Διπλασιάστηκαν οι part time προσλήψεις

Από nmpardakis 5 Ιουλίου 2009

anergia2

Οι 3 στις 10 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν θέσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας. Άρα σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) μέσα σε έξι μήνες προστέθηκαν σχεδόν 200.000 part time με τριήμερα ή τετραήμερα, και callworkers (άνθρωποι που περιμένουν να τους προσφερθούν προσωρινές εργασίες) στην αγορά.

Επίσης σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ΣΕΠΕ, μόνο το 72,3% των νέων συμβάσεων που υπογράφηκαν εντός του έτους αφορούν πλήρη απασχόληση. Το 22,7% είναι μερικής απασχόλησης και ένα 5% εκ περιτροπής εργασίας (τριήμερα ή τετραήμερα, υποχρεωτικές άδειες κ.ά). Με δεδομένο ότι τους έξι πρώτους μήνες του έτους οι νέες συμβάσεις υπολογίζονται σε 630.000, συνάγεται ότι σχεδόν 200.000 εξ αυτών δεν έχουν πλήρη εργασία και δεν διαθέτουν έναν κανονικό (τακτικό) μισθό.

Είναι το νέο κόλπο της αγοράς βλέπετε. Τους βολεύει μια χαρά. Η οικονομία μας δεν «γεννά» πλέον νέες θέσεις εργασίας και όταν το κάνει οι θέσεις είναι κακοπληρωμένες και προσωρινές.

Δυστυχώς στο μέλλον θα έχουμε πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