Τι είπαν στο debate...

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η πολυαναμενόμενη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, οι οποίοι κλήθηκαν να τοποθετηθούν σε σειρά ερωτημάτων. Διαβάστε αναλυτικά τι ειπώθηκε στο ντιμπέιτ.

Κώστας Καραμανλής: Ζητώ νωπή λαϊκή εντολή

«Ζητώ νωπή λαϊκή εντολή στην βάση μίας υπεύθυνης πολιτικής που οδηγεί την χώρα μπροστά», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην αποψινή τηλεοπτική του αντιπαράθεση με το Γιώργο Παπανδρέου και έθεσε το βασικό δίλημμα των εκλογών:

«Υπάρχουν δύο δρόμοι, ο ένας είναι ο δρόμος ο υπεύθυνος, ο δύσκολος, ο ανηφορικός, ο δε άλλος ηχεί ευχάριστα, μοιράζει υποσχέσεις και αόριστες εξαγγελίες, αλλά οδηγεί στην διόγκωση του δημόσιου χρέους».

Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι «απέφυγε να πάρει καθαρή θέση σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν στην συζήτηση».

Τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολα χρόνια, έχουμε μπροστά μας αποφάσεις που δεν είναι ευχάριστες. Το αναγνωρίζουν όλοι αυτό. Η χώρα μπορεί να βελτιώσει τους όρους ζωής και να δώσει ευκαιρίες στους πολίτες της. Χρειάζεται, όμως, να θεραπεύσει τις χρόνιες παθογένειες και αυτό δεν επιτυγχάνεται με ασάφειες και αοριστίες, αλλά με συγκεκριμένο πρόγραμμα και πολλή δουλειά. Ξέρω ότι δεν είμαι ευχάριστος. Αλλά οι πολίτες με έχουν ψηφίσει δύο φορές και έχω υποχρέωση να τους πώ την αλήθεια. Ξέρω ποιο είναι το συμφέρον της χώρας».

Ο κ. Καραμανλής επέμεινε στην ανάγκη να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του διαρθρωτικού οικονομικού προβλήματος της χώρας και κυρίως του υπέρογκου δημοσίου χρέους και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κληρονομιά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «βιώνουμε μία πολύ σοβαρή οικονομική κρίση, που είχε και έχει σοβαρότατες επιπτώσεις σε όλες τις οικονομίες και χτυπά και την Ευρώπη. Υπάρχουν χώρες που βιώνουν βαθιά ύφεση, με μείον πέντε μονάδες, όπως η ισχυρή η Γερμανία ή χώρες με ανεργία 20%, όπως η Ισπανία. Εμείς τη βιώνουμε λιγότερο βαριά από άλλες χώρες. Και ο ρυθμός ανάπτυξής μας θα είναι γύρω στο μηδέν, αλλά και η ανεργία μας δεν έχει σχέση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες».

Η κρίση, συνέχισε ο κ.Καραμανλής, ανέδειξε ένα άλλο πρόβλημα που το γνωρίζαμε: Το διαρθρωτικό οικονομικό πρόβλημα και κυρίως το υπέρογκο δημόσιο χρέος που είναι κληρονομιά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να το αντιμετωπίσομε τώρα, για να μην χρειαστεί να πάρουμε πιο δύσκολα μέτρα στο μέλλον.

Ανέφερε ότι ακόμη και σε συνθήκες κρίσης η κυβέρνηση πήρε σειρά μέτρων για να στηρίξει ευπαθείς ομάδες και κλάδους παραγωγής.

«Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα να χτυπηθούμε με τις βαθύτερες διαρθρωτικές αδυναμίες και το δημόσιο χρέος, να ληφθούν αποφάσεις μέσα στα επόμενα δύο χρόνια για να αποφευχθούν τα χειρότερα».

Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για εύκολες συνταγές και ακάλυπτες επιταγές και ότι ακολουθεί τον δρόμο της ανευθυνότητας.

«Παραλάβαμε έλλειμμα που προσέγγιζε το 8% και το μειώσαμε στο 3%», είπε ο κ. Καραμανλής. «Το δημόσιο χρέος από 30% το 1981, αυξήθηκε σε πάνω από 100% το 2004. Περίπου 65% προέρχεται από τους τόκους και ένα άλλο ποσοστό από εξοπλιστικά προγράμματα που είχε υπογράψει το ΠΑΣΟΚ. Το δημόσιο χρέος το δημιούργησε διόγκωσε και μας το κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στο Γ. Α. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν εξηγεί «πώς θα κάνει το νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά. Μοιράζοντας ακάλυπτες επιταγές; Θα εφαρμόσετε ενιαία φορολογική κλίμακα; Ποιοι είναι οι συντελεστές; Θα φορολογήσετε τους αγρότες, τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων;», αναρωτήθηκε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι «οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι ο δρόμος της ανευθυνότητας και αποτυχίας».

