81η Απονομή Βραβείων Oscar!

Η αυλαία στο Kodak Theatre έχει πέσει εδώ και λίγη ώρα, ενώ νικητές και χαμένοι βρίσκονται ήδη στα διάφορα πάρτι που γίνονται στην πόλη των Αγγέλων. Η 81η απονομή των βραβείων Oscar ανήκει στο παρελθόν και ας ρίξουμε μια ματιά στις πρώτες εντυπώσεις που αφήνει το φετινό show.

Αδιαμφισβήτητος μεγάλος νικητής των 81ων Oscar είναι το «Slumdog Millionaire» με 8 βραβεία από τα 9 που διεκδικούσε, ξεπερνώντας πιθανότατα τις προσδοκίες και των ίδιων του των δημιουργών όταν ξεκινούσαν την παραγωγή του με τον ‘πενιχρό’ προϋπολογισμό των 15 εκ. δολαρίων. Η ταινία του Danny Boyle κουβαλά πλέον στις αποσκευές τις την ‘πολύτιμη τριάδα’ των Oscar Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και (διασκευασμένου) Σεναρίου. Στον αντίποδα το «The Curious Case Of Benjamin Button» επιβεβαίωσε την αίσθηση που εντείνονταν το τελευταίο διάστημα, ότι επρόκειτο για ‘ταινία Οσκαρικών υποψηφιοτήτων’ και όχι ‘ταινία Οσκαρικών βραβείων’. Από τις 13 κατηγορίες που συμμετείχε κέρδισε μόλις τρία βραβεία Oscar.

Στις τέσσερις κατηγορίες ερμηνειών, υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον. Στο Β’ Γυναικείο ρόλο η Penelope Cruz («Vicky Christina Barcelona») κατάφερε να αντέξει στην μάχη με την Viola Davis («Doubt») και να παραλάβει το χρυσό αγαλματάκι με ένα ενδιαφέροντα ευχαριστήριο λόγο που περιελάμβανε το Woody Allen και τον Pedro Almodovar. Στο B’ Ανδρικό δεν προμηνύονταν ιδιαίτερη μάχη με τον Heath Ledger («The Dark Knight») να επιβεβαιώνει τη φήμη του αδιαφιλονίκητου φαβορί. Μετά από πέντε αποτυχημένες υποψηφιότητες, η έκτη ήταν και η τυχερή για την Kate Winslet που κέρδισε στην Κατηγορία A’ Γυναικείου ρόλου (απέναντι στη ‘βετεράνο’ Meryl Streep) για το «The Reader» και δεν έκρυψε τη συγκίνησή της αποδεχόμενη το βραβείο. Τέλος από τις πλέον αμφίρροπες βραβεύσεις της βραδιάς ήταν στην Κατηγορία Α’ Ανδρικού ρόλου, όπου ο Sean Penn κέρδισε τελικά για το «Milk» το δεύτερο Oscar του (μετά το «Mystic River»), αφήνοντας τον Mickey Rourke στις θέσεις των θεατών. Η βράβευση εξέπληξε και τον ίδιο, κάνοντάς τον να αναφωνήσει δυο φορές ” you commie, homo-loving sons of guns”, το οποίο δύσκολα θα μεταφράζαμε στα Ελληνικά. Τουλάχιστον ο Rourke θα έχει παρηγοριά τη Χρυσή Σφαίρα, το Bafta και το Independent’s Spirit βραβείο που κέρδισε για την ερμηνεία του στο «The Wrestler».

Πλην της βράβευσης του Sean Penn, στη σκληρή κούρσα του Α’ Ανδρικού ρόλου, μοναδική έκπληξη της φετινής τελετής ήταν η νίκη του Γιαπωνέζικου «Departures» στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, ανατρέποντας τα προγνωστικά που ήθελαν το «Entre Les Murs» να προηγείται μέχρι την τελευταία στιγμή. Σε ό,τι αφορά τους ευχαριστήριους λόγους (και μετά τα απίθανα σπαστά Αγγλικά του Ιάπωνα σκηνοθέτη Yojiro Takita) ξεχωρίσαμε το συγκινημένο 35χρονο Dustin Lance Black σεναριογράφο του «Milk» που μίλησε από την καρδιά του για την έμπνευση που βρήκε στο πρόσωπο του Harvey Milk. Λίγο αργότερα στην απονομή του βραβείου Oscar Β’ Ανδρικού ρόλου στον αδικοχαμένο Heath Ledger, η συγκίνηση ήταν έκδηλη περισσότερο στο ακροατήριο παρά στην οικογένειά του που παρέλαβε το βραβείο με ένα προσεκτικά ετοιμασμένο σεμνό λόγο.

