Εχουμε την ακριβότερη κινητή τηλεφωνία στην Ευρώπη!

Από neolaia.gr Team 12 Αυγούστου 2009

kid-phone

Οι ακριβότερες στην Ευρώπη παραμένουν οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, όπως καταδεικνύει η έρευνα του ΟΟΣΑ, βάσει στοιχείων μέχρι και τον Αύγουστο του 2008. Όσον αφορά το κόστος χρήσης του γρήγορου Ίντερνετ, η χώρα μας εμφανίζεται είναι η 4η φθηνότερη στην ήπειρο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνει 29 χώρες, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 22η θέση (8η ακριβότερη) στην κατηγορία της μέσης χρήσης, που αφορά συμβόλαια με 780 λεπτά ομιλίας, 600 γραπτά μηνύματα SMS και 8 μηνύματα πολυμέσων MMS τον χρόνο.

Έτσι, το μέσο ετήσιο κόστος διαμορφώνεται σε κάτι παραπάνω από 400 δολάρια, ή σχεδόν 33 δολάρια το μήνα, όταν στις υπόλοιπες χώρες είναι γύρω στα 317 δολάρια ετησίως, ή 26 δολάρια μηνιαίως. Οι φθηνότερες χώρες είναι κατά σειρά η Ολλανδία, η Φιλανδία και η Σουηδία (μέσο μηνιαίο κόστος στα 11-12 δολάρια), ενώ ακριβότερες είναι οι ΗΠΑ (53 δολάρια μηνιαίως).

Σε ακόμα χαμηλότερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα στην κατηγορία των συμβολαίων που προσφέρουν εώς 1.680 λεπτά ομιλίας, 660 SMS και 12 MMS, όπου έρχεται 5η από το τέλος. Το ετησίο κόστος ανέρχεται σε περίπου 620 δολάρια, έναντι 489 δολαρίων που είναι ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ. Φθηνότερες στην συγκεκριμένη κατηγορία είναι η Δανία και η Ολλανδία, όπου το κόστος δεν ξεπερνά τα 200 δολάρια ετησίως.

Στην κατηγορία των φθηνότερων πακέτων για συνδρομητές μικρότερης χρήσης η Ελλάδα αναδεικνύεται ως η 10η ακριβότερη χώρα, με ετήσια χρέωση λίγο πάνω από τα 200 δολάρια, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται σε 164 δολάρια.

Σχετικά με την σταθερή τηλεφωνία, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ της 7ης και της 9ης ακριβότερης θέσης, ανάλογα με το πακέτο χρήσης (χαμηλή, μεσαία, ακριβή).

Ωστόσο, οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στις χώρες του ΟΟΣΑ έχουν επωφεληθεί του υψηλού ανταγωνισμού τα τελευταία χρόνια, ενώ τα γραπτά μηνύματα SMS αναδεικνύονται ως η πιο επικερδής αγορά για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες στοχεύουν πλέον στους νέους.

Αντιθέτως, στις υπηρεσίες γρήγορου Ιντερνετ, η Ελλάδα είναι η 4η φθηνότερη χώρα στις ταχύτητες από 2,5 έως 10 Mbps, με κόστος 31 δολάρια μηνιαίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2008. Τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι Γαλλία, Ιαπωνία, και Ην. Βασίλειο. Στις ταχύτητες από 12 έως 32 Mbps, βρισκόμαστε στην πέμπτη θέση με το μέσο μηνιαίο κόστος να είναι 39 δολάρια.

[Πηγή: Kathimerini.gr]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