Απαντώντας στον κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μιλά για προϋπολογισμούς που «έπεσαν έξω», όταν επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ έγινε πρωτάθλημα η δημιουργική λογιστική.

«Το δημόσιο χρέος το αύξησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να αντιμετωπισθεί τώρα. Εμείς στηρίξαμε την πραγματική οικονομία και γι’ αυτό βιώνουμε την κρίση λιγότερο. Εσείς δεν έχετε ούτε σχέδιο ούτε πρόγραμμα», είπε.

Παιδεία και Κοινωνικά θέματα

Για ασαφείς εκθέσεις ιδεών, κατηγόρησε ο κ. Καραμανλής τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τα κοινωνικά θέματα και την Παιδεία.

Αναφέρθηκε στην ανεργία, λέγοντας ότι από το 11,3% το 2004 η κυβέρνηση τη μείωσε στο 7%, γιατί ακολούθησε μία πολύ συγκροτημένη πολιτική.

Σημείωσε ότι υπάρχει πρόγραμμα στήριξης των ανέργων και των ασθενέστερων στρωμάτων.

Τόνισε, όμως, ότι αν δεν εξυγιάνουμε την οικονομία και δεν προσελκύσουμε επενδύσεις δεν θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία.

Για το ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση μείωσε τους ασφαλιστικούς φορείς από 133 σε 13.

Έχουν γίνει βήματα εξορθολογισμού, αλλά χρειάζονται κι άλλα, είπε.

«Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών, να καθιερώσουμε αυστηρά κριτήρια για τις συνταξες αναπηρίας. Είναι αποφάσεις για το καλό των παιδιών μας, για το καλό όλων», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην Παιδεία ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έκανε μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, αντιμετώπισε το πρόβλημα των αιωνίων φοιτητών και εισήγαγε την αξιολόγηση.

«Χρειάζονται κι άλλα βήματα. Προχωρούμε σε νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε αυτονόμηση του λυκείου, ενώ εντάξαμε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα τη διανομή Η/Υ στους μαθητές του γυμνασίου», δήλωσε.

Κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου ότι ούτε στο ασφαλιστικό κατέθεσε κάποιο χειροπιαστό μέτρο, καθώς επίσης ότι αποσύρθηκε από το τραπέζι του διαλόγου και για το ασφαλιστικό και για την Παιδεία.

Μίλησε για την ανάγκη τροποποίησης του πανεπιστημιακού ασύλου, ώστε να μην υποθάλπτει την ανεξέλεγκτη βία και καταστροφική την μανία ακραίων ομάδων.

Ειδική αναφορά έκανε στα μη κρατικά πανεπιστήμια, κατηγορώντας τον κ. Παπανδρέου για «τραγικές παλινωδίες», αφού είτε «από πολιτικό καιροσκοπισμό, είτε από κομματικές σκοπιμότητες, σαμποτάρισε την συνταγματική μεταρρύθμιση».

Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «αποτελεί προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών να λέει ο κ. Παπανδρέου απλώς ωραίες κουβέντες στο ταμπλό της απόλυτης αοριστίας και ασάφειας».

Επανήλθε δε στο θέμα των stage, λέγοντας ότι μιλούμε για μία απόλυτα νόμιμη διαδικασία, που χρηματοδοτείται με κοινοτικούς πόρους, που μπορεί να μην είναι μόνιμη δουλειά, αλλά προσφέρει εμπειρία και προοπτικές.

«Δεν έχετε πολιτικές», είπε προς τον κ.Παπανδρέου: «Πείτε ένα μέτρο έστω που δεν ηχεί ευχάριστα για να αποκτήσετε αξιοπιστία», τόνισε.

Δημόσια Διοίκηση

«Ο μεγάλος ασθενής είναι ο δημόσιος τομέας», τόνισε ο Κ. Καραμανλής και αυτό οφείλεται στο μέγεθος και στην αναποτελεσματικότητά του.

Ο εκσυγχρονισμός του χρειάζεται διαρκή αγώνα και προσπάθεια ετών, είπε.

