Πάνω απο 10 ευρώ το πακέτο στην Αυστραλία;

Από nmpardakis 5 Ιουλίου 2009

no-smoking

Ενα πακέτο 30 τσιγάρων σήμερα στην Αυστραλία κοστίζει 7,70 ευρώ! Τι σκέφτηκε λοιπόν η Κυβέρνηση της Αυστραλίας για να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι καπνιστές; Ε, αποφάσισε να αυξήσει τη φορολογία τους τόσο όσο να ξεπεράσει η τιμή ακόμα και τα 10 ευρώ. Η τιμή αρχικά θα ανέβει στα 9,40 ευρώ και στη συνέχεια αν «πιάσει» το μέτρο η τιμή θα φτάσει στα 11,50 ευρώ, μόλις!

Επίσης εκτός από την άυξηση στην τιμή των τσιγάρων, τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν και την αλλαγή της συσκευασίας τους. Προτείνεται τα πακέτα να είναι παρόμοια για όλα τα τσιγάρα, και οι προειδοποιήσεις όσον αφορά στις επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία να καταλαμβάνουν το 90% της επιφάνειας του πακέτου.

Πάντως η αύξηση του φόρου αναμένεται να αποφέρει στην κυβέρνηση περίπου 1,12 δις ευρώ ετησίως, ποσόν που, σύμφωνα με το αντικαπνιστικό lobby, πρέπει να χρησιμοποιηθεί για προληπτικά προγράμματα υγείας.

Οι αντίδραση των καπνοβιομηχανιών ήταν άμεση και απειλούν με προσφυγή στα δικαστήρια εάν όντως η κυβέρνηση προχωρήσει στην υιοθέτηση των μέτρων.