρεβατοκάμαρά του δεν επιτρέπουμε πια την είσοδο, γιατί τα σχολειά που έχουν έρθει έχουν κάνει πολλές ζημιές», μας λένε. Πράγμα που υποδηλώνει ότι το μουσείο έχει τακτικούς επισκέπτες και κυρίως οργανωμένες ομάδες μαθητών. Από το 1994 δημιουργήθηκε και νέα πτέρυγα, η οποία στεγάζει το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού. Ο πεζόδρομος μπροστά από τα δύο κτίρια έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τους θερινούς μήνες. Ταυτόχρονα, στο χώρο του μουσείου γίνονται περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, διαλέξεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τέλος εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ζωγράφου

Το μουσείο λειτουργεί:
Τρίτη-Τετάρτη- Πέμπτη 9:00-13:00 και 18:00-21:00
Παρασκευή-Κυριακή 10:00-14:00
Δευτέρα κλειστά
Τηλ: 210 – 7777601, 210 – 7487657
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Υπάρχουν όμως στην πόλη μας κι άλλα αξιόλογα μουσεία, με την δική τους, ξεχωριστή ιστορία το καθένα. Με τη βοήθεια της Διεύθυνσης Νεότερης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς απ’ όπου αντλήσαμε τα στοιχεία, αναφέρουμε παρακάτω, κάποια, από τα εκατοντάδες που υπάρχουν και κοσμούν την Αθήνα.

Συντάκτρια: Άρτεμις Θύμιου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;