Ο Mc Yinka στο neolaia.gr

mc-yinka3-350

MC Yinka a.k.a. Manolis Afoliano! Ένας από τους διασημότερους και πιο ταλαντούχους rappers και τραγουδιστές στην Ελλάδα. Ο Ελληνο-νιγηριανός ο οποίος διακρίνεται για το πολύ δυναμικό του perfomance μας απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις που του κάναμε. Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη που μας έδωσε:

 

– Nα κάνουμε μία εισαγωγή; Μας λες μερικά πράγματα για εσένα;

Λοιπόν λέγομαι Μανώλης Αφολιάνο ή αλλιώς Mc Yinka. Είμαι γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ελλάδα, με καταγωγή από Νιγηρία, και ασχολούμαι με την μουσική και το perfomance γενικότερα, κάτι παραπάνω από μία δεκαετία. Σε όλη αυτή τη πορεία είχα τη τύχη να κάνω πολλούς φίλους.

– Τι μουσική παίζεις;

Πλέον δεν θέλω να κατατάσσομαι σε κάποιο στυλ λόγω των διάφορων μουσικών projects που έχω αναμειχθεί αυτά τα χρόνια! Βέβαια νιώθω πως η βάση μου είναι το hip hop και ότι αυτό είναι “μπασταρδεμένο” με reggae, dub, funk, jazz, drum n bass, afrobeat. Σε συνδυασμό με τον στίχο βγαίνει ένα άκουσμα διαπολιτισμικό, κάτι το οποίο με χαρακτηρίζει σαν παιδί μεταναστών.

– Είναι η μουσική που αγαπάς;

Όπως μπορείτε να καταλάβετε από τα παραπάνω οι μουσικές που αγαπάω είναι πολλές. Νιώθω τυχερός που από μικρός παρατηρούσα πάντα μουσικά οτιδήποτε μου κινούσε το ενδιαφέρον σε επίπεδο στιχουργικό, συνθετικό αλλά και ατμοσφαιρικό. Η αμεσότητα και τα αμέτρητα flows των mc’s στο hip hop, η παλλόμενη γκρούβα στο funk, η ενέργεια και η αυτοσχεδιαστική διάθεση στη τζαζ, η “τσίτα” του drum n bass, το χαμόγελο της ελπίδας που βγάζει η reggae, ο χορός της afrobeat. Όλα αυτά φιλτράρονται μέσα από την αγάπη και μου δίνουν ερέθισμα να κάνω αληθινή μουσική.

– Παίζεις καποιο μουσικό όργανο; Ποιο όργανο θα ήθελες να παίζεις;

Εκτός το ότι τραγουδάω παίζω και μπάσο. Τώρα τι θα ήθελα να παίζω; Θα ήθελα να παίζω τρομπέτα και πιάνο, ωραία φάση θα ήταν…

mc-yinka-imam-350-copy

– Πως ξεκίνησε η αγάπη σου για την μουσική;

Δεν ξεκίνησε … απλά υπήρχε, ήταν κάτι δεδομένο στο σπίτι που μεγάλωσα, ήταν κάτι φυσικό. Στο δημοτικό και αργότερα, στην εφηβεία μου, η μουσική δεν έπαιζε πρωταρχικό ρόλο στη ζωή μου αλλά μετά τα 18 που την άκουγα πιο συνειδητά άρχισε να μεγαλώνει η αγάπη μου για αυτή. Νομίζω ότι όλα αυτά έχουν να κάνουν με το πώς και με τι συνδέεις με τη μουσική. Εγω π.χ. τη συνδέω με γεγονότα σημαντικά στη ζωή μου και με φάσεις που έχω περάσει.

– Η συνεργασία με τον Πλιάτσικα πως ήρθε;

Με τον Φίλιππο γνωριστήκαμε μέσω των Locomondo, στους οποίους είχε πει ότι ψάχνει για mc για κάποια κομμάτια στον καινούργιο του δίσκο “Όμνια”. Μας έφεραν σε επαφή και έκτοτε υπάρχει μια γόνιμη συνεργασία μεταξύ μας που φαίνεται στην ενέργεια που υπάρχει στα live, στα κομμάτια που είχαμε κάνει μαζί, στον δίσκο που τελείωσα στον οποίο ήταν σύμβουλος παραγωγής και στο θεατρικό “indian summer” που δούλεψε εκείνος τη μουσική και εγώ το στίχο.

– Τα κομμάτια σου για τί μιλάνε;

Τα κομμάτια μου θα ήθελα να πιστεύω ότι είναι αποτέλεσμα δικών μου παρατηρήσεων σε σχέση με τον κοινωνικό περίγυρο, την ανθρώπινη συμπεριφορά, επιρεασμένη από πράγματα που γίνονται στη κοινωνία είτε η συμπεριφορά αυτή είναι μηδενική – απαθής, είτε έχει ύπαρξη και υπόσταση. Γενικώς στα κομμάτια μου εκθέτω πρώτα από όλα εμένα σε ένα αυτοσαρκαστικό μοτίβο, τα κακώς κείμενα που είναι πλέον αποδεκτά από τη μάζα, μια τάση που έχω, τη τάση του να θέλω να ξεφύγω, να ταξιδέψω με το μυαλό ή με μία ασχολία που με κάνει να ξεφεύγω και να ερευνώ πράγματα στο κόσμο μας και στους ανθρώπους.

