Ανακαλούνται οι άδειες των κολεγίων

Άννα Διαμαντοπούλου

Για «χαώδη κατάσταση», η οποία επικρατεί με τα «κολέγια» κάνει λόγο το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του και προχωρεί στην ανάκληση όλων των αδειών, που χορηγήθηκαν λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου. Προηγήθηκε απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία κρίθηκε ως παράνομη η διαδικασία χορήγησης των αδειών.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνει πως «η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απεφάνθη ομόφωνα για το παράνομο της διαδικασίας» και πως κατόπιν τούτου, «η υπουργός προχωρεί σε ανάκληση όλων των αδειών που έχουν εκδοθεί και θα προχωρήσει στην επανεξέταση του συνόλου των φακέλων, οι οποίοι στην πραγματικότητα ουδέποτε εξετάστηκαν από τον προηγούμενο υπουργό κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, παρά τα προβλεπόμενα από το νόμο 3696/2008 που είχε ψηφιστεί από τον προκάτοχό του».

Εξάλλου, θέμα έχει ανακύψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η οποία, την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, διαπίστωσε δύο σημαντικές παραβάσεις της Ελλάδας και αποφάσισε σε βάρος της χώρας τα εξής:

Α) Την αποστολή «αιτιολογημένης γνώμης» και την έναρξη διαδικασίας προστίμου για τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας σε δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που αφορούν μεταξύ άλλων την ενσωμάτωση της οδηγίας 36/2005.

Β) Την έναρξη νομικών διαδικασιών λόγω της παραβίασης θεμελιωδών κοινοτικών ελευθεριών μέσω του ν. 3696/2008 νόμου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση»

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προκάλεσε και κληροδότησε ένα πρωτοφανές χάος με άδειες, που δόθηκαν με παράνομες υπουργικές αποφάσεις, βασιζόμενες σε έναν νόμο, που κηρύσσεται ασύμβατος προς το ευρωπαϊκό δίκαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Η υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, θα έχει σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο επίτροπο και υπουργούς και με παρέμβασή της στο Συμβούλιο υπουργών Παιδείας, θα θέσει το θέμα της αμοιβαιότητας και της αυθεντικότητας του ελέγχου της ποιότητας δομών εκπαίδευσης μεταξύ των χωρών-μελών. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το πλαίσιο δράσεων επί του θέματος.

Για «τακτικιστικούς ελιγμούς και κουκούλωμα κάτω από το χαλί» μιλά ο Σπηλιωτόπουλος

«Έκπληξη» προκάλεσε στον πρώην υπουργό Παιδείας, Α. Σπηλιωτόπουλο η τελευταία ανακοίνωση σχετικά με την αδειοδότηση των κολεγίων. «Και τούτο διότι ο τ. Υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος έκανε, ως όφειλε, σύμφωνα με τον νόμο αποδεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Ελέγχου Κολλεγίων σχετικά με τη χορήγηση αδειών λειτουργίας υπό όρους σε κολλέγια και με τη ρητή επιφύλαξη ανακλήσεως σε περίπτωση μη πλήρωσής τους. Διαδικασία, η οποία προβλέπεται από τον νόμο 3696/2008 που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων επί υπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του πολιτικού του γραφείου.

«Η Υπουργός, έχοντας μπροστά της όλο το χρονικό περιθώριο από την 8η Οκτωβρίου, αντί να εξετάσει σχολαστικά, ως όφειλε, τους φακέλους των αιτηθέντων κολεγίων και να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας όσων δεν πληρούσαν τοις προϋποθέσεις του νόμου, προτίμησε να κρυφτεί πίσω από ευχολόγια και δήθεν συναντήσεις και παρεμβάσεις της στις Βρυξέλλες, διαλέγοντας τον εύκολο καταστροφικό δρόμο», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο πρώην υπουργός καλεί την κ. Διαμαντοπούλου να «απαντήσει δημοσίως εάν εξακολουθεί να έχει την ίδια θετική θέση που είχε και ως αρμόδια επικεφαλής της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την αδειοδότηση των κολλεγίων ή, όντας σήμερα υπουργός, άλλαξε άποψη προτιμώντας να κερδίσει χρόνο. Παράλληλα, την καλούμε δημοσίως να αποσαφηνίσει τη θέση της σχετικά με την ενσωμάτωση ή μη της οδηγίας 2005/36/ΕΚ που αφορά στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Διότι η ανακοίνωσή της αντιφάσκει μιλώντας από τη μια για « παραβίαση θεμελιωδών κοινοτικών ελευθεριών» και από την άλλη καταδικάζοντας το νόμο 3696/2008. Καλείται λοιπόν να μας απαντήσει γιατί δεν προχώρησε μέχρι σήμερα στην ενσωμάτωση της οδηγίας 2005/36/ΕΚ».

«Οι τακτικίστικοι ελιγμοί, το κουκούλωμα κάτω από το χαλί και η συσσώρευση των προβλημάτων δεν επιλύουν τα προβλήματα της Παιδείας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: tvxs.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

⚽🏀 LIVE SCORES
16 Απρ. 2024
Μπο
22:00
-
Atl
16 Απρ. 2024
Μπα
22:00
-
Παρ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;