Ελλάδα | H δεύτερη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ! Zήστε τον μύθο σας.

Ελλάδα… Ευρώπη… Βαλκάνια; Σας θυμίζει κάτι; Ναι, μερικές φορές, όντως, ακούς τι δηλώνουν οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός μας και λες: “πω ρε φίλε, ποιοι είμαστε…“. Ποιοι είναι όμως θες να πεις όμως… γιατί συνήθως βάζεις το χέρι στη τσέπη σου και δεν βρίσκεις απολύτως τίποτα!

Η Ελλάδα, για να μαθαίνουμε λοιπόν, παρουσιάζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση των “27”, μετά τη Λετονία, καθώς ένας στους 5 κατοίκους της χώρας (20,1%) βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας! Έτσι είναι φίλοι μου, μην σας ξεγελάνε τα Πόρσε και το Άγιον Όρος. Βέβαια, αν το πάμε στη μακροχρόνια φτώχεια, το ποσοστό ανέρχεται στο 14%, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ των “15”.

Σύμφωνα με το ετήσιο πόρισμα του Παρατηρητηρίου Φτώχειας, Ανισότητας και Κοινωνικού Αποκλεισμού και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, γενικά, την υψηλότερη φτώχεια εμφανίζουν οι χώρες της Νοτίου Ευρώπης (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) καθώς και οι χώρες με φιλελεύθερο κοινωνικό κράτος (Βρετανία, Ιρλανδία). Αντίθετα, τη χαμηλότερη φτώχεια και ανισότητα εμφανίζουν οι χώρες με σοσιαλδημοκρατικό καθεστώς ευημερίας (Δανία, Σουηδία, Φιλανδία, Ολλανδία) και ακολουθούν οι χώρες με συντηρητικό-κορπορατιστικό τύπο κοινωνικού κράτους (κυρίως χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης).

Το χειρότερο έρχεται αν συγκρίνουμε το επίπεδο φτώχειας μεταξύ των χωρών. Τι εννοω; Στην έρευνα τονίζουν πως υπάρχουν τεράστιες διαφορές αν κάνουμε την σύγκριση με βάση τις εθνικές γραμμές σχετικής φτώχειας, όπως για παράδειγμα την τη γραμμή φτώχειας της Δανίας με την αντίστοιχη της Ελλάδας, τότε περισσότερο από το 40% των Ελλήνων είναι φτωχοί. 🙁

Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης εμφανίζουν παρόμοια ποσοστά φτώχειας με αυτά των ανέργων, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που προωθούν, όπως και στη χώρα μας άλλωστε, τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας και τη μερική απασχόληση.

Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις στην Ελλάδα (διάφορα επιδόματα, εκτός των συντάξεων) παρουσιάζουν τη μικρότερη αποτελεσματικότητα στη μείωση της φτώχειας μεταξύ των χωρών της ΕΕ, γεγονός το οποίο φανερώνει την αναποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η μείωση που επιφέρουν οι κοινωνικές μεταβιβάσεις στο ποσοστό φτώχειας της Ελλάδος είναι μόλις 6,5%, όταν το αντίστοιχο μέσο ποσοστό μείωσης στην ΕΕ των «15» είναι 24,9%.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής ανισότητας οφείλεται στην ανισότητα που υπάρχει εντός των κοινωνικών ομάδων. Η υιοθέτηση γενικών μέτρων καθολικής εμβέλειας, μέσω της ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων, εμφανίζεται ως το πλέον κατάλληλο και αποτελεσματικό μέτρο για την άμβλυνση της ανισότητας, που δεν το βλέπω…

Tα ‘πα. Τα έγραψα. Τα έγραψαν και άλλοι. Και ποιον ενδιαφέρει; Καλό καφέ…

[via]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;