Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα του τελευταίου έργου του Spiro Scimone “Ο Φάκελος” σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, το θέατρο Altera Pars έχει τη χαρά να φιλοξενεί τον ίδιο τον συγγραφέα με τον θίασό του (Scimone- Sframeli) τον μήνα Φεβρουάριο για 3 μόνο παραστάσεις.

Μία από τις πιο αυθεντικές φωνές της σύγχρονης Ιταλικής δραματουργίας,μετά την απόλυτα επιτυχημένη περιοδεία του στην Ευρώπη όπου κατέκτησε κοινό και κριτικούς, έρχεται και στη χώρα μας για να παρουσιάσει με τον θίασό του σε συμπαραγωγή με τον Θεατρικό Οργανισμό “Άλλη Πλευρά”, το βραβευμένο του έργο La Festa

Στo ALTERA PARS
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 20,21,22 Φεβρουαρίου 2009

LA FESTA (Η ΓΙΟΡΤΗ)
ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΥΣ

Πρωταγωνιστούν: Francesco Sframeli, Spiro Scimone, Gianluca Cesale
Σκηνοθεσία: Gianfelice Imparato
Σκηνικά: Sergio Tramonti
Μουσική επιμέλεια: Patrizio Trampetti
Βοηθός σκηνοθέτη: Leonardo Pischedda, επιμέλεια ήχου: Giovanni Famulari.

Σε κοινή παρουσίαση με την παράσταση «ο Φάκελος»

Ο ΦΑΚΕΛΟΣ (LA BUSTA)

Πρωταγωνιστούν: Πέτρος Νάκος, Γιάννης Κουρκουμέλης, Δημήτρης Αγοράς, ΕλισάβετΑραβίδου, Χρήστος Νικολακόπουλος

Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος

Σκηνικά: Δανάη Χατζάκη

Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα

Φωτισμοί: Διον. Ευθυμιόπουλος, Σύνθεση ήχων: Νίκος Τσέκος

ΘΕΑΤΡΟ ALTERA PARS M.Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός

Ώρα Έναρξης Γιορτή: 21.15 Ώρα έναρξης Φακέλου:22.45
Tιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος 20€ και για τις 2 παραστάσεις
Κρατήσεις και Επικοινωνία: τηλ. 2103410011 fax: 2103410950 (Περιορισμένος αριθμός θέσεων).

E-mail: altera_pars@yahoo.gr.

“Η Γιορτή” του Spiro Scimone Διάρκεια: 55΄

Εσωτερικό οικογενειακής εστίας. Πατέρας, μητέρα, γιος. Μια μέρα ξεχωριστή. Η επέτειος του γάμου. Στιγμή σύγκρουσης. Διάλογος σε ρυθμούς ανάκρισης. Ο Πατέρας , η Μητέρα, ο Γιος προσπαθούν να ξεφύγουν από τα λάθη τους. Επιχειρούν να ξεσκεπάσουν ο ένας τον άλλο μέσα από ένα βίαιο, σκληρό ,μετέωρο και ουσιαστικά αδήλωτο παιχνίδι. Το παιχνίδι παίζεται στη σιωπή.
Ένας πατέρας, μια μητέρα, ένας γιος. Μια μέρα συνηθισμένη, ίδια με όλες τις άλλες … Γιορτάζουν τριάντα χρόνια γάμου. Η γιορτή λαμβάνει χώρα στο γεωμετρικό χώρο μιας κουζίνας, που αντιπροσωπεύει τον κλειστό οικογενειακό μικρόκοσμο. Εκεί το καθένα από τα τρία πρόσωπα αφηγείται τη δική του ιστορία. Ο καθένας από τα 3 πρόσωπα υποκρίνεται το ρόλο του. Η μητέρα το ρόλο του θύματος. Ο πατέρας φωνασκεί για να καλύψει την αδυναμία του και την εξάρτησή του. Ο γιος κλεισμένος στον εαυτό του μετατρέπεται στον πραγματικό pater familias, κυρίως γιατί φέρνει τα κερδισμένα με «μαύρο» τρόπο χρήματα στο σπίτι. Το παιχνίδι είναι έντονο, απάνθρωπο, ισοπεδωτικό αλλά με συνεχή νότα κωμικότητας.

