Τηλεόραση και βιντεοπαιχνίδια αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης των εφήβων
Αθήνα — Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης ή βιντεοπαιχνιδιών, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη τους εφήβους, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών από τη συνεχή επίδραση των ηλεκτρονικών μέσων.

Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης ή βιντεοπαιχνιδιών, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη τους εφήβους, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών από τη συνεχή επίδραση των ηλεκτρονικών μέσων.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, η έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Μπράιαν Πρίμακ και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of General Psychiatry.

Εξετάστηκαν χιλιάδες εφήβοι, που δεν είχαν εμφανίσει κατάθλιψη το 1995, πριν εμφανιστούν ευρέως το Ίντερνετ και τα DVD, αλλά επτά χρόνια μετά, όταν οι συμμετέχοντες ήταν πια 22 ετών κατά μέσο όρο, το 7,4% είχε εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι έφηβοι ανέφεραν ότι κάθε μέρα κατά μέσο όρο παρακολουθούσαν 2,3 ώρες τηλεόρασης, 2,34 ώρες ραδιόφωνο, 0,62 ώρες βιντεοκασέτες και 0,4 ώρες έπαιζαν παιχνίδια στον υπολογιστή (άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι σήμερα πια αυτές οι ώρες έχουν αυξηθεί κι άλλο).

Οι ώρες αυτές αφαιρέθηκαν από άλλες ωφέλιμες δραστηριότητες, όπως η άθληση, οι παρέες, το διάβασμα κ.α., που προστατεύουν από την κατάθλιψη.

Διαπιστώθηκε ότι οι κοπέλες και νεαρές γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σχέση με τους νεαρούς, όταν αφιερώνουν τον ίδιο χρόνο στα ηλεκτρονικά μέσα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατάθλιψη, που συχνά σχετίζεται με την τρίτη ηλικία, στην πραγματικότητα αρχίζει στην εφηβεία ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.

Οι ερευνητές επίσης επισημαίνουν ότι η συχνή έκθεση στα ηλεκτρονικά μέσα μπορεί να ενθαρρύνει την επιθετικότητα, το άγχος, τις φοβίες και να παρεμποδίσει την ανάπτυξη της ταυτότητας του παιδιού, ενώ αν οι ώρες παρακολούθησης είναι νυχτερινές, τότε διαταράσσεται και η ικανότητα του ύπνου.

Η έρευνα προτρέπει τους γονείς να παρέμβουν και να ενθαρρύνουν, μεταξύ άλλων, την κοινωνική δικτύωση του παιδιού.

[via nosokomeia.gr]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;