Γίνονται προσπάθειες, είπε ο κ.Καραμανλής και ανέφερε: «Έχει προωθηθεί η μηχανοργάνωση, αξιοποιήθηκε ο θεσμός των ΚΕΠ, έγινε κωδικοποίηση και ενίσχυση των ΟΤΑ με παράλληλη ενίσχυση του ελέγχου στους προϋπολογισμούς τους, έχει αρχίσει προσπάθεια για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την διοίκηση, ενώ έχει αρχίσει μείωση των φορέων του δημοσίου με καταργήσεις και συγχωνεύσεις».

Ειδική αναφορά έκανε στην διοικητική μεταρρύθμιση με την συνένωση των δήμων και την παράλληλη ενίσχυσή τους.

Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας συνταγματικού δικαστηρίου και υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπισθεί η ακαμψία που υπάρχει στον στενό Δημόσιο Τομέα με την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, που απαγορεύει να δουλέψουν και να ανελιχθούν και άνθρωποι από τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης ότι θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτο το καθεστώς και έφερε ως παράδειγμα ότι «για να μετακινηθεί ή για να παυθεί υπάλληλος, χρειάζεται σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, που συγκροτείται κατά τα δύο τρίτα από δημοσίους υπαλλήλους».

Στο θέμα της διαφθοράς ανέφερε ότι «οποιαδήποτε υπόθεση εμφανίστηκε πήγε στην δικαιοσύνη». Για δε το κλείσιμο της Βουλής πριν τις ευρωεκλογές, ανέφερε ότι «η Βουλή έκλεισε όπως κλείνει πάντα, αλλά, όπως αποδείχθηκε, δεν υπήρχε υπόθεση ανοικτή».

Τόνισε ακόμη ότι όταν υπάρχουν θέματα πρέπει να ερευνώνται αλλά «δεν μπορεί και δεν πρέπει η χώρα να είναι όμηρος μιας ακατάσχετης σκανδαλολογίας».

Επισήμανε ότι έχει κάνει την αυτοκριτική του και έχει αναγνωρίσει τα λάθη του, αντίθετα, όμως, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάνει αυτοκριτική, ούτε καν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο του χρηματιστήριου, το 1999.

«Τότε η κυβέρνηση πίεζε τους πολίτες να τοποθετήσουν τα χρήματά τους», είπε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε ότι δεν έγινε διερεύνηση της υπόθεσης.

«Υπάρχουν υποθέσεις που ανέλαβα την ευθύνη και αναγνωρισα το λάθος μου και αναρωτιέμαι στο ΠΑΣΟΚ έχετε τόσο μεγάλο βαθμό έπαρσης και οίησης που δεν αναγνωρίζετε τα λάθη σας;», ρώτησε ο κ. Καραμανλής.

Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε πρόθεση να συνεργαστεί στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, όπως λέει ο κ.Παπανδρέου και ανέφερε ότι στο θέμα του Βασικού Μετόχου το ΠΑΣΟΚ αντιτάχθηκε, όταν η κυβέρνηση είχε ζητήσει διακομματική επιτροπή, ενώ και πολλά άλλα θέματα θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, την οποία αρνήθηκε το ΠΑΣΟΚ.

Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι «είμαστε εδώ για να αναζητήσουμε τρόπους αναβάθμισης του πολιτικού συστήματος».

Περιβάλλον

Για ασαφείς και ευχάριστες εξαγγελίες και στον τομέα του περιβάλλοντος, κατηγόρησε ο πρωθυπουργός το Γιώργο Παπανδρέου και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνησή του:

«Η κυβέρνηση έχει φτιάξει Εθνικό Χωροταξικό, ειδικά χωροταξικά για την βιομηχανία, τον τουρισμό, έχει ενσωματώσει όλες τις κοινοτικές οδηγίες στην εθνική νομοθεσία, τετραπλασιάστηκε η ανακύκλωση από 6% στο 26%, προχωρά η μεγάλη ανάπλαση της Αθήνας με τον Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, διπλασιάστηκε το Μετρό Αθήνας και άρχισε το Μετρό Θεσσαλονίκης, αυξήθηκαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είμαστε στις τέσσερις χώρες της Ευρώπης που σήμερα έχουν καλύψει τους στόχους του Κιότο. Παραλάβαμε πάνω από 3000 χωματερές και έχουμε κλείσει πάνω από 2600».

Προκάλεσε το Γιώργο Παπανδρέου,λέγοντας ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του για το μεγαλόπνοο έργο της εκτροπής του Αχελώου και του θύμισε ότι «σαν υπουργός είχατε συμβάλλει στον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων στην Ανατολική Αττική».

