Τόκιο | Η ακριβότερη πόλη στο κόσμο

Από neolaia.gr Team 8 Ιουλίου 2009

Το Τόκιο είναι η ακριβότερη πόλη του πλανήτη για 2009. Στη δεύτερη και τρίτη θέση είναι η Οζάκα και η Μόσχα αντίστοιχα. Ο λόγος για την πρωτιά είναι οι διακυμάνσεις των επιτοκίων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όπως δείχνει η ετήσια έρευνα της αμερικανικής εταιρίας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Mercer, η οποία δημοσιεύτηκε χθες Τρίτη 7 Ιουλίου.

Η έρευνα βασίστηκε σε τιμές διακοσίων αγαθών και υπηρεσιών όπως στέγαση, διατροφή, μεταφορές, ένδυση και ψυχαγωγία σε 143 πόλεις του κόσμου, με τις δυο ιαπωνικές μεγαλουπόλεις, το Τόκιο και την Οζάκα να βρίσκονται στην πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα στην παγκόσμια κατάταξη των ακριβότερων πόλεων του κόσμου.

Η μέχρι πρότινος ακριβότερη πόλη, η Μόσχα πέφτει από την πρώτη στην τρίτη θέση.

Η έρευνα της εταιρίας Mercer βασίζεται στο κόστος διαβίωσης της Νέας Υόρκης στο οποίο αποδίδεται ο δείκτης 100 με το Τόκιο να έχει δείκτη 143,7. Εντυπωσιακή είναι η πτώση του Λονδίνου από την 3η στην 16η θέση της κατάταξης, όπως και της Βαρσοβίας η οποία πέρασε από 35η θέση στην 113η.

Αντίθετα, η Νέα Υόρκη ανέβηκε στην 8η θέση από την 20ή και το Πεκίνο στην 9η από την 20ή.

Η Γενεύη ανεβαίνει τέσσερις θέσεις και κατατάσσεται 4η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των ακριβότερων πόλεων του πλανήτη μπροστά από το Χονγκ Κονγκ, τη Ζυρίχη και την Κοπεγχάγη.

Το Παρίσι έπεσε μια θέση καθώς πέρασε από τη 12η στη 13η θέση.

Το Γιοχάνεσμπουργκ είναι στην τελευταία θέση της κατάταξης λόγω της υποτίμησης του ραντ έναντι του δολαρίου.

[via]