Σταματάει η παραγωγή της λάμπας πυρακτώσεως των 100 watt

Από neolaia.gr Team 1 Σεπτεμβρίου 2009

energy_save

Μετά από 120 χρόνια η λάμπα πυρακτώσεως αποσύρεται σταδιακά στην Ευρώπη και αντικαθίσταται από εναλλακτικές λάμπες υψηλής ενεργειακής απόδοσης που ενδέχεται να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση έως και 50 ευρώ ετησίως για το μέσο νοικοκυριό.

Από σήμερα, η παραγωγή και οι εισαγωγές των συμβατικών, διαφανών λαμπών ισχύος 100 watt, θα απαγορευθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τα καταστήματα να έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν μόνον τα αποθέματά τους.

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, οι χαμηλότερης ισχύος λάμπες πυρακτώσεως θα αποσυρθούν σταδιακά για να αντικατασταθούν από λάμπες αλογόνου, φθορισμού και διόδους εκπομπής φωτός (LED).

Ο Τόμας Εντισον έβαλε τη λάμπα πυρακτώσεως για πρώτη φορά στο εμπόριο το 1879. Η ενεργειακή της απόδοση είναι ιδιαίτερα χαμηλή, καθώς το 90% της ενέργειας που καταναλώνει μετατρέπεται σε θερμότητα, ενώ η μέση διάρκεια ζωής της είναι ένας χρόνος.

Αντιθέτως, οι λάμπες αλογόνου καταναλώνουν 25% λιγότερη ενέργεια και η διάρκεια ζωής τους είναι τουλάχιστον διπλάσια. Ακόμη λιγότερη ενέργεια καταναλώνουν οι λάμπες φθορισμού, με έως και δεκαπενταπλάσια ζωή. Μέσα στα επόμενα χρόνια, τέλος, αναμένεται να διαδοθούν ευρέως οι δίοδοι εκπομπής φωτός (LED) που εξοικονομούν ενέργεια σε ποσοστό 80%.

Αν και οι λάμπες υψηλής ενεργειακής απόδοσης είναι τουλάχιστον δυο φορές πιο ακριβές από τις παραδοσιακές λάμπες πυρακτώσεως, αξιωματούχοι των Βρυξελλών επισημαίνουν ότι η διαφορά τιμής συρρικνώνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