Εξωτερική πολιτική

Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία αφενός στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και αφετέρου στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Υπενθύμισε ότι η χώρα μας είχε δύο επιτυχίες πρόσφατα:

«Την ένταξη του Αη Στράτη για πρώτη φορά σε συμμαχική άσκηση και την αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ότι η Τουρκία υποχρεούται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής».

Είπε επίσης ότι «ενθαρρύνουμε την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των γειτονικών χωρών, αλλά με τα Σκόπια υπάρχει η διαφορά για την ονομασία. Επιβάλαμε την πολιτική μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και έχουμε χαράξει μία κόκκινη γραμμή και δεν πηγαίνουμε πίσω».

Στο Κυπριακό στηρίζουμε την κυπριακή κυβέρνηση για δίκαιη και βιώσιμη λύση, είπε ο κ. Καραμανλής και χαρακτήρισε πολύ μεγάλη επιτυχία τις ενεργειακές συμφωνίες της χώρας μας.

Στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τόνισε ότι καμία ευκαιρία δεν χάθηκε, αντίθετα το πλαίσιο αξιολόγησης της γείτονος έγινε πιο ξεκάθαρο και αυστηρό.

Απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε «επικίνδυνα και ανεύθυνα τα όσα λέτε ότι θα επανεξετάσετε την συμφωνία για τον Μπουργκάς –Αλεξανδρούπολη».

Συνέχισε αναφέροντας ότι «διέκρινα έμμεση προσπάθεια να μου καταλογίσετε υποχωρητικότητα. Αυτό δεν επιτρέπετε να το κάνετε. Έχω αποδείξει ότι μπορώ να παίρνω αποφάσεις που στεναχωρούν. Μιλώ για την σθεναρή στάση στο σχέδιο Ανάν που βοήθησε τους Κυπρίους αδελφούς να ψηφίσουν όπως ήθελαν. Αντίθετα εσείς δημοσίως τους πιέζατε. Επίσης δεν ήμουν στην κυβέρνηση με τα Ίμια και την υπόθεση Οτσαλάν».

Γιώργος Παπανδρέου: Ζητώ ψήφο αυτοδυναμίας

Για κρίσιμες στιγμές τις οποίες περνάει η χώρα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι υπάρχουν δύο επιλογές: Από τη μία να συνεχιστεί μια πολιτική παρακμής, αδιαφάνειας, έλλειψης αποτελεσμάτων και εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων που ρίχνει τα βάρη στο μέσο Έλληνα. Από την άλλη, υπάρχει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ που λέει ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ως χώρα. Μια πολιτική που θέλει κυβέρνηση με βούληση να πραγματοποιήσει αλλαγές, που θέλει να τονώσει την αγορά τις 100 πρώτες μέρες με σχέδιο, με 3 δισ. ευρώ, που θα είναι η βάση για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα δώσει ελπίδα στους πολίτες.

«Αν θέλετε να συνεχίσουμε το τέλμα, το δρόμο που έζησε η Ελλάδα τα έξι τελευταία χρόνια, τότε ψηφίστε ξανά τον κ. Καραμανλή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας πως ζητά ψήφο αυτοδυναμίας από τους πολίτες που επιλέγουν τη μη «εύκολη, αλλά εφικτή πολιτική».

