Πληροφορίες για Βερολίνο

Κλίμα – Πότε να πάτε

Πήγαμε την Πρωτοχρονιά και είχε πάρα πολύ κρύο ( μέγιστη θερμοκρασία 0 βαθμούς ) ενώ τις μισές μέρες που μείναμε χιόνιζε. Κασκόλ, γάντια και σκούφος ήταν απαραίτητα. Αν και το Βερολίνο ήταν πάρα πολύ ωραία στολισμένο για τα Χριστούγεννα, λόγω του κρύου θα προτιμούσαμε να πηγαίναμε άνοιξη ή καλοκαίρι.

Travelplorer.gr

Μετακινήσεις

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς περιλαμβάνουν μετρό ( U-Bahn ) , τρένο ( S-Bahn ) , λεοφωρεία και τραμ ( μόνο στο Ανατολικό Βερολίνο ). Εμείς χρησιμοποιήσαμε μόνο U-Bahn και S-Bahn τα οποία είναι πολύ βολικά και είχαν σταθμούς κοντά σε οποιοδήποτε μέρος θέλαμε να επισκεφτούμε. Σε κάθε σταθμό υπήρχαν αυτόματα εκδοτήρια εισιτηρίων τα οποία έχουν οδηγίες και στα αγγλικά ενώ δέχονται και χαρτονομίσματα. Οι τιμές όμως των εισιτηρίων ήταν αρκετά ακριβές. Το απλό εισιτήριο είχε 2.10 ευρώ και είχε διάρκεια για 2 ώρες. Εμείς συνήθως βγάζαμε ημερήσιο εισιτήριο για τις ζώνες A, B το οποίο είχε 6.10 ευρώ. Το εισιτήριο και για τις τρεις ζώνες κόστιζε 6.5 ευρώ. Ταξί υπάρχουν σε πολλά κεντρικά σημεία στην πόλη αν και είναι αρκετά ακριβά κρίνοντας από το πόσο πληρώσαμε για τη μεταφορά μας στο αεροδρόμιο. Επίσης παρατήρησα ότι το Βερολίνο πρέπει να είναι η ιδανική πόλη για να κυκλοφορείς με αυτοκίνητο. Δεν είδα πότε μποτιλιάρισμα ενώ υπήρχαν θέσεις πάρκινγκ ακόμα και στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Τέλος προσπαθήστε να κινηθείτε όσο μπορείτε παραπάνω με τα πόδια για να γνωρίσετε την ατμόσφαιρα της πόλης. Όλοι οι δρόμοι έχουν μεγάλα και άνετα πεζοδρόμια ενώ σε κάθε διασταύρωση υπάρχουν πινακίδες με τα ονόματα των δρόμων και οδηγίες για να πάτε στα κοντινά αξιοθέατα.

Διαμονή

Μείναμε στο ξενοδοχείο Crowne Plaza το οποίο βρίσκεται σε μια βολική τοποθεσία πολύ κοντά στον ζωολογικό κήπο και στο εμπορικό δρόμο Κuddam και σε σταθμούς U-Bahn και S-Bahn. Πληρώσαμε 136 ευρώ τη βραδιά με πρωινό ενώ υπήρχαν δωμάτια για καπνιστές και μη. Τα δωμάτια ήταν πολύ άνετα , ήσυχα , πολύ ζεστά , με πολύ καλό μπάνιο , βραστήρα , σίδερο , τηλεόραση και χρηματοκιβώτιο. Μπορούσες να χρησιμοποιήσεις δωρεάν την πισίνα ενώ πλήρωνες για το γυμναστήριο και το SPA. Το πρωινό ήταν εξαιρετικό ενώ το προσωπικό του ξενοδοχείου ήταν πολύ φιλικό και εξυπηρετικό.

