Το Carpooling στην Ελλάδα

Το Carpooling (ομαδική μετακίνηση με ιδιωτικά αυτοκίνητα) είναι ένας όρος που έχει επικρατήσει διεθνώς για το «μοίρασμα» μιας διαδρομής με άλλους που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Το Carpooling.gr είναι μια ανεξάρτητη πύλη που συνδέει τους ταξιδιώτες που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, φέρνει σε επαφή ανθρώπους που σχεδιάζουν να κάνουν την ίδια διαδρομή και θέλουν να μοιραστούν τα έξοδά του.

Είναι μια ιδέα που ήρθε στην Ελλάδα γνωρίζοντας ότι στο εξωτερικό γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και σε πολλές χώρες όπως στις ΗΠΑ, Γερμανία, κ.τ.λ. εφαρμόζεται με συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις. Στην Ευρώπη έχει αρχίσει και γίνεται κίνημα με αρκετούς υποστηρικτές, ενώ στις ΗΠΑ, σε πολλές Πολιτείες, έχουν δημιουργηθεί λωρίδες κυκλοφορίας (High Occupancy Vehicles) αποκλειστικά για αυτοκίνητα με πάνω από δύο ή τρεις επιβάτες.

Η εφαρμογή της ιδέας του Carpooling θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων που σχετίζονται με την άσκοπη και υπερβολική χρήση του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα όσον αφορά το κυκλοφοριακό, έχει βρεθεί ότι μια κανονική λωρίδα κυκλοφορίας σε έναν αυτοκινητόδρομο εξυπηρετεί το 21% των αυτοκινήτων, αλλά μόνο το 18% των επιβατών, ενώ η ειδική λωρίδα για τα αυτοκίνητα με πάνω από δύο επιβάτες, εξυπηρετεί το 16% των οχημάτων και το 27% των επιβατών όλου του αυτοκινητοδρόμου, αναλογιστείτε λοιπόν τα οφέλη στο κυκλοφοριακό αν οι πολίτες μετακινούνταν προς την δουλειά και μοιράζονταν την διαδρομή με έναν ή και δύο συμπολίτες τους.

Επιπρόσθετα, παρόλα τα μέτρα που έχουν κατά καιρούς παρθεί το νέφος εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και η βασική αιτία είναι η αυξημένη κίνηση των I.X., αφού ευθύνεται για το 62% των συνολικά εκπεμπόμενων υδρογονανθράκων, για το 63% των συνολικά εκπεμπόμενων οξειδίων του αζώτου και για το 80% του συνολικά εκπεμπόμενου μονοξειδίου του άνθρακα. Το κάθε Ι.Χ. σε σχέση με τα λεωφορεία εκπέμπει ανά μετακινούμενο επιβάτη έως και 40 φορές περισσότερους ρύπους.

Ανάλογα, ίσως και πιο δελεαστικά για τους πολίτες, είναι τα οικονομικά οφέλη που αποκομίζει κάποιος από της εφαρμογή του Carpooling στις καθημερινές (και όχι μόνο) μετακινήσεις του, ιδιαίτερα στις μέρες μας όπου η ολοένα αυξανόμενη τιμή των καυσίμων και των διοδίων αποτελεί ένα σημαντικό έξοδο για πολλούς πολίτες.

Το Carpooling είναι μια ιδέα αρκετά καινοτόμος για τα Ελληνικά δεδομένα, και παρά το μικρό χρονικό διάστημα που το Carpooling.gr είναι στον αέρα έχει αποκτήσει πάρα πολλούς φίλους και υποστηρικτές, κάτι στο οποίο συντέλεσε και η εμφάνισή του σε όλων των ειδών τα ΜΜΕ. 😉

Πέρασε μια βόλτα για περισσότερα… carpooling.gr.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
16 Απρ. 2024
Μπο
54'
2 - 1
Atl
16 Απρ. 2024
Μπα
51'
1 - 1
Παρ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;