Οικονομία – Ανάπτυξη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ή θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει να σπαταλά το χρήμα με πελατειακές εξυπηρετήσεις, ή θα έχουμε μία κυβέρνηση που θα νοικοκυρέψει τον τόπο, με δίκιο φορολογικό σύστημα και να δώσει ανάσα στην αγορά. Ή θα έχουμε μία κυβέρνηση, πρόσθεσε, που θα παγώσει και θα γονατίσει την οικογένεια, ή μία που θα της δώσει ελπίδα και ευμάρεια. Τα λεφτά δεν λείπουν, είπ ο κ. Παπανδρέου. «Ο κ. Καραμανλής χρέωσε τη χώρα» και κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι τα λεφτά πήγαν σε ημετέρους, σε κομματικές προσλήψεις, σε συμβάσεις κάτω από το τραπέζι, σε διαφθορά. «Αυτήν την πολιτική, λέει η ΝΔ, θα πρέπει να την πληρώσει ο λαός. Εμείς ξέρουμε που θα βρούμε τα λεφτά» είπε ο Γ.Παπανδρέου, ο οποίςο υπολόγσε το κόστος των μέτρων που έχει εξαγγείλει σε 2,5-3 δισ. ευρώ τα οποία θα βρεθούν στους ανείσπρακτους φόρους, στη φοροδιαφυγή, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου. «Εσείς προτείνεται μία ίδια πολιτική» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη διεθνή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι δεν είναι αξιόπιστος ο κ. Καραμανλής για υπολογισμούς. «Ας μας πει γιατί οι πέντε προϋπολογισμοί του πέσανε έξω. Και μετά μας μιλά για αξιοπιστία». Ο Γ.Παπανδρέου σημείωσε ότι κατέθεσε σχέδιο 100 ημερών στη ΔΕΘ και τόνισε ότι αν δεν ξεκινήσει η οικονομία «ούτε φόρους δεν θα εισπράξουμε». Οι προτάσεις μου, είπε, δεν είναι δικό μου εφεύρημα, γίνεται σε όλο τον κόσμο. «Εσείς μιλάτε για πάγωμα μισθών συντάξεων. Πόσα θα βγάλετε; 500 εκατομμύρια; Δεν μπορείτε να τα βρείτε από τους ανείσπρακτους φόρους, ή από τη φορολόγηση του πλούτου και ζητάτε από τον μέσο Έλληνα να πληρώσει αυτήν την πολιτική;» Εμείς, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλάμε για ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος, με αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό και μέτρα αναθέρμανσης της αγοράς. Όσο για το χρέος, ο Γ.Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά ότι 50 δισ. ευρώ κληρονόμησε το κόμμα του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και άλλα 100 δισ. ευρώ εσείς. «Αντί να έχουμε ανάπτυξη σήμερα έχουμε μία ουσιαστική συρρίκνωση της οικονομίας» κατέληξε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι το «ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν για τη χώρα το ξέρει ο ελληνικός λαός». Εμείς, είπε έχουμε μιλήσει για δίκαιο φορολογικό σύστημα, μιλάμε για αναδιανομή του πλούτου, για ένεση στην οικονομία, για ανάπτυξη. «Από την άλλη έχουμε έξι χρόνια σπατάλης που τώρα μας λέει ότι πρέπει να την πληρώσει ο λαός» αντέτεινε.

Κοινωνικά θέματα – Παιδεία

Περνώντας στη θεματική ενότητα Κοινωνικά Θέματα -Παιδεία ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι απέναντι στη φιλοσοφία που βλέπει το κοινωνικό κράτος ως φιλοδώρημα, συμπιέζει κοινωνικές παροχές και μισθούς και η οποία αποτελεί συνταγή καταστροφής, το ΠΑΣΟΚ λέει ότι για να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα πρέπει να επενδύσουμε στο εργατικό δυναμικό, το ανθρώπινο δυναμικό.

Και αυτό σημαίνει να αισθάνεται σιγουριά ο πολίτης, να μην έχει φόβο ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει για την υγεία, την Παιδεία ή ότι δεν θα μπορέσει να πάρει σύνταξη, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων εργαζομένων, για την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων με συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι έχει δεσμευθεί για συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την Παιδεία -ένα δισ. ευρώ στον πρώτο προϋπολογισμό και 5% (που όπως είπε άκουσε από τον Κώστα Καραμανλή το 2004, αλλά ουδέποτε έκτοτε ) μέσα στο διάστημα της τετραετίας. Μίλησε επίσης για το ηλεκτρονικό βιλβίο ως απόδειξη της άλλης νοοτροπίας που θέλει να φέρει το ΠΑΣΟΚ στην Παιδεία. Για την Υγεία υπογράμμισε ότι πρέπει να προσληφθεί προσωπικό για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και οι μονάδες που δεν λειτουργούν γιατί δεν προσλαμβάνουμε νοσηλευτές, αλλά προσλαμβάνουμε αγροφύλακες, όπως σημείωσε. Μίλησε επίσης για την πρόνοια, για τη βοήθεια στο σπίτι και το ολοήμερο σχολείο, σημειώνοντας ότι χωρίς κοινωνική συνοχή δεν μπορούμε να πάμε σε ουσιαστική ανάπτυξη.

Στη δευτερολογία του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μίλησε για το σύστημα των stage, καταγγέλλοντας ότι εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας ο ΟΑΕΔ προωθεί 10.000 θέσεις μέσα από δουλευτικά γραφεία. Είναι ένα αίσχος, μια απαξίωση του νέου ανθρώπου ακριβώς η αντίληψη αυτής της κυβέρνησης που θέλει τον πολίτη σε ομηρία και όχι να γεύεται τα δικαιώματά του, τόνισε.

