Το Facebook έκλεισε τη σελίδα του ανθρώπου που «έδειρε» τον Berlusconi

berlusconi-facebook_370468210

Το Facebook έκλεισε τη σελίδα του Massimo Tartaglia -του άνδρα που χτύπησε τον Ιταλό πρωθυπουργό την Κυριακή, με αποτέλεσμα να τον στείλει αιμόφυρτο στο νοσοκομείο – μετά τη μαζική «υποστήριξη» που αυτός δέχθηκε, αποκτώντας μέσα σε ελάχιστες μέρες… 100.000 υποστηρικτές! 

«Η προώθηση της βίας και η ανάρτηση απειλητικών μηνυμάτων δεν είναι αποδεκτή στο Facebook», δήλωσαν οι εκπρόσωποι του site, προσθέτοντας ότι «θα αναλάβουμε άμεση δράση ενάντια σε αναρτήσεις τέτοιου περιεχομένου, οι οποίες αποτελούν σαφείς απειλές κατά συγκεκριμένων ατόμων». Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν ως αποτέλεσμα ενός πρωτοφανούς γεγονότος: χιλιάδες άνθρωποι από την Ιταλία – και όχι μόνο – προσέτρεξαν να «υποστηρίξουν» στο Facebook τον Massimo Tartaglia, τον άντρα που επιτέθηκε στον Ιταλό πρωθυπουργό, Silvio Berlusconi, στέλνοντάς τον στο νοσοκομείο.

«Είμαστε μια τεράστια ομάδα, ωστόσο πόσος χρόνος μας απομένει;» ρωτούσε ένας χρήστης στην ιστοσελίδα. Άλλος χρήστης απαντούσε: «Σίγουρα ελάχιστος χρόνος… Ωστόσο δείξαμε όλοι μας ότι στεκόμαστε δίπλα στον Massimo και υποστηρίζουμε την πράξη του». Και πράγματι, λίγες ώρες αργότερα η εν λόγω ιστοσελίδα ήταν πλέον… παρελθόν, καθώς οι υπεύθυνοι διαχείρισης του Facebook έλαβαν την απόφαση να κλείσουν την ιστοσελίδα, με τη δικαιολογία ότι το περιεχόμενό της προωθούσε ξεκάθαρα τη βία.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη δυσάρεστη «επαφή» του Facebook με την ιταλική δικαιοσύνη. Τις περασμένες εβδομάδες η εταιρία αναγκάστηκε να μπλοκάρει την πρόσβαση σε διάφορα γκρουπ που είχαν διαμορφωθεί στο Facebook, με τίτλους όπως «Ας σκοτώσουμε τον Berlusconi». Η αντίδραση των κυβερνητικών αξιωματούχων ήταν άμεση και ιδιαίτερα έντονη, καθώς υποστήριξαν ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία είναι παντελώς απαράδεκτο να υφίστανται σαφείς και επιθετικές απειλές κατά του ίδιου του πρωθυπουργού. Μάλιστα, υπήρξαν και προτάσεις για δημιουργία αυστηρότερης νομοθεσίας, η οποία θα επιτρέπει στις ιταλικές αρχές να ελέγχουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το περιεχόμενο κοινωνικών δικτύων στο Internet και να επιβάλουν τους αντίστοιχους περιορισμούς.

Ο ίδιος ο Berlusconi αναμένεται να περάσει μία ακόμα νύχτα στο νοσοκομείο, πριν του δοθεί η άδεια από τους αρμόδιους ιατρούς να επιστρέψει σπίτι του. Ωστόσο, παρά τις ομόφωνες δηλώσεις αποτροπιασμού του πολιτικού κόσμου, τόσο στην Ιταλία, όσο και διεθνώς, η «λαϊκή» αντίδραση που ξέσπασε στο ίντερνετ και εκδηλώθηκε μέσω του Facebook σίγουρα δε μπορεί να αγνοηθεί. Μηνύματα απαράδεκτης ωμής βίας; Ή «αντίσταση» της νεολαίας σε έναν ηγέτη που απογοητεύει καθημερινά τους πολίτες της χώρας του; Το debate ξεκίνησε και σίγουρα η απάντηση δεν είναι τόσο απλοϊκή όσο οι ιταλικές αρχές θέλουν να πιστεύουν.

Πάντως, προσωπικά εδώ π.χ. το group που είχε φτιαχτεί ενάντια στον Πάνο Μουζουράκη, πριν απο 2 μήνες περίπου, δεν θυμάμαι να είχε γίνει κάτι αντίστοιχο… Και υβριστικό και (πολύ) απειλιτικό…

Νικόλας Μπαρδάκης – nmpardakis [at] neolaia.gr – Πηγή: tvxs.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;