Παιδική εργασία στα εργοστάσια της Apple

Από neolaia.gr Team 1 Μαρτίου 2010

Τουλάχιστον 11 παιδιά έως 15 ετών εντοπίστηκαν να εργάζονται σε τρία εργοστάσια της αμερικανικής εταιρίας, Apple, το 2009. Το γεγονός έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και η ίδια η εταιρεία το παραδέχτηκε μετά από έρευνα που έκανε. Οι υπεύθυνοι της Apple ζητούν τώρα να μάθουν με ποιον τρόπο μπήκαν τα παιδιά στο εργοστάσιο και δηλώνουν ότι λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Η ίδια η εταιρία παραδέχτηκε πως υπήρξε πράγματι το φαινόμενο της παιδικής εργασίας χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των συγκεκριμένων εργοστασίων ή σε ποια περιοχή του κόσμου. Πάντως είναι γνωστό ότι τα περισσότερα προϊόντα της Apple κατασκευάζονται στην Κίνα.

Η εταιρία έχει επικριθεί επανειλημμένως για κακομεταχείριση των εργατών αλλά και φτωχές συνθήκες εργασίας, ενώ, την περασμένη εβδομάδα, 62 εργαζόμενοι σε εργοστάσια της Apple και της Nokia δηλητηριάστηκαν από το τοξικό n-hexane. Για το συγκεκριμένο εργοστάσιο, η Apple δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Όπως αναφέρεται στην βρετανική Telegraph, η Foxconn έχει κατηγορηθεί επίσης και ότι απειλεί τους υπαλλήλους της να εργάζονται σκληρά ενώ η εταιρία δεν έχει σχολιάσει τίποτα από όλα αυτά. Παράλληλα, σε έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης China Labor Watch αναφέρει την σκληρή αντιμετώπιση των εργαζομένων από την Apple η οποία στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι τα 55 από τα 102 εργοστάσιά της αγνοούν τον κανονισμό της εταιρίας, να μην εργάζεται παραπάνω από 60 ώρες το προσωπικό. Επιπροσθέτως, η ίδια είπε πως σε μια από τις εγκαταστάσεις της παραποιήθηκαν στοιχεία των εργαζόμενων ώστε να μη φανεί η παιδική εργασία.

Πηγή: TV Χωρίς Σύνορα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