Έφοδος σε προσφυγικό καταυλισμό στην Πάτρα

Από nmpardakis 12 Ιουλίου 2009

12-07-09_288373_21

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών με την υποστήριξη διμοιριών ΜΑΤ εισήλθαν στον καταυλισμό και άρχισαν τον έλεγχο των μεταναστών. Οι αρχές εντόπισαν 44 ανήλικους, οι οποίοι πρόκειται να οδηγηθούν σε κέντρο φιλοξενίας ανηλίκων, ενώ 15 μετανάστες οι οποίοι είχαν νόμιμα έγγραφα φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Πάτρας. Επίσης, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση 15 μετανάστες, οι οποίοι δεν είχαν μαζί τους νομιμοποιητικά έγγραφα.

Λίγο μετά την εκκένωση του καταυλισμού, ξέσπασε πυρκαγιά που τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 10:30, οι αιτίες της οποίας παραμένουν ακόμα άγνωστες (χμ…). Λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν (παρά το γεγονός ότι είχαν απομακρυνθεί φιάλες υγραερίου) η φωτιά πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις.

Κατα την διάρκεια της επιχείρησης, σημειώθηκαν εμπρησμοί αυτοκινήτων στην πόλη, από ομάδες, που αντιδρούν στα σχέδια της αστυνομίας.

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων, δήλωσε:

«Ένα μεγάλο ζήτημα που προσέβαλε τη δημοκρατική κοινωνία της Πάτρας και το αίσθημα ανθρωπισμού των συμπολιτών μας, βρήκε σήμερα, μετά από 15 περίπου χρόνια, τη λύση του. Ο παράνομος καταυλισμός της Οδού Ευρώτα, ο οποίος ουσιαστικά κρατούσε σε μια ιδιότυπη ομηρεία εκατοντάδες δυστυχισμένους μετανάστες, συνανθρώπους μας που κάποιοι στίβαζαν εκεί για να μπορούν να τους εκμεταλλεύονται, έπαψε πια να υπάρχει».

«Με συντονισμένες ενέργειες, ακολουθώντας τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, μακριά από το φως της δημοσιότητας, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και αγνοώντας πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες, τους τελευταίους μήνες στην περιοχή της Πάτρας υλοποιούμε μια σειρά μέτρων που έχουν επιτύχει τη δραστική μείωση των μεταναστών κατά τουλάχιστον 90%, από περίπου 5.000 σε όλη την πόλη που είχαν φτάσει πέρυσι, σε λίγες εκατοντάδες πλέον, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον καταυλισμό, προχωρήσαμε σε σταδιακή εκκένωση, μεταφέροντας τους μετανάστες που διέμεναν εκεί σε άλλους, πιο ανθρώπινους χώρους και ειδικά τους ανηλίκους στην κατάλληλα διαμορφωμένη κατασκήνωση της Κόνιτσας. Φτάσαμε, λοιπόν, σήμερα να μπορέσουμε να κατεδαφίσουμε το χώρο αυτό, ο οποίος εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών και των ίδιων των μεταναστών».

«Θέλω να τονίσω ότι η κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δυτικές κοινωνίες του 21ου αιώνα, σχεδιάζεται και υλοποιείται με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας, προστατεύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Καλούμαστε λοιπόν όλοι, πολίτες και πολιτικοί, να δείξουμε την υπευθυνότητα που απαιτούν οι περιστάσεις, με ευρύτητα πνεύματος και αποφυγή κάθε απόπειρας μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι το όφελος για έναν πολιτικό προκύπτει από το βαθμό που είναι χρήσιμος στην κοινωνία, που λύνει προβλήματα και δεν περιορίζεται στην επικοινωνιακή τους διαχείριση, η οποία συνήθως οδηγεί στη διαιώνισή τους».

Η επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η κτηνωδία της εισβολής αστυνομικών δυνάμεων που ισοπέδωσαν ολοσχερώς τον καταυλισμό που στέγαζε τους αλλοδαπούς αιτούντες άσυλο και μετανάστες της Πάτρας, χωρίς το παραμικρό ίχνος ευαισθησίας για τη διασφάλιση του δικαιώματος στέγασης τους υπό μόνιμες και αξιοπρεπείς συνθήκες, μαρτυρεί για άλλη μια φορά τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης αναφορικά με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σκηνές που άλλοτε βλέπαμε να λαμβάνουν χώρα μόνο σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα του εξωτερικού, τώρα συμβαίνουν και στην Ελλάδα, και μάλιστα σε βάρος ανθρώπων που είναι θύματα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Δύσης που στηρίζεται αναφανδόν και από την Ελλάδα».

«Δεν χωράει αμφιβολία ότι το εγκληματικό αυτό πογκρόμ έχει τη συναίνεση του ίδιου του υπουργού κ. Μαρκογιαννάκη, τον οποίο καλούμε πλέον να παραιτηθεί, προτού ο φανατισμός με τον οποίο προωθεί την ακροδεξιά ατζέντα της ΝΔ γκρεμίσει και τα τελευταία υπολείμματα δημοκρατικού κράτους δικαίου. Όσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους είτε πατάει σε δύο βάρκες είτε στηρίζει ανοιχτά τις λογικές της μηδενικής ανοχής, θα είναι κι αυτό ανάλογα υπόλογο για την εκτροπή στον τομέα των δημοκρατικών ελευθεριών».

«Η Αριστερά, πιστή στις αξίες και στις παραδόσεις αιώνων, θα συνεχίσει με έργα και με λόγια να βροντοφωνάζει «Κάτω τα χέρια από τους αιτούντες άσυλο, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Ανακοίνωση ΚΚΕ:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την βάρβαρη επιχείρηση σε βάρος δεκάδων κυρίως ανήλικων μεταναστών στην Πάτρα, στην οποία συντονισμένα προχώρησαν η κυβέρνηση, ο νομάρχης της Αχαΐας και ο δήμαρχος της Πάτρας. Η αστυνομική έφοδος από εκατοντάδες αστυνομικούς και δεκάδες μηχανήματα για τη σύλληψη των ανήλικων μεταναστών και την κατεδάφιση του πρόχειρου καταυλισμού δεν έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως ισχυρίζονται όσοι έχουν την ευθύνη και μετείχαν στην επιχείρηση. Εντάσσεται στην υλοποίηση της πολιτικής της «μηδενικής ανοχής». Έγινε για να αποδείξουν στην ΕΕ ότι εφαρμόζουν τις απάνθρωπες συμφωνίες, ότι δεν επιτρέπουν την είσοδο μεταναστών στις άλλες χώρες της ΕΕ και για να κοροϊδέψουν το λαό της Αχαΐας».

«Η κυβέρνηση, ο νομάρχης και ο δήμαρχος, αν ήθελαν, μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα προς όφελος των μεταναστών, δίνοντας ταξιδιωτικά έγγραφα, ειδικά στους ανήλικους, για να μπορέσουν να ταξιδέψουν ελεύθερα προς τις χώρες της ΕΕ που επιθυμούν, εξασφαλίζοντας παράλληλα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο διάστημα παραμένουν στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να κάνει τώρα και όχι να τους στείλει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης».

«Καλούμε το λαό της Αχαΐας να καταδικάσει τις αγριότητες και τα απάνθρωπα μέτρα σε βάρος των μεταναστών».

Την είδηση μετέδωσε και το BBC:

bbc-about-patra-j

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