Ποιόν έχεις γνωστό; Κάνε μεταπτυχιακό στην Ελλάδα!

Από nmpardakis 12 Ιουλίου 2009

metaptyxiako-vima

Εσύ ποιόν έχεις γνωστό για να κάνεις μεταπτυχιακό στην Ελλάδα; Ποιός θα σου δώσει την κατάλληλη συστατική επιστολή όπου θα είναι και το «εισιτήριό» σου για να συνεχίσεις να σπουδάζεις στη χώρα σου; Όπως είδαμε σήμερα επιτέλους βγήκε προς τα έξω το γνωστό σε όλους «σύστημα». Ποιούς πρέπει να ξέρεις; Καθηγητές, Συγγενείς καθηγητών ή ακόμα και τα σωστά άτομα μέσα στις φοιτητικές παρατάξεις. Μόνο έτσι, γιατί αλλιώς – δυστυχώς – θα πρέπει να διαλέξεις λογικά το … εξωτερικό.

Τι και αν δίνεις εξετάσεις προφορικές ή και γραπτές για να «μπεις» και εσύ σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα; Αυτά ξέχασέ τα. Άλλο το νούμερο των ατόμων που θα περάσουν τελικά, άλλο το νούμερο που εσύ ξέρεις. Τι και αν δώσεις λευκή κόλλα; Δεν παίζει ρόλο. Άλλα πράγματα είναι που μετράνε και ουσιαστικά θα σου δώσουν τα μόρια που θες… ΟΙ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ!

Κλασσική ελληνική τακτική λοιπόν που όμως βάζει φρένο σε πολλά παιδιά τα οποία έχουν όνειρα και ικανότητες.

Το παραπάνω έγγραφο που βλέπουμε τα λέει όλα. ΔΑΠ και ΠΑΣΠ κάνουν κουμάντο για να μπεις στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης..»… ειδικό σύμβουλος του νομάρχη Θεσσαλονίκης» είναι επίσης μια τρομερή σύσταση. «… προσωπικός φίλος του τάδε καθηγητή» είναι άλλο ένα σπουδαίο εφόδιο για το μέλλον!

Ο κάθε καθηγητής πλέον έχει τους δικούς του μέσα στα μεταπτυχιακά που γίνονται ΣΕ ΟΛΑ τα πανεπιστήμια της χώρας. Οι δικοί του ποτέ βεβαίως δεν κόβονται, σε κανένα μάθημα.

Τι γίνεται αρα;

Μπάινεις με βίσμα, με βίσμα βγαίνεις μετά από ένα χρόνο. Ένα έτοιμο χαρτί με λίγα λόγια που ουσιαστικά είναι για λίγους (20-30 άτομα το χρόνο).

Τι περιμένουμε απο εδώ και πέρα;

Λύσεις από τον Υπουργό Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλο.

Δεν γίνεται να μπαίνουν σε αυτά τα προγράμματα φοιτητές με 5,85 μέσο όρο. Δεν γίνεται να κόβεις τα φτερά του νέου και να περνάς στο πρόγραμμα κάποιον 50αρη. Δεν γίνεται να εκκρεμεί η ορκομωσία σου και να έχεις ήδη την θέση στο μεταπτυχιακό, πως να το κάνουμε!