Για εμάς είναι δικαίωμα η δουλειά, η υγεία, η παιδεία, η σωστή σύνταξη, σημείωσε. Αμφισβήτησε στα στοιχεία για μείωση της ανεργίας στα οποία αναφέρθηκε νωρίτερα ο Κώστας Καραμανλής, λέγοντας ότι αυτές οι στατιστικές δεν πείθουν κανέναν. Για το Ασφαλιστικό είπε το ΠΑΣΟΚ μιλά για βασική σύνταξη δίκαιη για όλους ως αφετηρία πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε και περαιτέρω συντάξεις ανάλογα με τα χρόνια.

Λέμε ότι δεν είναι εύκολο το Ασφαλιστικό, αλλά θέλει σωστή διαχείριση, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζοντας ότι δεν μπορεί τα λεφτά των ταμείων να τα χειρίζεται κυβέρνηση μέσα από τα δομημένα ομόλογα. Συνέχισε λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ μιλά για περαιτέρω συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων. Για την υγεία είπε ότι πρέπει να υπάρξει διαφάνεια, σημειώνοντας θα βρούμε λεφτά μέσα από τη σωστή διαχείριση των ήδη υπαρχουσών δομών σημειώνοντας ότι υπάρχει διαφθορά στα νοσοκομεία., Και τόνισε ότι όλα αυτά δεν είναι θέμα μιας υπόσχεσης, αλλά ουσιαστικής πίστης ότι αν δεν έχουμε πολίτη που αισθάνεται σίγουρος δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη.

«Δεν λέμε ωραίες κουβέντες λέμε υπεύθυνες που δεν σας αρέσουν» απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έφυγε από τη συζήτηση λόγω νοθείας για το άρθρο 24 για τα δάση. «Έτσι χειρίζεστε τους θεσμούς» ανέφερε συμπληρώνοντας ότι η αναξιοκρατία που επέφερε η κυβέρνηση Καρμαανλή είναι η βασική αιτία της υποβάθμισης του ελληνικού πτυχίου. Για να βρεις δουλειά πρέπει να έχεις μπάρμπα στην Κορώνη, είπε για να καταλήξει απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Ως προς το πρόγραμμά μας, να σας το στείλω, είναι λεπτομερέστατο. Να το διαβάσετε, αλλά να ξέρετε εμείς βάζουμε στο επίκεντρο τον πολίτη».

Κράτος- Δημόσια Διοίκηση

«Φοβάμαι ότι ο κ. Καραμανλής ζει σε άλλη χώρα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι το θέμα είναι εάν θα έχουμε ένα κράτος που θα προστατεύει το πολίτη ή ένα κράτος-φέουδο που ζητά να το υπηρετεί ο πολίτης. Ένα κράτος που όπως τόνισε, θα κυριαρχεί η γραφειοκρατία, οι υπουργοί-φεουδάρχες, η διαφθορά, η αδιαφάνεια. «Ρωτάω: έξι χρόνια τι έκανε αυτή η κυβέρνηση για να βελτιωθεί η δημόσια διοίκηση;» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η ΝΔ ότι έδωσε το χειρότερο παράδειγμα διαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως τις υποκλοπές, την Cosmote, το ΥΠΠΟ, το Βατοπαιδίου, τις άγονες γραμμές, το ασφαλιστικό και τα ομόλογα. Είπε ότι πολλά δεν έχουν εξιχνιαστεί και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι τα παρέγραψε εν μία νυκτί με το κλείσιμο της Βουλής. Είπε ότι πως να πιστέψουν τον πρωθυπουργό οι πολίτες για αξιοπιστία «όταν ο ίδιος του ο υπουργός έχει off shore για να κρύβει το εισόδημά του», ενώ τον κατηγόρησε ότι αποσκοπεί να βοηθήσει τους δικούς του.

