Βουδαπέστη

Κλίμα – Πότε να πάτε

Εμείς πήγαμε τέλη Νοεμβρίου. Έκανε κρύο, την μία μέρα χιόνισε κιόλας, αλλά είχε αυτό το κρύο που δεν σε ενοχλεί. Να φανταστείτε ότι είμασταν όλη τη μέρα έξω και δεν μας ενόχλησε καθόλου. Πάντως πιστεύω πως από άνοιξη μέχρι Οκτώβριο είναι καλύτερα να επισκεφτείς τη Βουδαπέστη γιατί πετυχαίνεις και κάποιες μίνι κρουαζιέρες στον Δούναβη, βλέπεις τσιγγάνους βιολιστές να έρχονται στα τραπέζια των εστιατορίων και άλλα πράγματα που δεν τα πετύχαμε εμείς λόγω χειμώνα.

Χρήμα

Το νόμισμά τους είναι το φιορίνι. Περίπου 1 ευρώ είναι ίσο με 250 φιορίνια. Κάναμε φιορίνια στο ανταλλακτήριο του αεροδρομίου της Βουδαπέστης. Μέσα στην πόλη υπάρχουν δεκάδες ανταλλακτήρια και υπάρχουν και οι τράπεζες. Οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών ήταν περίπου ίδιες με αυτές στην Ελλάδα.

Επικοινωνία

Η γλώσσα τους είναι η Ουγγρική. Δεν καταλαβαίνεις απολύτως τίποτα. Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν γνωρίζουν αγγλικά. Ακόμα και άτομα σε θέσεις όπως εκδόσεις εισητηρίων, ή σερβιτόροι σε τουριστικά μέρη δεν μιλουν αγγλικά ή ξέρουν κάποιες βασικές λέξεις. Με την κινητή τηλεφωνία τους δεν είχαμε κανένα πρόβλημα.Είχαμε την Ουγγρική Vodafone και όλα ήταν μια χαρά.

Διαμονή

Υπάρχουν πολά και καταπληκτικά ξενοδοχεία και το καλύτερο είναι ότι είναι πολύ φθηνά. εμείς μέναμε στο κέντρο της Πέστης δίπλα σχεδόν από την διάσημη οδό Vaci σε ένα τριάστερο ξενοδοχείο με 40 ευρώ και ήτανε τόσο καλό σαν να ήτανε 5στερο. Υπάρχουν βέβαια και τα πεντάστερα που δεν ξεπερνάνε τα 120 ευρώ. Για παράδειγμα το διάσημο ξενοδοχείο Gelert που βρίσκετε στη Βούδα και είναι υπερπολυτελέστατο με δωρεάν τα λουτρά και τα διάφορα spa μόνο με 120. Αχ! και να το ήξερα πριν πάω! Βέβαια και αλλού να μένετε μπορείτε να επισκεφτείτε τα λουτρά του Gelert με ένα πολύ φθηνό εισητήριο.

Διασκέδαση

Η όπερα λειτουργεί κανονικά εκεί και έχει συνέχεια παραστάσεις. Τα περισσότερα μαγαζιά εκεί κλείνουν νωρίς. Από μία καφετέρεια μας έδιωξαν στις 10:30. Εκείνη την ώρα όλα ήταν έρημα και οι δρόμοι άδειοι. Σίγουρα θα ήταν λόγω του ότι ήταν χειμώνας. Τα καταστήματα της πόλης κλείνανε στις 18:30. Το καλοκαίρι πιστεύω να έχει περισσότερη ζωή η Βουδαπέστη. Εχει και διάφορα κλαμπ αλλά δεν μπορώ να σας βοηθήσω εκτός από ένα που είναι στην οδό Vaci. Το μεσημέρι λειτουργεί σαν εστιατόριο. Είναι υπόγειο, και μοιάζει με υποβρύχιο. Θα το πάρει σίγουρα το μάτι σας δεν θυμάμε ποτέ ονόματα.