Ψώνια

Υπάρχουν πολλές επιλογές για αγορές ενώ οι τιμές μας φάνηκαν παρόμοιες με την Αθήνα. Ο πιο εμπορικός δρόμος είναι η Kurfurstendamm ( αποκαλείται kuddam για συντομία, U-Bahn Kurfurstendamm ) και η προέκταση της Tauentzienstrasse μετά την πλατεία Breitcheidplatz. Επίσης βολεύουν οι σταθμοί U-Bahn και S-Bahn του ζωολογικού κήπου. Στους δρόμους αυτούς θα δείτε υποκαταστήματα από όλες τις επώνυμες μάρκες π.χ. Zarra και Camel. Εάν σας αρέσουν τα αθλητικά είδη αξίζει να επισκεφτείτε το Nike Town που βρίσκεται λίγο πριν το πολυκατάστημα KADEWE στην Tauentzienstrasse. Έχει όλα τα τελευταία μοντέλα της εταιρίας ακόμα και αθλητικά παπούτσια πολυτελείας που κοστίζουν παραπάνω από 1000 ευρώ!!!. Στον ίδιο δρόμο υπάρχει και το πολυκατάστημα KADEWE το οποίο αν και είναι τεράστιο και μπορείς να βρεις τα πάντα, δεν μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Ίσως να αξίζει ο τελευταίος όροφος για καφέ και φαγητό , ειδικά τα τραπεζάκια στο παράθυρο. Αξίζει ακόμα να επισκεφτείτε το πολυκατάστημα STILWERK στην Savigny Platz με έπιπλα και είδη σπιτιού. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο χώρο που αξίζει να το επισκεφτείς απλά και μόνο για να χαζέψεις τις εκθέσεις επίπλων. Τέλος καταστήματα με σουβενίρ και αναμνηστικά υπάρχουν πάρα πολλά στην πόλη ειδικά γύρω από τις τουριστικές περιοχές. Ξεχωρίσαμε τα : 1) Amplelmans κοντά στον καθεδρικό και δίπλα στο ξενοδοχείο SAS Radisson– με αναμνηστικά που σχετίζονται με το σήμα κατατεθέν του Ανατολικού Βερολίνου , τα ανθρωπάκια που εμφανίζονται στα φανάρια και 2) FASSBENDER & RUASCH – για δώρα που έχουν σχέση με σοκολάτες. Στο μαγαζί αυτό λειτουργεί και καφέ μέχρι τις 8 το βράδυ στον πάνω όροφο αλλά δεν θα σας το πρότεινα ( τα μισά γλυκά που δοκιμάσαμε ήταν απογοήτευση ) .

Μουσεία

Το Βερολίνο έχει άπειρα μουσεία και χρειάζονται πολλές ημέρες για να τα επισκεφτείτε. Αξίζει σίγουρα να πάτε στο νησί των μουσείων ( Museumsinsel ) που είναι μια εντυπωσιακή περιοχή με 5 επιβλητικά κτίρια-μουσεία τα οποία περιβάλλονται από τον ποταμό Spree ( υπάρχουν πολλοί σταθμοί U-Bahn και S-Bahn στην γύρω περιοχή , εμείς πήγαμε περπατώντας από την Alexander Plats ). Αν σκοπεύετε να τα επισκεφτείτε όλα την ίδια ημέρα , υπάρχει ενιαίο εισιτήριο 14 ευρώ. Τα μουσεία είναι ανοιχτά από τις 10 μέχρι τις 6 το απόγευμα όλες τις ημέρες εκτός από την Πέμπτη που κλείνουν στις 10 το βράδυ. Εμείς δυστυχώς επισκεφτήκαμε το Altes Museum και το Μουσείο της Περγάμου σε διαφορετικές μέρες οπότε πληρώσαμε παραπάνω. Επίσης ένα από αυτά τα 5 μουσεία ήταν κλειστό ( Neues Museum ) και θα ανοίξει το 2009. To Altes Museum (8 ευρώ αν πάτε μόνο σε αυτό) αποτελείται από δυο ορόφους. Ο πρώτος όροφος έχει εκθέματα από την κλασσική εποχή ενώ ο δεύτερος που ήταν και πιο ενδιαφέρον ( ειδικά οι μούμιες ) είχε ευρήματα από την αιγυπτιακή εποχή. Το μουσείο της Περγάμου είναι πολύ πιο ενδιαφέρον και είναι ίσως το πιο γνωστό στο Βερολίνο. Το εισιτήριο μόνο για αυτό ήταν 10 ευρώ ενώ περιμέναμε στην ουρά μέσα στο κρύο παραπάνω από μιάμιση ώρα ( προσπαθήστε να πάτε μετά το μεσημέρι ) . Ήταν πολύ εντυπωσιακό ειδικά τα αρχαία ελληνικά αγάλματα αλλά και ναός της Περγάμου. Πέρα από το νησί των μουσείων προσπαθήστε να πάτε και στο μουσείο Charlie Checkpoint στο U-Bahn Kochstrasse. To μουσείο αυτό είναι αφιερωμένο στις προσπάθειες των κατοίκων του Ανατολικού Βερολίνου να περάσουν στο Δυτικό Βερολίνο (την εποχή που υπήρχε το τείχος) και είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Το εισιτήριο είχε 12.5 ευρώ και είναι ανοιχτό όλες τις ημέρες μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Διαδρομές

