Κλείσιμο αρκετών ΤΕΙ προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Λουκέτο σε αρκετά τμήματα ΤΕΙ και συγχωνεύσεις με ΑΕΙ προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που παρουσίασε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Συγχώνευση ή ακόμη και αναστολή της λειτουργίας τμημάτων ΤΕΙ είναι η «λύση» που προτείνει η κυβέρνηση για τα τμήματα ΤΕΙ στα οποία ο αριθμός των κατ’ έτος εγγεγραμμένων σπουδαστών είναι μικρότερος του 10% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα για πέντε (5) συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη. 

Παράλληλα, όσον αφορά τη συνεργασία ΑΕΙ και ΤΕΙ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει την από κοινού διοργάνωση και διεξαγωγή μαθημάτων, την παρακολούθηση κοινών παραδόσεων, σεμιναρίων, φροντιστηριακών ασκήσεων ή εργαστηρίων, την κοινή διοργάνωση της πρακτικής άσκησης, την εκπόνηση διπλωματικών ή πτυχιακών εργασιών και την κοινή διενέργεια των εξετάσεων. Τα παραπάνω θα πραγματοποιούνται με την ισότιμη συμμετοχή φοιτητών και σπουδαστών από ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ, με την οποία θα πραγματοποιείται “συγχώνευση” των Ιδρυμάτων.

Τέλος, ένα άλλο ιδιαίτερο σημείο του νέου νομοσχεδίου είναι και η αναφορά στη δυνατότητα παραχώρησης της φύλαξης και της ασφάλισης των κτιριακών μονάδων σε ιδιωτικές εταιρείες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος επισήμανε πως στο νέο νομοσχέδιο εισάγεται ο θεσμός των Ερευνητικών Εργαστηρίων στα ΤΕΙ, ενώ παράλληλα οι θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ θεωρούνται πλέον ενιαίες, όπως συμβαίνει και για τις θέσεις των μελών ΔΕΠ. Την ίδια στιγμή, εξισώνεται ο χρόνος σπουδών, με τον χρόνο σπουδών στα Πανεπιστήμια, ενώ από δω και στο εξής, το εξάμηνο θα διαρκεί 13 πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας. Τέλος, με το νέο νομοσχέδιο ενισχύεται η αυτοδιοίκηση των ΤΕΙ, παρέχοντας τη δυνατότητα στους Προέδρους των Ιδρυμάτων να ασκούν έλεγχο νομιμότητας στους διορισμούς και τις εξελίξεις του εκπαιδευτικού προσωπικού όπως ακριβώς συμβαίνει και στα Πανεπιστήμια.

Πηγή: Tvxs.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;