– Πιστεύεις πως είναι έντονο το πρόβλημα του κοινωνικού και του κρατικού ρατσισμού στην Ελλάδα; Έχεις γράψει πολλές φορές στο προφίλ σου για αυτό το θέμα…

Ο κοινωνικός ρατσισμός εκδηλώνεται καθημερινά από Έλληνες οι οποίοι λένε ότι δεν είναι ρατσιστές, αλλά όταν νιώσουν ότι θίγεται η εθνική του περηφάνεια ή βλέπουν ότι τα πράγματα δεν είναι όπως “παλιά” βγάζουν άνετα την ενοφοβία τους και αυτά που πραγματικά νιώθουν με σχόλια του τύπου “… γύρνα πίσω στη πατρίδα σου”, “… εδώ είναι Ελλάδα”, “… όλος ο κόσμος εδώ μαζευτηκε” κτλ. Υπάρχει παροξυσμός επίσης από τις περιβόητες κινήσεις πολιτών, φανερά υποκινούμενες από ακροδεξιές οργανώσεις στο κέντρο κοντά στο σπίτι μου, όπου θέλουν να διώξουν τους μετανάστες που δεν τους δίνεται άσυλο από τη πολιτεία και κάνουν συλλαλητήρια και πορείες.

Εγώ προσωπικά πέραν από αρκετές αντιπαραθέσεις με φασίστες και ακροδεξιά στοιχεία που μπορείς να πεις πως είναι μεμονωμένα περιστατικά, έχω νιώσει το ρατσισμό από παράξενα βλέμματα που πέφτουν πάνω μου όταν βγαίνω με την Ελληνίδα φίλη μου.

Τώρα τον κρατικό ρατσισμό, ο μετανάστης και τα παιδιά του, τον ζει μέσα από τις νομοθετικές διευθετήσεις που κάνει το κράτος, οι οποίες έχουν σκοπό την γκετοποίηση και περιθωριοποίηση των μεταναστών αλλά και την απολαβή χρημάτων απο αυτούς μέσω της πληρωμής υπέρογκων παραβόλων. Θα δείτε την ταλαιπωρία και την αγανάκτηση που ζουν άμα περάσετε από τα γραφεία του δήμου που καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους οι μετανάστες. Άλλο παράδειγμα κρατικού ρατσισμού όλα αυτά τα χρόνια είναι η μη εγγραφή των γεννημένων στην Ελλάδα παιδιών των μεταναστών στα δημοτολόγια που έχει ως αποτέλεσμα όταν γίνονται 18 και βγαίνουν από την άδεια παραμονής των γονιών τους, να τους ζητείται να μπουν σε καθεστώς οικονομικού μετανάστη. Αυτό συνεπάγεται με: παρουσίαση σύμβασης εργασίας, ενσήμων και πληρωμή παραβόλων για ανανέωση της άδειας, έλλειψη δικαιωμάτων ενός Έλληνα πολίτη που προφανώς δικαιούνται.

Αυτό το μέτρο άλλαξε φέτος, μετά από πολύ αγώνα, και τώρα τα παιδιά των μεταναστών μπαίνουν στο καθεστώς του επι μακρών διαμένων δηλαδή μία άδεια παραμονης χωρίς ένσυμα με προοπτική να γίνει αορίστου χρόνου. Εκεί βέβαια το παράβολο για να βγάλεις άδεια παραμονής είναι 900 ευρώ!

– Τι ευθύνεται νομίζεις για αυτό;

Αυτό που φταεί για τον ρατσισμό γενικότερα είναι η άγνοια. Επίσης η πολιτεία δεν είναι έτοιμη στο να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της μετανάστευσης, αν και είμαστε σε μία ανεπτυγμένη θεωρητικά χώρα. Αυτό φάινεται διότι δεν έχουν ερευνήσει όλες τις πιθανές περιπτώσεις μεταναστών οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους. Επίσης η ψωροπερηφάνεια και η υπεροψήψια πολλών ανθρώπων που τους κάνουν να βλέπουν τον ξένο αφ’υψηλού και ακόμα τα κολλημένα μυαλά φταίνε για όλα αυτά που συμβαίνουν καθημερινά.

– Το “αν μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα” σε εκφράζει;

Με εκφράζει απόλυτα γιατι περιγράφει με τον δικό του τρόπο πως ο άνθρωπος ανά τα χρόνια εχει σταφεί ενάντια στον άνθρωπο και στη φύση με σκοπό μόνο το κέρδος. Πρέπει άμα θέλουμε να θεωρούμε τον εαυτό μας σκεπτόμενο και άτομο με συνείδηση να ρίχνουμε μια ματιά στο τι παίζει γύρω μας και να αντιδράμε με τον δικό μας τρόπο και όχι να κλεινόμαστε στον κόσμο μας, στο κόσμο μια μηχανικής εσωστρέφειας που η κοινωνία τον έχει επιβάλει και μας βάζει σε μια θέση παθητική.

mc-yinka-2-300

– Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Έχω τελειώσει έναν δίσκο που λέγεται “Αλάνα” θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από μία καινούρια εταιρεία το ¨Μέλυδρο” και διανομή θα κάνει η ΕΜΙ. Τον δούλεψα ένα χρόνο και πιστεύω ότι έχει γίνει καλή δουλειά. Ακόμα έχουν κανονιστεί κι αρκετές εμφανίσεις με τον Φίλιππο και με το δικό μου σχήμα τους “Urbanix”.

– Η σχέση σου με το ίντερνετ;

Πλέον η σχέση μου με το ίντερνετ είναι πολύ καλή γιατί περνάω αρκετές ώρες σερφάροντας! Επίσης μόνος μου διαχειρίζομαι τα accounts μου σε facebook και myspace!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;