Η νέα γρίπη σε μερικούς θα φέρει τεράστια κέρδη!

nrd2150-i1

Αίσθηση προκαλούν τα τεράστια κέρδη που έχουν δύο από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες από την παραγωγή του εμβολίου για τη νέα γρίπη. Υπό τον φόβο της πανδημίας, ο μεγάλος κερδισμένος είναι η εταιρεία Glaxo, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει παραγγελίες από 16 χώρες, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με άλλες 50.

Η βρετανική εταιρεία έχει ξεκινήσει την παραγωγή του εμβολίου για την γρίπη των χοίρων από τον Ιούνιο, ενώ οι πρώτες παραγγελίες θα παραδωθούν τον Σεπτέμβρη.

Αν και η παραγωγή ενός εμβολίου στοιχίζει μόλις μία λίρα στην φαρμακοβιομηχανία, εκείνη το χρεώνει στο εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας έξι. Δεδομένου ότι το τελευταίο έχει παραγγείλει στην Glaxo 60 εκατομμύρια εμβόλια, τα κέρδη της εταιρείας ανέρχονται στα 300 εκατομμύρια λίρες.

Παράλληλα, από τις διεθνείς πωλήσεις η Glaxo έχει κέρδη ύψους 700 εκατομμύρια λιρών, ενώ ανακοίνωσε ότι αναμένει την αύξηση της ετήσιας παραγωγής του αντιγριπικού φαρμάκου της Relenza σε 190 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους. Χαρακτηριστικά είναι, εξάλλου, τα κέρδη της τους τελευταίους δύο μήνες που έφτασαν τα 2 δισεκατομμύρια λίρες.

Η Glaxo είναι μία ανάμεσα στις πολλές εταιρείες, όπως οι Novartis, Sanofi-Aventis και Baxter International, που έχουν μπει στον αγώνα δρόμου για την παραγωγή του εμβολίου κατά της νέας γρίπης.

Στην Βρετανία, πολλές οργανώσεις υγείας, αλλά και πολιτικά κόμματα, ζητούν από την κυβέρνηση να επιβάλλει έκτακτη πρόσθετη φορολογία στην Glaxo, αλλά και στις άλλες φαρμακοβιομηχανίες που θα παράγουν το εμβόλιο κατά της γρίπης Η1Ν1.

«Η κυβέρνηση πρέπει να μας διαβεβαιώσει ότι εξασφάλισε την πλεόν ανταγωνιστική τιμή από την Glaxo. Είναι καλό να ακούμε ότι μια εταιρεία πηγαίνει καλά τώρα στη μεγάλη οικονομική κρίση, αλλά μήπως αυτό συμβαίνει γιατί χρεώνει υπερβολικές τιμές για το εμβόλιο;», δήλωσε η Σούζι Σκουάιρ, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φορολογουμένων της Βρετανίας.

Τέλος, όπως παραδέχεται η ίδια η εταιρεία, το αντιγριπικό εμβόλιο έχει υψηλότερη τιμή στις ανεπτυγμένες χώρες απ’ ότι στις αναπτυσσόμενες και σ’ εκείνες του τρίτου κόσμου. Παράλληλα, προκειμένου να δικαιολογήσει τις υψηλές τιμές του εμβολίου, δήλωσε ότι η δαπάνη για τις πολύχρονες έρευνες που προηγήθηκαν της παραγωγής νέου αντιγριπικού εμβολίου ήταν τεράστια.

Πηγές: Έθνος, tvxs.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;