Η γιορτή είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Spiro Scimone που γράφεται στην ιταλική γλώσσα, μετά τα δύο προηγούμενα το nunzio και το bar, γραμμένα στη σικελική διάλεκτο, τα οποία γνώρισαν μεγάλη απήχηση και παρουσιάστηκαν σε όλη την Ευρώπη και σε όλα τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ, πάντα με τη συνεργασία του Francesco Sframeli. Το κείμενο απαρτίζουν σύντομοι διάλογοι, ατάκες λίγων λέξεων. Οι λέξεις και οι φράσεις αποκτούν μια σχεδόν τζαζ μουσικότητα υπό ένα ρυθμό όπου οι εντάσεις συνεχώς αυξομειώνονται υπογραμμίζοντας τις συχνές επαναλήψεις αλλά και τις διακυμάνσεις του ίδιου θέματος. Οι λέξεις παραπλανούν και χρησιμοποιούνται για να παραπλανήσουν. Ιδίως εμάς τους ίδιους γιατί με τη δύναμη της επανάληψης, οι βασανιστικές επαναλαμβανόμενες προτάσεις, που τελικά δηλώνουν εμμονές, μπορούν να πείσουν ότι είναι αληθινές!

Αλλά υπάρχει ένα όριο σε αυτό το παιχνίδι. Πέραν αυτού δεν μπορείς να προχωρήσεις. Υπάρχει ανάγκη να μην έρθει η τελική ρήξη, προκειμένου την επόμενη μέρα να ξεκινήσουμε από την αρχή με τις ίδιες λέξεις, με το ίδιο τελετουργικό αποτέλεσμα. Η ωμότητα του κειμένου απευθύνεται κυρίως στον θεατή που εξαναγκάζεται να κοιταχτεί για τα καλά στο παραμορφωτικό καθρέφτη που βρίσκεται εμπρός του.

Βιογραφικό του Spiro Scimone.

Ο Spiro Scimone (Μεσσίνα, 1964) είναι Ιταλός ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας. Το 1994 γράφει το πρώτο του έργο Nunzio, όπου έπαιξε ο ίδιος και ο Francesco Sframeli, σε σκηνοθεσία του Carlo Cecchi με τον οποίο ο Scimone ξεκινά μια στενή συνεργασία. Ο Scimone και ο Sframeli, ως ηθοποιοί, πρωταγωνιστούν και στην Σαιξπηρική Τριλογία (Άμλετ το 1996, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας το 1997 και Με το ίδιο μέτρο το 1998) σε σκηνοθεσία Cecchi στο θέατρο Garibaldi του Palermo.

Χάρη στη δημιουργία μιας νέας θεατρικής γλώσσας, όπου μακρές παύσεις δίνουν ρυθμό στο άκουσμα της μεσσινέζικης διαλέκτου σε μια μπεκετική ατμόσφαιρα, ο Scimone με την κοφτή, τραγική ειρωνεία κατακτά κοινό και κριτικούς: το 1994 κερδίζει το Premio Idi για νέους συγγραφείς, το 1995 το χρυσό μετάλλιο Idi σύγχρονης δραματουργίας και το 1997 το Premio Ubu ως νέος συγγραφέας.

Δύο χρόνια μετά, το 1999, γράφει τη Γιορτή, έργο σκηνοθετημένο από τον Gianfelice Imparato. Με τη Γιορτή, ο Scimone κερδίζει την αναγνώριση της Comedie-Francaise που παρουσιάζει το έργο, μεταφρασμένο στα γαλλικά από την Valeria Tasca και σε σκηνοθεσία του Galin Stoev. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στις 20, 21 και 22 Φεβρουαρίου 2009 σε κοινή παράσταση με το Φακελο κατόπιν προσκλήσεως του θιάσου από το Altera Pars.

Η ταινία Due amici, που πραγματοποιήθηκε από τον Scimone και τον αχώριστο συνεργάτη του Francesco Sframeli το 2001, κερδίζει το 2002 τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας για την καλύτερη πρώτη ταινία. Το φιλμ, και αυτό στη μεσσινέζικη διάλεκτο, είναι εμπνευσμένο από την πρώτη θεατρική δουλειά τους Nunzio (1994) που σήμανε την καλλιτεχνική ένωση του διδύμου Scimone- Sframeli.

