Τσίπρας | Σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών

Από neolaia.gr Team 24 Αυγούστου 2009

alexis-tsipras

Τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με θέμα συζήτησης τις πυρκαγιές στην Αττική, ζητά ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

Ο κ. Τσίπρας τονίζει στην επιστολή του ότι είναι ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις που θα δεσμεύουν τη σημερινή, όσο και τις επόμενες κυβερνήσεις, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές καταστροφές.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ υπενθυμίζει τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία και την Πάρνηθα και επισημαίνει ότι «σήμερα δυο χρόνια μετά είμαστε για μια ακόμα φορά στο ίδιο έργο θεατές. Βλέπουμε για μια φορά ακόμα τον φυσικό πλούτο να καταστρέφεται, ζωές και περιουσίες να απειλούνται και να αφήνονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών και στην αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Είναι βέβαιο ότι τις επόμενες μέρες θα ακούσουμε ξανά τα ίδια λόγια και τις ίδιες υποσχέσεις για την αποκατάσταση των πληγέντων και του πρασίνου. Μόνο που τώρα κανείς πια δε θα μας πιστέψει,γιατί παρά το δράμα του 2007,δε γίναμε σοφότεροι,δεν κάναμε ουσιαστικά βήματα για τη προστασία του φυσικού μας πλούτου,αφού ακόμη:

Δεν έχουν συνταχθεί δασικοί χάρτες.

Ισχύει ο δασοκτόνος νόμος 3208 του 2003.

Αλλάζουν χρήσεις γης και νομιμοποιούνται αυθαίρετα.

Συνεχίζεται η εκτός σχεδίου δόμηση.

Κανείς δεν προνοεί για ενιαίο φορέα δασοπροστασίας.

Απαξιώνεται η δασική υπηρεσία και δεν γίνονται προσλήψεις δασοπυροσβεστών.

Δεν επαρκούν τα τεχνικά μέσα για τη δασοπυρόσβεση και την δασοπροστασία

Κε Πρόεδρε,

Γνωρίζω ότι η ώρα της τραγωδίας δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών, όμως δεν μπορούμε για μια ακόμη φορά να μείνουμε αδρανείς αποτιμώντας το μοιραίο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η ώρα της ευθύνης, για την ανάληψη πρωτοβουλιών και αναστοχασμού των μέχρι τώρα πεπραγμένων.

Είναι ώρα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και σε ότι πολυτιμότερο έχουμε να αφήσουμε στις επόμενες γενεές, στο φυσικό περιβάλλον. Και η πολιτική ηγεσία οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες, καθότι οι ευθύνες μας βαραίνουν όλους είτε είμαστε σε θέση εξουσίας είτε αντιπολίτευσης.

Απευθύνομαι δε σε εσάς, γνωρίζοντας, πέραν του θεσμικού σας ρόλου, και την ιδιαίτερη ευαισθησία σας για τη προστασία του περιβάλλοντος.

Τούτες τις κρίσιμες ώρες, θυμήθηκα τα λόγια σας, στην ομιλία σας από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή ασφάλεια. Ζητήσατε, τότε, την συστράτευση όλων για την προστασία του περιβάλλοντος, επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας της «περιβαλλοντικής δημοκρατίας».

Σήμερα, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική, αλλά και την τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή σε όλη την Ελλάδα, από τις πυρκαγιές του 2007, τα λόγια σας γίνονται περισσότερο επίκαιρα από ποτέ.

Θα θέλαμε λοιπόν, με αυτή την επιστολή να προτείνουμε τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Προεδρία σας.

Πιστεύουμε ότι η λήψη αποφάσεων που θα δεσμεύουν τόσο την σημερινή όσο και τις αυριανές κυβερνήσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη αποτροπή μελλοντικών καταστροφών αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν ήδη γίνει.

Προσδοκώντας να συμβάλλουμε στη δημόσια διαβούλευση επιτρέψτε μας να προτείνουμε ως βάση συζήτησης τους εξής άξονες.
1ον Την άμεση καταγραφή των ζημιών και την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων χωρίς καμία καθυστέρηση.

2ον Την επανεξέταση του μοντέλου δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας στη κατεύθυνση του κοινού πορίσματος των κοινοβουλευτικών κομμάτων του 1993 .

3ον Την απόλυτη και με κάθε τρόπο προστασία των δασικών εκτάσεων με άμεση κήρυξη όλων των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέες, την ταχεία συγκρότηση δασικών χαρτών και την απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης .

4ον Τη δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με την ελπίδα ότι θα ανοίξετε δρόμους δράσης και ουσιαστικών παρεμβάσεων και με τη βεβαιότητα ότι σας διακατέχει παρόμοιος προβληματισμός, σας διαβεβαιώνω ότι από τη πλευρά μας θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις».

[Πηγή: tvxs.gr]