Οι κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Από Γ. Τσαλίκης 3 Φεβρουαρίου 2010

Την Πέμπτη, 4Φλεβάρη κάνουν πρεμιέρα δύο ταινίες που ακούμε και περιμένουμε καιρό.

Η μία μας έρχεται από Hollywood μεριά, λέγεται «Up in the air», βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα (Best Screenplay – Motion Picture), με τον Jason Reitman στη σκηνοθετική καρέκλα (βλέπε το καταπληκτικό Juno (2007) αλλά και το Thank you for smoking (2005) ). H άλλη έχει ελληνικό αέρα και είναι οι «Eπικίνδυνες Μαγειρικές», που δεν ήταν τελικά καθόλου επικίνδυνες για το Γιώργο Χωραφά, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και την Κάτια Ζυγούλη που είναι οι πρωταγωνιστές της ταινίας.

«Up in the air»: Ο Ryan Bingham (George Clooney) εργάζεται ως ειδικός συρρίκνωσης εταιρειών. Αντικείμενο της δουλειάς του είναι να ταξιδεύει όπου του ζητήσει η εργοδοσία του, να εκπονεί σχέδιο για την εκάστοτε εταιρεία που χρειάζεται περικοπές αλλά δεν έχει τα κότσια να τις κάνει από μόνη της και στο τέλος απολύει εκείνους που πρέπει. Αν έχει ένα λόγο για να κάνει αυτή τη δουλειά, είναι επειδή παίρνει από αυτή ό,τι επιθυμεί περισσότερο: τα ταξίδια. Βρίσκεται συνεχώς εν κινήσει, από το ένα αεροπλάνο στο άλλο, συλλέγοντας μανιωδώς αεροπορικά μίλια. Θεωρεί τις σχέσεις με τους άλλους βαρίδια που τον καθηλώνουν σε ένα μέρος, για αυτό και τις αποφεύγει συστηματικά. Για αυτόν, η κίνηση είναι η ζωή και η στασιμότητα ισούται με θάνατο. Πλησιάζει όμως απειλητικά το όριο των 10 εκατομμυρίων μιλίων που αναγκαστικά θα τον καθηλώσει στο έδαφος, τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζει την ιδανική γυναίκα η οποία συνηθίζει να ταξιδεύει το ίδιο συχνά με εκείνον.

«Eπικίνδυνες Μαγειρικές»: Ένα ακόμη πολυδιαβασμένο, πολύ-μεταφρασμένο, με άλλα λόγια μπεστ-σέλερ, βιβλίο της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας παίρνει σάρκα και οστά στη μεγάλη οθόνη. Δύο άντρες διαφορετικοί μεταξύ τους, μοιράζονται την πιο «συναρπαστική» γυναίκα του κόσμου τους, ενώ οι γεύσεις και οι μυρωδιές λειτουργούν ως το απόλυτο αφροδισιακό στις δύο παράλληλες σχέσεις. Ο Δαμοκλής (Γιώργος Χωραφάς) είναι διάσημος σεφ, με διεθνή σταδιοδρομία, ένας εστέτ της μαγειρικής και των λεπτών γεύσεων. Ιδιοκτήτης του πιο γκουρμέ εστιατορίου της Αθήνας. Ο Δημήτρης (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης) είναι ναυτικός και μάγειρας σε ποντοπόρα πλοία. Νέος και ορμητικός, η σχέση του με το φαγητό είναι περισσότερο καθημερινή και προσγειωμένη. Κοινό αντικείμενο του πόθου τους η πανέμορφη και απαιτητική Νανά (Κάτια Ζυγούλη), μοντέλο που ποζάρει στη Σχολή Καλών Τεχνών, μια γυναίκα-μυστήριο με πολλές παράλληλες «ζωές». Αγαπάει να δοκιμάζει σε μικρές δόσεις τις πιο αισθησιακές γεύσεις. Όμηροι του έρωτά τους για τη Νανά, οι δύο άντρες ανταγωνίζονται σε δύο πεδία μάχης, του έρωτα και της μαγειρικής.

Συντάκτρια: Φανή Βαφειάδου