Αδειοδότηση των κολεγίων λίγο πριν τη λήξη της προεκλογικής περιόδου;

Από neolaia.gr Team 5 Οκτωβρίου 2009

colleges

Τις άδειες λειτουργίας 33 κολεγίων υπέγραψε στις 30 Σεπτεμβρίου ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κολεγίων.

Η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών προειδοποιεί ότι θα καταφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να καταθέσει αιτήσεις ακύρωσης κατά των αδειών ενώ θα καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα. Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει αδιάφανη την απόφαση που υπέγραψε 4 ημέρες πριν από τις εκλογές ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Στην ανακοίνωσή του θέτει το ερώτημα, ποιο σκεπτικό και ποιες σκοπιμότητες οδήγησαν τον απερχόμενο υπουργό Παιδείας, σε μια τέτοια απόφαση.

Στην ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι:

«Τελειώνει μια μεγάλη περίοδος αμφιβολιών για τη θέση των Κολεγίων στον Ελληνικό Εκπαιδευτικό Χώρο. Τώρα πλέον, το υπουργείο Παιδείας και επομένως και οι ενδιαφερόμενοι, γνωρίζουν ποια είναι τα Κολέγια, με ποια Πανεπιστήμια συνεργάζονται, ποια προγράμματα σπουδών προσφέρουν, τι τίτλους σπουδών αποκτούν οι απόφοιτοι.

Τώρα πλέον, δεν θα μπορεί κανένα Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών να ονομάζεται Κολέγιο, ούτε να συνεργάζεται με Πανεπιστήμιο Εξωτερικού. Άρα θα ξεκαθαρίσει εντελώς το τοπίο και θα προστατεύονται οι υποψήφιοι φοιτητές.

Εξάλλου, με βάση τον Νόμο των Κολεγίων αναγνωρίζονται πλέον οι συνεργασίες των Κολεγίων με ξένα Πανεπιστήμια μια κατάσταση που από πολλούς αμφισβητούνταν στο παρελθόν.

Ήδη, έχουν γίνει πολλές επενδύσεις από τα Κολέγια ιδιαίτερα από τα μέλη μας, που προετοιμάζονται για τη νέα εποχή και μετά την χορήγηση των αδειών θα ξεκινήσουν και άλλες.

Είναι αλήθεια βέβαια ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις κατηγορίες Κολεγίων μεταξύ αυτών, που πήραν άδεια. Τα Κολέγια, που συνεργάζονται με Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, όπως τα μέλη μας, εκείνα που συνεργάζονται με αμερικάνικα Πανεπιστήμια και τέλος, εκείνα που δεν συνεργάζονται με κανένα Πανεπιστήμιο.

Πρέπει σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε, ότι όσοι φοιτούν σε ευρωπαϊκά Κολέγια, δικαιούνται πλήρη αναγνώριση των πτυχίων τους με βάση την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις (άρθρο 50, παρ. 3)».