Συνταγές Καθαράς Δευτέρας | Λαγάνα

Από neolaia.gr Team 13 Φεβρουαρίου 2010

Αν σας πιάσει και εσάς μια απίστευτη βαρεμάτα αύριο Κυριακή ή τη Δευτέρα το πρωί και θέλετε να έχετε την homemade λαγάνα σας στο τραπέζι δεν έχετε παρα να αγοράσετε τα παρακάτω συστατικά και να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

Συστατικά

* 20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
* 1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)
* 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή μαλακό
* 1 κ.σ. αλάτι
* 2 κ.σ. λάδι ή βούτυρο λιωμένο
* 2 κ.σ. ζάχαρη
* λίγο σουσάμι

Οδηγίες

1. Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες.
2. Κοσκινίστε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό.
3. Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μιά ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε). Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο.
4. Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 χοντρές πίτες. Βάλτε τις στα ταψιά που θα βάλετε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Σκεπάστε τις κι αφήστε τις να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.
5. Πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τις με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με σουσάμι. Ψήστε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για 15′-20′.
6. Οι λαγάνες στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Αλλιώς, φυλάξτε τις στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες.

Πηγή από το συνεργαζόμενο: sintagespareas.gr
Φώτο από το υπέροχο: sheblogs.eu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