1) Ξεκινήστε από την Alexander Platz και περπατήστε μέχρι το νησί των Μουσείων. Στη πορεία θα δείτε το μέγαρο του Δημαρχείου και τον καθεδρικό. Μετά μπορείτε να πάτε στην πολύ όμορφη περιοχή Nikolaiviertel για φαγητό ή καφέ. 2) Από την Postdamer Platz με τα εντυπωσιακά μοντέρνα κτίρια κατευθυνθείτε προς την Πύλη του Βρανδεμβούργο και το Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια περπατήστε στη λεωφόρο Unter De Linden ( σε όσους αρέσουν τα αυτοκίνητα αξίζει να επισκεφτούν τις αντιπροσωπείες της Ferrari , Bentley και τον εκθεσιακό χώρο της Peugeot με σπάνια μοντέλα ). Μόλις συναντήσετε τον δρόμο Charlottenstrass πηγαίνετε δεξιά. Σε πέντε λεπτά θα είστε στην περιοχή Gendarmenmarkt που θα βρείτε πολλά καφέ και εστιατόρια. 3) Κατεβείτε στο U-Bahn Kurfurstendamm και εξερευνήστε την πιο εμπορική περιοχή του Βερολίνου. Περπατήστε στον κάθετο δρόμο Fasanestrasse που έχει ωραία σπίτια και πολλές art galleries. Μετά την Fasanestrasse μόλις συναντήσετε τον δρόμο Knesebeckstrasse στρίβετε δεξιά προς τη Savigny Platz για καφέ ή φαγητό.

Μνημεία

Τα πιο γνωστά και επιβλητικά μνημεία είναι η Πύλη του Βρανδεμβούργο ( U-Bahn Unter den Linden στην Pariser Platz) και ακριβώς από πίσω το κτίριο του Κοινοβουλίου ( Reichstag ). Και τα δυο μνημεία είναι πολύ εντυπωσιακά , στο Κοινοβούλιο αξίζει να επισκεφτείτε τον σύγχρονο θόλο ο οποίος έχει πολύ ωραία θέα σε όλο το Βερολίνο. Το αρνητικό είναι ότι υπάρχει μεγάλη ουρά για να το επισκεφτείς ακόμα και αργά το απόγευμα. Αν θέλετε να παρακάμψετε την ουρά κάντε μια κράτηση για φαγητό στο εστιατόριο Kafer που βρίσκεται μέσα στο κοινοβούλιο ( βλέπε φαγητό ) . Εκτός από τα δυο παραπάνω, υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη πολλά ωραία κτίρια όπως το μέγαρο του Δημαρχείου στην Alexander Platz ( το βράδυ είναι πολύ όμορφα φωτισμένο ) .

Περισσότερα..


Travelplorer.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;