«Από που κι ως που κάθε ρύθμιση ανάγεται στη σφαίρα αδιαφάνειας;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Είπε ότι όποια υπόθεση εμφανίστηκε εστάλη στη Δικαιοσύνη και κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να μην ξανααναφερθεί σε «ανακρίβειες περί παραγραφής», λέγοντας ότι από τότε που η Βουλή ξεκίνησε πάλι τις εργασίες της (εδώ και τέσσερις μήνες) δεν εστάλη καμία υπόθεση στη Βουλή. Είπε ότι η χώρα δεν θα πρέπει να ολισθαίνει σε μια σκανδαλολογία. Αναφέρθηκε στην υπόθεση του κ. Ζαχόπουλου και του ΥΠΠΟ, λέγοντας ότι πρόκειται για μια τραγική προσωπική ιστορία και ότι τίποτα δεν απεκαλύφθη. Είπε ότι ο ίδιος υποστηρίζει να πηγαίνουν οι υποθέσεις αυτές στη Δικαιοσύνη και αργότερα και στη Βουλή, εάν παραμένει κάποιο ανοιχτό ερώτημα. Στη συνέχεια δήλωσε ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο ήταν αυτό στο χρηματιστήριο το 1999-2000. «Εκεί ανερυθρίαστα η τότε κυβέρνηση παρότρυνε, πίεζε τους πολίτες να βάλουν τα χρήματά τους στις φούσκες. Και τι έγινε μετά; Τίποτα» είπε ο κύριος Καραμανλής, προσθέτοντας ότι δεν διενεργήθηκε έρευνα με απόφαση της τότε κυβέρνησης και η υπόθεση δεν οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. «Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κανείς να κάνει αυτοκριτική; Όλα τα κάνατε τόσο τέλεια;» αναρωτήθηκε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας μήπως πρόκειται για αλαζονική συμπεριφορά. Είπε μάλιστα ότι κρίνει επικίνδυνη τη στάση που εμμένει στο ότι δεν έχει γίνει κανένα ατόπημα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι θέλει να βγουν όλα στο φως. «Ψεύδεστε και το ξέρει ο ελληνικός λαός» τον κατηγόρησε. Είπε ότι η κυβέρνηση δεν άφησε δύο φορές βουλευτές της να ψηφίσουν για το Βατοπαίδι, αποσύροντάς τους. Τον κατηγόρησε ότι δεν προχώρησε σε αυτή την υπόθεση όπως και σε εκείνη της Siemens. Πρόσθεσε ότι δεν αρκεί η γενικόλογη κριτική και δήλωσε ότι θα τον είχε στηρίξε σε αυτές τις υποθέσεις για να προχωρήσουν μπροστά. «Γι’ αυτό μας βλέπει ο κόσμος αναξιόπιστους» δήλωσε. Είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αναφέρεται στο θέμα του Χρηματιστηρίου γιατί εκείνος πρότεινε να γίνει εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για αυτό το θέμα. Πρόσθεσε ότι εάν εκλεγεί θα ζητήσει συνάντηση αρχηγών των κομμάτων για τα θέματα της διαφάνειας. Τόνισε ότι θα πρέπει να μπει τέλος «στην άθλια κατάσταση» που ταλανίζει τους πολίτες και ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς. Απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή είπε ότι ορισμένες πολιτικές αποφάσεις θέλουν βούληση που εκείνος δεν είχε ποτέ.

Δήλωσε ότι αυτά τα ακούει ως δικαιολογία για έλλειψη πολιτικής βούλησης να χτυπήσει η κυβέρνηση τις πρακτικές και τις αντιλήψεις που ταλαιπωρούν τους πολίτες και τη δημόσια διοίκηση. Τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ελπίδα για το αυτονόητο, ότι δηλαδή το κράτος υπάρχει για να προστατεύει τον πολίτη, τονίζοντας ότι αυτό έχει γκρεμιστεί τα τελευταία χρόνια. Υποσχέθηκε ότι πρώτο του μέλημα θα είναι να δημιουργηθεί ξανά εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Περιβάλλον – Υποδομές

Ο κ. Παπανδρέου σήμερα υπάρχει μία παγκόσμια δικαίωση των θέσεών του για πράσινη ανάπτυξη, η οποία δεν είναι απλώς να προστατέψουμε τον φυσικό μας πλούτο. Είναι και αυτό, αλλά είναι και να πάμε σε μία διαφορετική παραγωγική βάση, μία διαφορετική τεχνολογία που μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να δημιουργήσουμε δουλειές. Η πράσινη ανάπτυξη, πρόσθεσε, σημαίνει να σταματήσουμε το «οικολογικό απαρτχάιντ» όπου η ρύπανση μεταφέρεται στους φτωχούς και στους αδύναμους, όπως συμβαίνει στη Δυτική Αττική. Τρίτο, είπε, χρειάζεται να προστατέψουμε τον πλούτο μας, όπως τις δασικές εκτάσεις. Εδώ επανέλαβε την πρόθεσή του να αποσύρει το χωροταξικό σχέδιο για το τουρισμό.

