Πανελλαδικές Εξετάσεις 2010 | 90,000 οι εισακτέοι για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Από neolaia.gr Team 8 Φεβρουαρίου 2010

Ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2010-11 φέρεται να κινείται μεταξύ των 89.000 και 90.000 θέσεων και, στην περίπτωση αυτή, θα είναι ο υψηλότερος στην ιστορία των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως έγραψε το χθεσινό «Έθνος της Κυριακής». Πέρσι είχαν διατεθεί 88.262 θέσεις, έναντι 86.736 πρόπερσι.

Στόχο αποτελεί η διεύρυνση της εισόδου σε σχολές τούς αποφοίτους των οποίων έχει ανάγκη η αγορά, ενώ δεν αποκλείεται να κλείσουν οριστικά 4 νεοϊδρυθέντα τμήματα ΑΕΙ και 7 από ΤΕΙ, τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία δεν χαίρουν προτίμησης των υποψηφίων. Οι σχολές των ΤΕΙ, που όπως όλα δείχνουν θα αφαιρεθούν από το μηχανογραφικό των πανελλαδικών 2010, είναι οι εξής:

  • το Τμήμα Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας
  • Ακτινολογίας-Ραδιολογίας του ΤΕΙ Καλαμάτας
  • τρία τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου (Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων, Ηλεκτρονικής και Οπτικής)
  • το τμήμα Τεχνολογίας Υλικών στο ΤΕΙ Μεσολογγίου
  • και το τμήμα Γραφιστικής στο ΤΕΙ Σερρών.

Από τα ΑΕΙ, με λουκέτο κινδυνεύουν οι Σχολές Αρχιτεκτονικής στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Δυτικής Μακεδονίας, η Σχολή Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το τμήμα Ασιατικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Αύξηση των προσφερόμενων θέσεων αναμένεται στα περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ και νέα μείωση των θέσεων εισακτέων στα κεντρικά πανεπιστήμια, με έμφαση στις δημοφιλείς σχολές. Οι θέσεις στις σχολές των Νομικών επιστημών, στα Πολυτεχνεία και στις Ιατρικές σχολές, πλην της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να είναι περιορισμένες σε σχέση με πέρσι.

Τα περιζήτητα ΤΕΙ, όμως, αναμένεται να πάρουν τη «μερίδα του λέοντος», καθώς σε αυτά θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των θέσεων. Ψηλά αναμένεται να ανέβουν, για μία ακόμη χρονιά, κι όλα τα τμήμα των παιδαγωγικών σχολών, αφού τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται μέχρι και έλλειψη δασκάλων και νηπιαγωγών στους ετήσιους διορισμούς, σημειώνει το δημοσίευμα.

Πηγή: tvxs.gr