Όσο για την τελετή καθεαυτή, οι δυνατότητες του Hugh Jackman φάνηκαν ουσιαστικά σε δυο μόνο στιγμές. Στην εναρκτήρια σκηνή, όπου σε μια φαινομενικά low budget κατασκευή (σαν βγαλμένη από το μυαλό του… Michel Gondry) τραγούδησε και χόρεψε με στίχους εμπνευσμένους από τις βασικότερες υποψήφιες ταινίες. Ωραία στημένο το αυθόρμητο ανέβασμα της Anne Hathaway στη σκηνή, η οποία τραγούδησε και χόρεψε μαζί του. Άψογη η εκτέλεση του δεύτερου μεγάλου χορευτικού, homage στα musical άλλων εποχών, μαζί με τη Beyonce Knowles αλλά και τα νεόκοπα ζευγάρια των Zac Efron με Vanessa Hudgens από το «High School Musical 3» και Amanda Seyfried με Dominic Cooper από το «Mamma Mia!». Κατά τα λοιπά ο Jackman έφερε διεκπεραιωτικά εις πέρας το ρόλο του οικοδεσπότη της βραδιάς, συνδέοντας την αλυσίδα των απονομών μεταξύ τους.

Γενικότερα η φετινή τελετή είχε αισθητά θεατρικές καταβολές, σε αντίθεση με τις απονομές των τελευταίων ετών που στηρίζονταν σε τηλεοπτική λογική και τη δύναμη των γνωστών κωμικών παρουσιαστών. Το φετινό σκηνικό ήταν λειτουργικό, φέρνοντας την ‘πλατεία’ πιο κοντά στη σκηνή (επιτρέποντας έτσι την καλύτερη ‘επαφή’ του Jackman και των λοιπών παρουσιαστών με τους υποψήφιους). Από τους απονεμητές έκλεψε την παράσταση το ζευγάρι Tina Fay – Steve Martin (η κωμική φλέβα και η αίσθηση του αστείου είναι πολύ σημαντικά προσόντα σε τέτοιες στιγμές) αλλά και η σατιρική παρουσία του Adam Sandler, ως άλλος… Joaquin Phoenix.

Κατά τα λοιπά, οι αλλαγές στη δομή της τελετής ήταν μάλλον ευχάριστες, με βασικότερη την παρουσίαση των τεσσάρων βραβείων ερμηνειών, από αντίστοιχες πεντάδες βραβευμένων στις εν λόγω κατηγορίες. Το μόνο βέβαιο ήταν πως οι παραγωγοί της βραδιάς κατάφεραν να κρατήσουν την απονομή εντός προγράμματος, χωρίς χρονικές υπερβάσεις, κλείνοντας σε λιγότερο από τρεισήμισι ώρες!

Με τα φώτα να έχουν σβήσει στο Kodak Theatre και το χαλί να μαζεύεται σιγά σιγά, η αγωνία πλέον δεν βρίσκεται στους υποψήφιους συντελεστές των ταινιών, αλλά στα στελέχη της Ακαδημίας (και του ABC) που περιμένουν τις μετρήσεις τηλεθέασης για να εξετάσουν την επιτυχία του τροποποιημένου format και να κάνουν τα σχέδιά τους για την επόμενη, 82η απονομή των βραβείων Oscar το Φεβρουάριο του 2010.

Για να ξαναζήσετε την απονομή λεπτό προς λεπτό, διαβάστε το live blog του CinemaNews.gr με τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
16 Απρ. 2024
Μπο
22:00
-
Atl
16 Απρ. 2024
Μπα
22:00
-
Παρ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;