Πληροφορίες για τα Καλάβρυτα

Κλίμα

Το χειμώνα έχει πολύ κρύο με τη θερμοκασία να πεφτεί πολλές φορές κάτω από 0 βαθμούς. To καλοκαιράκι όμως είναι αρκετά δροσερό ειδικά το βράδυ και τις περισσότερες φορές χρειάζεσαι κουβέρτα για να κοιμηθείς. Αν σου αρέσουν τα χειμερινά σπόρ τότε η καλύτερη περίοδος για να επισκεφτείς τα Καλάβρυτα είναι το χειμώνα ( το χιονοδρομικό απέχει γύρω στα 20 λεπτά από το χωριό ), διαφορετικά πήγαινε το φθινόπωρο όπου αλλάζουν χρώμα τα φύλλα των δέντρων. Η θέα είναι πραγματικά φανταστική.

Ιστορία

Τα Καλάβρυτα είναι μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της Ελλάδας. Στην Αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστά με το όνομα «Κυναίθα», έχουν μείνει μερικά υπολείμματα της αρχαίας πόλης. Από τα Καλάβρυτα ξεκίνησε η επανάσταση κατά των Τούρκων το 1821 και συγκεκριμμένα από το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Επίσης τα Καλάβρυτα είναι γνωστά και για τη σφαγή που διέπραξαν οι Γερμανοί το 1943 με θύματα όλους τους άνδρες της πόλης. Υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στα θύματα αυτής της αποτρόπαιας σφαγής.

Διαμονή

H διαμονή στα Καλάβρυτα είναι σχετικά ακριβή τις περιόδους αιχμής (Σαββατοκύριακα του χειμώνα) και οι τιμές στα περισσότερα ξενοδοχεία κυμαίνονται από 80 εώς 120 ευρώ. Αν επιλέξεις να πας καθημερινή ή οποιαδήποτε περίοδο εκτός από τον χειμώνα οι τιμές είναι πολύ καλύτερες. Σας προτείνω το συγκρότημα κατοικιών «Τέσσερις Εποχές » και το ξενοδοχείο «Δρυάδες»

Φαγητό

Έχεις πολλές επιλογές , τα Καλάβρυτα και οι γύρω περιοχές είναι γεμάτα από ταβέρνες και εστιατόρια. Δοκίμασε ψητά κρέατα ( συνήθως είναι ντόπια ) , κόκκορα με μακαρόνια και πίτες. Επίσης μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις την πασίγνωστη φέτα των Καλαβρύτων που παράγεται στην πόλη από τον ομώνυμο συναιτερισμό. Είναι πραγματικά πολύ γευστική , πέρα από τα Καλάβρυτα μπορείς να τη βρεις μόνο στον Σκλαβενίτη . Από ταβέρνες σου προτείνω τον «Χαραλαμπά» με φοβερά ντόπια ψητά και πολύ καλές τιμές ( γύρω στα 10 ευρώ το άτομο ) και το «Σπιτικό» για σπιτικό μαγειρευτό φαγητό. Αν σου αρέσουν τα γλυκά, το καλύτερο ζαχαροπλαστείο των Καλαβρύτων είναι το «Αβραμόπουλος-Τζουρας», γύρω στα 30 μέτρα από την πλατεία. Θα βρεις το καλύτερο κοκ της περιοχής καθώς και πολύ ωραίο γλυκό τριαντάφυλλο.

Διασκέδαση

Το καλύτερο μαγαζί στα Καλάβρυτα για καφέ και ποτό είναι το «Πάρτυ». Βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και έχει πολύ ωραίο περιβάλλον που συνεχώς ανανεώνεται. Περά από καφέ και ποτό , έχει και γλυκά που είναι πολύ νόστιμα. Μέχρι το βράδυ η μουσική είναι χαλαρή , από τις 11 και μετά η μουσική δυναμώνει και παίζονται όλες οι τελευταίες επιτυχίες καθώς και παλιές χορευτικές επιτυχίες. Τέλος αν σου αρέσουν τα μπουζούκια υπάρχει το «Αρχοντικό» κόντα στην πλατεία των Καλαβρύτων.

Εκκλησίες και Μονές

Το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας όπου σηκώθηκε το λάβαρο της επανάστασης του 1821, 4,5χλμ από την πόλη των Καλαβρύτων. Δεξιά της κύριας εισόδου του περιβόλου της μονής βρίσκεται το εκκλησάκι που εκεί κηρύχθηκε και ευλογήθηκε η επανάσταση από το Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό κατά την εορτή του Ευαγγελισμού του 1821.Το λάβαρο που υψώθηκε σήμερα φυλάσσεται διάτρητο από σφαίρες στην τρίτη μονή που χτίστηκε μετά την επανάσταση γιατί τη δεύτερη την έκαψε ο Ιμπραήμ και σώθηκε μόνο το καθολικό της.Και η τρίτη μονή καταστράφηκε από σεισμό,πυρκαγιές και από τους Γερμανούς το 1943, αλλά ξαναχτίστηκε. Είσοδος τις καθημερινές από 10:00 – 13:00 και 15:00 – 16:00 το χειμώνα ,16:00 – 17:00 το καλοκαίρι. Η μονή του Μεγάλου Σπηλαίου 10χλμ από τα Καλάβρυτα. Σε έναν άγριο και απότομο βράχο ύψους 120μ που στην κορυφή του υπάρχει ένας παμπάλαιος πύργος είναι φωλιασμένο το Μέγα Σπήλαιο.Η πρόσοψη του σπηλαίου κλείνεται από κελιά.Από τον εξώστη η θέα είναι μοναδική. Είσοδος καθημερινά από τις 8:00 μέχρι τη δύση του ηλίου.

Διαδρομές

Ταξίδεψε με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το Διακοφτό(22χλμ η διαδρομή κρατάει περίπου γύρω στη μια ώρα). Είναι μια από τις πιο παλιές γραμμες τρένου στην Ελλάδα, η κατασκευή του έργου ολοκληρώθηκε από τον Χαρίλαο Τρικούπη το 1896. Η διαδρομή είναι πραγματικά φανταστική καθώς περνάει μέσα από το δάσος και το ποτάμι. Ο πιο σημαντικός σταθμός είναι της «Ζαχλωρού». Η περιοχή είναι ιδεώδης για το καλοκαίρι όπου τα πολλά μεγάλα πλατάνια μαζί με το νερό που κυλά στο ποτάμι δημιουργούν μία δροσερή και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Επίσης από τον σταθμό αυτό με τα πόδια μπορεί να επισκεφτεί κάποιος το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου. Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να οργανώσουν μια εκδρομή που να συνδυάζει την διαδρομή με την πεζοπορία και τον οδοντωτό. Με τον οδοντωτό από το Διακοπτό μέχρι τη Ζαχλωρού και μετά με τα πόδια, κατάβαση εύκολη μέχρι τα Νιάματα. Η διαδρομή αυτή είναι και η πλέον ενδιαφέρουσα και στη συνέχεια με τον οδοντωτό μέχρι το Διακοπτό. Επισκέψου το χιονοδρομικό κέντρο ακόμα και αν δεν ξέρεις σκι. Πιες τον καφέ σου στο χιονοδρομικό και απόλαυσε τα τοπία του Χελμού και τη μαγευτική θέα στον κορινθιακό κόλπο.

Μην χάσετε

Με τον οδοντωτό από τα Καλάβρυτα μέχρι το Διακοφτό όπως αναφέρω στις προτεινόμενες διαδρομές.

Περισσότερα..

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;