Συνταγές για φοιτητές | Τιραμισού

Από neolaia.gr Team 22 Νοεμβρίου 2008

Συστατικά

* 36 σαβουαγιάρ (Savoiardi),
* 450 γρ. τυρί μασκαρπόνε (mascarpone)
* 5 κρόκοι αυγών,
* 1 ασπράδι αυγού για την μαρέγκα,
* 150 γρ. ζάχαρη,
* 12 φλιτζανάκια καφέ εσπρέσο,
* το περιεχόμενο από 6 σφηνάκια λικέρ αμαρέτο (Amaretto di Sarono)

Σκεύη

* Βαθιά λεκανίτσα (αδιαφορήστε για το χρώμα της) για το κτύπημα των κρόκων των αυγών, της ζάχαρης και του μασκαρπόνε
* Λεκανίτσα (όχι ιδιαίτερα βαθιά αυτή εδώ– και πάλι ανεξαρτήτως χρώματος) για το κτύπημα των ασπραδιών των αυγών σε μαρέγκα
* Κόσκινο για να απλώσετε την σκόνη του κακάο στις στρώσεις του γλυκού
* Σκεύος όπου θα βάλετε (και στη συνέχεια θα παρουσιάσετε) την Tiramisu.

Οδηγίες

1. Σε λεκανίτσα δουλέψτε τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να πάρετε ένα αφράτο και φουσκωτό μίγμα.
2. Προσθέστε το μασκαρπόνε, δουλεύοντας διαρκώς ώστε να πετύχετε ένα ομοιογενές μίγμα.
3. Ρίξτε στο μίγμα το περιεχόμενο από 3 σφηνάκια αμαρέτο και ανακατέψτε καλά.
4. Σε άλλη λεκανίτσα κτυπήστε το ασπράδι μέχρι να έχετε μια σφικτή μαρέγκα (λένε ότι η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν μπορείς να αποδογυρίσεις άφοβα το δοχείο πάνω από το κεφάλι σου…).
5. Προσθέστε το κτυπημένο ασπράδι στο μίγμα του μασκαρπόνε και ανακατέψτε καλά.
6. Σε ένα βαθύ ταψάκι (ή κάποιο πυρίμαχο, ή ακόμη και σε ταψάκι της sanitas- sanitas (να και η διαφήμιση…), ή άλλο ανάλογο σκεύος) στρώστε μια ελαφριά στρώση από το μίγμα του μασκαρπόνε. Από επάνω και με τη βοήθεια μιας λεπτής σήτας, κοσκινίζουμε μια στρώση κακάο.
7. Τοποθετήστε την πρώτη στρώση από τα σαβουαγιάρ, τα οποία έχετε πρώτα περάσει (και από τις δύο πλευρές, αλλά γρήγορα, για να μη λειώσουν), μέσα από τον καφέ, στον οποίο έχετε προσθέσει το υπόλοιπο λικέρ αμαρέτο.
8. Στρώστε στη συνέχεια μια στρώση από το μίγμα με το μασκαρπόνε.
9. Από επάνω κοσκινίστε μια στρώση κακάο.
10. Ακολουθεί μια νέα στρώση σαβουαγιάρ μπανιαρισμένων στο καφέ-λικέρ, μια νέα στρώση μίγματος μασκαρπόνε και σκεπάζουμε με μια τελευταία στρώση κακάο.
11. Τοποθετείστε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες πριν κόψετε και σερβίρετε.

[youtube 7QAXP7KhTmU]

Λίγα μυστικά ακόμα

Κάντε μια δοκιμή τοποθετώντας τα σαβουαγιάρ στο σκεύος, πριν ξεκινήσετε, για να διαπιστώσετε τον αριθμό που θα χρειασθείτε για το δικό σας σκεύος (και ανάλογα αναπροσαρμόστε και τα υπόλοιπα υλικά). Το γλυκό θα είναι ακόμη καλύτερο εάν το ετοιμάσετε από την προηγούμενη (τα σαβουαγιάρ εμποτίζονται καλύτερα με το μίγμα του μασκαρπόνε, το οποίο επιπλέον έχει προλάβει να σφίξει περισσότερο). Το λικέρ θα μπορούσε να είναι και ρούμι ή μπράντι (συνταγές με βότκα ή τζιν πρέπει να θεωρηθούν αιρετικές και να αγνοούνται), το αμαρέτο όμως είναι το παραδοσιακό λικέρ για το (ή την) tiramisu και αυτό που δίνει το ξεχωριστό άρωμα και γεύση. Εάν δεν βρίσκετε μασκαρπόνε, καλύτερα μην επιχειρήσετε να κάνετε tiramisu.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