Ψώνια

Πήγαμε σε ένα εμπορικό κέντρο το οποίο είναι υπόγειο. Έχει δύο εισόδους. Ή από τον δρόμο που αν το κοιτάξεις από έξω δεν σου γεμίζει και πολύ το μάτι, ή κατευθείαν από το μετρό. Δηλαδή μόλις κατέβεις από το μετρό και χωρίς να ανέβεις επάνω στο δρόμο μπαίνεις από μία τεράστια περιστρεφόμενη πόρτα στο εμπορικό κέντρο. Μόλις μπεις ξεχνάς αμέσως ότι είσαι χωμένος στα βάθη της γης. Έίναι πανέμορφο. Έχει όμως ότι έχουμε και εμείς και στις ίδιες περίπου τιμές. Υπάρχει και η κλειστή αγορά. Εκεί πουλάνε τα διάσημα αλλαντικά τους, είδη αρτοποιείου, μαναβικής, κρασιά και στον πάνω όροφο σουβενιρ. Εμείς πήραμε το διάσημο σαλάμι τους ΡΙC, από την κλειστή αγορά περίπου 8 ευρώ, το οποίο το βρήκαμε στo αεροδρόμιο πιο φθηνό και στο Βασιλόπουλο στην ίδια τιμή που το αγοράσαμε από την Ουγγαρία. Έχουνε λένε πολύ ωραία κρασιά εκεί αλλά δεν μπορούσα να συνενοηθώ με κανέναν από αυτόύς που τα πούλαγε και δεν μπορούσα να διαλέξω από τα πολά που είχανε έτσι τσατίστηκα και δεν αγόρασα κανένα. Για τους φίλους μου εκτός από τα σαλάμια δεν ήξερα τι να τους πάρω. Πολά μαγαζιά με σουβενιρ αλλά εμένα μου φάνηκαν όλα άνευ γούστου και φαντασίας. Τα σουβενιρ ήταν λίγο τσιμπημένα. Πράγματα που δεν τα πιάνει το μάτι σου ήταν ακριβά. Όσον αφορά δωράκια για παιδιά ήταν ανύπαρκτα. Βρήκα μόνο για παιδάκια μέχρι 2 – 3 ετών. Ο γιος μου είναι 9 και ταλαιπωρήθηκα πολύ για να του βρω κάτι.

Φυσικά τοπία

Ολη η Βουδαπέστη είναι μαγική. Όταν είσαι στην Πέστη και κοιτάς τη Βούδα με τους λόφους της, τη βλάστησή της και τα υπέροχα κτίριά της μαγεύεσαι. Νομίζεις ότι είσαι σε άλλη διάσταση. Ότι ο χρόνος σταμάτησε στην εποχή που τα παλάτια κατοικούνταν απο βασιλιάδες και ευγενείς. Μπορείς να φθάσεις στην Βούδα με το μετρό, με το λεωφορείο, με τα πόδια διασχίζοντας τις υπέροχες γέφυρες της και με τα τουριστικά λεωφορεία. Εμείς πήραμε ενα από τα τουριστικά λεωφορεία και ξεναγηθήκαμε σε όλη την πόλη. Το εισητήριο διαρκεί για ολόκληρη την ημέρα. Το λεωφορείο πηγαίνει σε όλα τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Μπορείς να κατέβεις σε όποιο μνημείο θέλεις και να πάρεις το επόμενο λεωφορείο με το ίδιο εισητήριο. Είναι καταπληκτικό, γιατί έτσι γυρίζεις όλη την πόλη, βλέπεις τα πιο σημαντικά σημεία και από τα ακουστικά ακούς και σημαντικές πληροφορίες. Έξω από τα λεωφορεία είναι ζωγραφισμένες σημαίες που δηλώνουν τις γλώσσες που έχουν στην ξενάγηση. Εμείς πήραμε το κόκκινο λεωφορείο που έχει την ελληνική σημαία από έξω, ήταν το μοναδικό. Εισητήρια θα βρεις στο μετρό σε ειδικά τραπεζάκια και σε διάφορα σημεία μέσα στην πόλη. Θα δεις και ανθρώπους με μπουφάν στο ίδιο χρώμα με το λεωφορείο και φυλάδια στα χέρια τους.

ΑΜΕΑ

Γενικως μέτρα για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ ήταν ανύπαρκτα. Υπήρχαν μεγάλοι δρόμοι που για να τους διασχίσεις με ασφάλεια έπρεπε να τους περνάς υπογείως. Εκεί ήταν που σκέφτηκα τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Πολλά και απότομα σκαλιά. δρόμοι με πολύ κίνηση, αυτοκίνητα που τρέχανε κ.α. Επίσης για αυτά τα άτομα είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσουν το μετρό. Δεν υπάρχει πρόσβαση για καροτσάκια από πουθενά. Οι κυλιόμενες σκάλες ήταν τόσο απότομες που έπρεπε να κρατάς ισσοροπία, και σε κάποιον σταθμό κινούνταν τόσο γρήγορα που μου έκανε εντύπωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;