Ως ηθοποιός, ο Scimone συμμετείχε επίσης στις ταινίες : L΄ uomo delle stelle (1995) του Giuseppe Tornatore και Cinque giorni di tempesta (1997) του Francesco Calogero.

Θεατρικά έργα
1994- Nunzio
1997- Bar
1999- La festa (Η γιορτή)
2003- Il cortile (Η αυλή)
2006- La busta (Ο φάκελος)

Φιλμογραφία
1995- L΄uomo delle stelle (του Giuseppe Tornatore)
1997- Cinque giorni di tempesta (του Francesco Calogero)
2002- Due amici (των Spiro Scimone, Francesco Sframeli)
Βραβεύσεις- αναγνωρίσεις
1994- Premio Idi για νέους συγγραφείς
1995- Χρυσό βραβείο Idi σύγχρονης δραματουργίας
1997- Premio Ubu νέου ηθοποιού
2002- Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας για την καλύτερη πρώτη ταινία (εξ ημισίας με τον Francesco Sframeli)
2004- Premio Ubu καλύτερου θεατρικού κειμένου (για το έργο Η αυλή)

Ο Φάκελος (La Busta) Διάρκεια: 65΄

Ο Φάκελος, ακροβατεί ανάμεσα στην τραγωδία και την κωμωδία, το όνειρο και την ελπίδα του ανθρώπου και την πραγματικότητα της εξουσίας…όλων των μορφών της…όπου το παράδοξο, με τις δυνατές, ανησυχητικές λεπτομέρειές του μετουσιώνεται σε έναν υπαρκτό, απάνθρωπο κόσμο. Μία πολύ σκληρή, σχεδόν απεχθής απεικόνιση κάθε συστήματος που με την απρόσωπη και παγωμένη βία του εκμηδενίζει κάθε ανθρώπινη αξία.

Στο γραφείο του αφανούς προέδρου όπου παραδίδονται δωρεάν μαθήματα Δημοκρατίας καταφθάνει ένας Κύριος για να μάθει τους λόγους για τους οποίους του εστάλη ο μυστηριώδης φάκελος. Τον υποδέχονται: ο κακότροπος Γραμματέας, ο απροσάρμοστος Μάγειρας και ο αλλοπρόσαλλος Χ… και του ζητούν να περιμένει…μέχρι… το τέλος…
Στο όριο της φαντασίας, ο διάλογος ρέει στη γραμμή του παραλόγου του Μπέκετ και του γκροτέσκο του Ιονέσκο, ενώ η ύφανση των διαλόγων και ο μετέωρος ρυθμός δημιουργούν μια υποκριτικά κρυστάλλινη ατμόσφαιρα, η οποία μας οδηγεί σε ένα κομψά, γεωμετρικό φινάλε. Ο Scimone κατορθώνει να δημιουργήσει μια γραφή απολύτως αυθεντική παρά τις εμφανείς επιρροές του θεάτρου του παραλόγου. H παράσταση μεταφέρει επί σκηνής την εικόνα μιας κανιβαλιστικής κοινωνίας και τον παραλογισμό μιας εξουσίας, που αντλεί δύναμη από την αφέλεια όποιου την υπηρετεί και την αδυναμία όποιου την υφίσταται.

Τα πρόσωπα του έργου είναι συγχρόνως εκτελεστές αυτής της βίας αλλά και τα θύματά της. Αυτοί που με την υπεροψία τους και τις κοντόφθαλμες επιδιώξεις τους υπηρετούν μία δύναμη που δεν γνωρίζουν και οικοδομούν έναν κόσμο αόρατο, επικίνδυνο, απογυμνωμένο από κάθε αξία, όπου ο άνθρωπος είτε αφομοιώνεται, είτε ακυρώνεται…για πάντα…
Πού βρίσκεται αυτός ο κόσμος? Στο παρελθόν….στο παρόν…? Η απάντηση δεν είναι και τόσο δύσκολη…

O Φάκελος του Spiro Scimone, μια κωμωδία-θρίλερ για μια κοινωνία…που θα μπορούσε να είναι η δική μας…?

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-3410011, 6947006466

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
ΑΕΚ
FT
3 - 0
Παν
24 Απρ. 2024
BARC
5'
42 - 51
ΟΣΦΠ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;