Πιο χαλαρά για τα κολέγια – Έρχεται νέα «καμπάνα»

Από nmpardakis 4 Ιουλίου 2009

kollegia

Με πιο χαλαρούς και επιεικείς όρους και προϋποθέσεις για τη λειτουργία των κολεγίων επανέρχεται το υπουργείο Παιδείας και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», βάσει νέας υπουργικής απόφασης που ακόμα βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας από το ΥΠΕΠΘ, όποιος ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στο χώρο των κολεγίων δε χρειάζεται να διαθέτει μεγάλο κτίριο, ειδικές εγκαταστάσεις θέρμανσης ή ασανσέρ.

Αρκούν μόλις 300 τ.μ. για να μπορεί να λειτουργήσει μία νόμιμη επιχείρηση ακόμη και αν δεν διαθέτει βιβλιοθήκη προδιαγραφών ή αίθουσα πολυμέσων και χώρων άθλησης.

Παρά το γεγονός ότι σε προηγούμενη υπουργική απόφαση τον Οκτώβριο του 2008, οι απαιτήσεις για την λειτουργία ενός κολεγίου ήταν πιο αυστηρές, με τις τροποποιήσεις που γίνονται, έχουν αφαιρεθεί λεπτομερείς προϋποθέσεις και συγκεκριμένες διατάξεις.

Επίσης, βάσει των τροποποίησεων, περιορίζεται η αρμοδιότητα του υπουργείου επί των προγραμμάτων σπουδών και του διδακτικού προσωπικού.

Πιο χαλαρά, πιο εύκολα, γιατί όμως;

Πάντως, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καταδίκασε εκ νέου την Ελλάδα για το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των απόφοιτων κολεγίων. Το Δικαστήριο κρίνει ότι η χώρα απειλείται με πρόστιμο εάν μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 δεν έχει εκδώσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Μάλλον όλα θα γίνουν πολύ γρήγορα…