Για μας, είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι ιστορική στροφή να βάλουμε στο επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη. «Δεν θα μιλήσω για το παρελθόν» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως είναι περήφανος για το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. «Εμείς πάμε μπροστά» είπε και μίλησε για ανάγκη άλλης αντίλήψης για την ανάπτυξη της χώρας, που θα αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό, την παράδοση κλπ. Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό για τα νησιά, σημείωσε ότι όλοι οι φορείς το έχουν καταγγείλει ότι θα επιφέρει περισσότερο τσιμέντο και ξεπούλημα των παραλιών και των δασών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε εισηγήσεις από διεθνείς προσωπικότητες να μην ακολουθήσει το ισπανικό μοντέλο για τον τουρισμό και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι δεν βλέπει την πραγματικότητα.

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε έντονα λέγοντας «Δεν δέχομαι να βάζετε στο στόμα μου πράγματα που δεν έχω πει». Δεν αρκεί, είπε, να χτυπάμε απλώς το χέρι στο έδρανο βαρύγδουπα». Χρειάζονται, όπως πρόσθεσε, υπηρεσίες, να στηρίξουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, να προσλάβουμε εποχιακούς κ.λπ, «κάτι που δεν κάνατε» και γιαυτό, εκτίμησε, είχαμε τεράστιες καταστροφές.

Εξωτερική πολιτική

Ξεκινώντας από τα Σκόπια ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι στήριξε τον πρωθυπουργό σε μία δύσκολη στιγμή θέτοντας την κόκκινη γραμμή για σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση. Αυτό συνέβαλε ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να πετύχει σημαντική ομοφωνία στο εξωτερικό για την πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ, επισήμανε για να συμπληρώσει ότι αυτή την πολιτική θα υπηρετήσει σταθερά έως ότου υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Ως προς την Τουρκία, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ο Κ.Καραμανλής έχασε ιστορικές ευκαιρίες, μίλησε για ασυνέπεια και αλαλούμ στις ελληνικές θέσεις και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τη δήλωσή του στο CNN ότι δεν θα θέσει βέτο έναντι της Τουρκίας. Στην επόμενη αξιολόγηση το Δεκέμβριο εκείνος δεν θα καταθέσει τα όπλα, είπε, σημειώνοντας ότι πρέπει επιτέλους να λύσουμε προβλήματα διαχρονικά, τα οποία ενοχλούν τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν έχουμε επιτυχία τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου αναφερόμενος τις διαρκείς παραβιάσεις και παραβάσεις εκ μέρους της Τουρκίας και την προκλητική της συμπεριφορά.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με μία «ιστορική διόρθωση» αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός «λέει ψέματα» και ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που κατάφερε ώστε να μπει όχι μόνο η Κύπρος στην ΕΕ, αλλά να έχουν το δικαίωμα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν είπε ότι εκείνος πήρε μία θέση, εκείνος πήρε μία δύσκολη απόφαση. «Εσείς στο συμβούλιο αρχηγών είπατε ναι […] εσείς μετά τα μασήσατε τα λόγια σας. Αυτή είναι η αξιόπιστη πολιτική σας; Εγώ πήρα το πολιτικό κόσμος, έπρεπε να πάρω θέση» είπε συμπληρώνοντας ότι αύριο θα παλέψει με την ηγεσία της Κύπρου για μία δικαιότερη λύση.

Ως προς το θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ο Γ.Παπανδρέου δήλωσε ότι εμείς το ξεκινήσαμε, ελπίζω εμείς θα το τελειώσουμε. Ακόμη δήλωσε ότι οι συνθήκες της διαπραγμάτευσης για την Τουρκία ήταν πάνια σύνθετες, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ διασφάλισε στο Ελσίνκι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να μπει στην ΕΕ ανεξαρτήτως λύσης. «Ξέρω από διαπραγματεύσεις» είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και απαντώντας στον Κ.Καραμανλή είπε ότι δεν αμφισβήτησε τον πατριωτισμό του, αλλά είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν διαπραγματεύθηκε όταν μπορούσαν να λυθούν ζητήματα, όταν η χώρα είχε μεγαλύτερο κύρος και ισχύ.

Στόχος μου είναι να αποκτήσει ξανά η Ελλάδα κύρος, δύναμη και διαπραγματευτική ισχύ, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Να έχει φωνή ο ελληνικός λαός, να έχει η χώρα ουσιαστική θέση στον κόσμο. «Εγώ τόσα χρόνια ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικούς Διεθνούς συνεχίζω την προώθηση της Ελλάδας, αύριο ως πρωθυπουργός θα είμαι μπροστάρης για να ξαναφέρουμε την Ελλάδα στο προσκήνιο» δήλωσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
23 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:30
-
ΜΑΚ
23 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;