Εξίσωση του χρόνου σπουδών μεταξύ ΤΕΙ και ΑΕΙ

Από nmpardakis 4 Ιουλίου 2009

Στην ενίσχυση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των ΤΕΙ αποσκοπεί η ψήφιση σχετικού σχεδίου νόμου, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Άρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος μετέβη στην Καβάλα για τη λήξη των εργασιών της 3ης Συνόδου των προέδρων και αντιπροέδρων των ΤΕΙ.

«Με το νομοσχέδιο εισάγεται ο θεσμός των ερευνητικών εργαστηρίων στα ΤΕΙ, ενισχύεται η αυτοδιοίκηση των ΤΕΙ, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στους προέδρους των Ιδρυμάτων να ασκούν έλεγχο νομιμότητας στους διορισμούς του εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα Πανεπιστήμια», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα.

Βάσει της προωθούμενης ρύθμισης, εξισώνεται ο χρόνος σπουδών με εκείνον στα πανεπιστήμια και πλέον το εξάμηνο διαρκεί 13 πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας. Επιπλέον, προβλέπεται η συνεργασία τμημάτων ΤΕΙ και πανεπιστημίων σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια, εφόσον συναφθεί προγραμματική σύμβαση, σε εθελοντική βάση.

Όπως υποστήριξε, το νομοσχέδιο πετυχαίνει:

1. Την εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου των ΤΕΙ με τα ισχύοντα για τα πανεπιστήμια, με στόχο την περαιτέρω καταξίωσή τους

2. Την ουσιαστική ολοκλήρωση της ανωτατοποίησής τους

3. Την αντιμετώπιση των λειτουργικών τους προβλημάτων

4. Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους μέσα στο σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον, παρέχοντας στους σπουδαστές τους σπουδές υψηλής ποιότητας με κύρος και αξιοπιστία.