Έρχεται το λειτουργικό σύστημα της Google

Από nmpardakis 8 Ιουλίου 2009

google-os

Η Google ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στη διαδικασία σχεδιασμού ενός νέου λειτουργικού συστήματος το οποίο φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το λειτουργικό σύστημα «Windows» της Microsoft.

Το εν λόγω λειτουργικό σύστημα θα ονομάζεται «Google Chrome Operating System» και ένα από τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του αποτελεί το ότι είναι σχεδιασμένο ως «ανοικτού κώδικα», γεγονός που σημαίνει ότι ο κώδικας του προγράμματος θα είναι ανοικτός για τους εκδότες λογισμικού, σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων της Google. «Σχεδιάζουμε ένα λειτουργικό σύστημα που θα είναι γρήγορο και ελαφρύ, που θα πραγματοποιεί μια γρήγορη έναρξη του συστήματος και θα σας συνδέει στο ίντερνετ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα», δήλωσε ο Σουντά Πιτσάι, αντιπρόεδρος της διεύθυνσης προϊόντων της Google.

Το Google Chrome OS αρχικά θα έχει στόχο τα netbooks, τους μικρούς φορητούς υπολογιστές που έχουν ήδη προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά των PC. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να πλήξει και το λειτουργικό ανοιχτού κώδικαLinux, που αρχικά είχε αποκτήσει προβάδισμα στα netbooks έναντι των Windows XP, στη συνέχεια ωστόσο έχασε έδαφος. Άλλωστε, αξίζει να υπενθυμισθεί ότι ο 2008 η εταιρεία κυκλοφόρησε τον browser «Chrome», που σχεδιάστηκε για τους χρήστες που χρησιμοποιούν εντατικά το Διαδίκτυο, αναζητώντας πληροφορίες, διαβάζοντας e-mail, ψωνίζοντας ή κάνοντας παρέα με φίλους.

«Τα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούμε σήμερα σχεδιάσθηκαν με τα δεδομένα μιας εποχής όπου δεν υπήρχε το διαδίκτυο. Αυτό που εμείς επιχειρούμε σήμερα είναι να «επαναξιολογήσουμε» το πώς πρέπει να είναι ένα λειτουργικό σύστημα ώστε να πετύχουμε ταχύτητα, απλότητα και ασφάλεια», προσέθεσε ο Λίνους Ούπσον, διευθυντής μηχανικών της Google.

Παράλληλα, η Google ανακοίνωσε ότι το νέο λειτουργικό της σύστημα θα κυκλοφορήσει στην αγορά περί τα μέσα του 2010, προκαλώντας ένταση στη Microsoft, καθώς η ανακοίνωση αυτή δημοσιεύεται μόλις λίγους μήνες πριν το λανσάρισμα του νέου λειτουργικού συστήματος της Microsoft, «Windows 7». Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να φέρει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων, όπου η Microsoft είναι μέχρι σήμερα ο ισχυρότερος παίκτης, κατέχοντας το 90% των πωλήσεων.

«Η εν λόγω ανακοίνωση της Google είναι κυριολεκτικά ανατρεπτική», δήλωσε ο Ρομπ Έντερλ, εκτιμητής αγοράς και πρόεδρος του ομίλου ΄Εντερλ. «Είναι η πρώτη φορά που έχουμε ένα αληθινά ανταγωνιστικό λειτουργικό σύστημα στην αγορά. Πρόκειται για την πρώτη αξιόλογη προσπάθεια να «καταρρίψει» κάποιος τη Microsoft», προσέθεσε. «Η Google ετοιμάζει ένα πραγματικά «φρέσκο» προϊόν, το οποίο θα έχει την καινοτομία ότι θα είναι σχεδιασμένο με βάση τη διαδικτυακή λειτουργία και τις υπηρεσίες ίντερνετ», κατέληξε.

[Πηγή: BBCtvxs.gr]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