Στις φλόγες ο Καύκασος – Ολυμπιακή Εκεχειρία

Από nmpardakis 10 Αυγούστου 2008

Γενικεύεται η πολεμική σύρραξη στον Καύκασο με πληροφορίες για νεκρούς αμάχους σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε πόλη της Γεωργίας. Στο έδαφος της αποσχισθείσας Νότιας Οσετίας οι συγκρούσεις κλιμακώνονται και ξεδιπλώνεται προσφυγικό δράμα, ενώ η Γεωργία κηρύσσει στρατιωτικό νόμο και οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για εθνοκάθαρση στη Νότια Οσετία. Δύο χιλιάδες είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί και πάρα πολλές χιλιάδες οι τραυματίες. Ο αμαχος πληθυσμός είναι που μέχρι στιγμής την πληρώνει. Πολλές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ και εδω, φωτογραφίες εδώ ενώ video με τις εξελίξεις στα link 1 , 2 , 3. To δικό μας σχόλιο είναι το παρακάτω:

Η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι συνυφασμένη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία εποχή. Από την έβδομη μέρα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι την έβδομη μέρα μετά το πέρας τους, οι πόλεμοι σταματούσαν έτσι ώστε οι αθλητές, απαλλαγμένοι από στρατιωτικές υποχρεώσεις, να μπορούν να ταξιδέψουν για να συμμετάσχουν στους Αγώνες.

Το 1992 άρχισε μία σύγχρονη προσπάθεια για την αναβίωση του θεσμού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή κάλεσε για την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας ώστε αθλητές από την πρώην Γιουγκοσλαβία να συμμετάσχουν στους Αγώνες της XXIII Ολυμπιάδας στη Βαρκελώνη. Πρωτοβουλίες εκεχειρίας προωθήθηκαν και τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1994, 1998 και 2000 αλλά και των χειμερινών αγώνων.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προχώρησε πρόσφατα στο να ιδρύσει το Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και βρίσκεται πάντα σε συνεργασία με τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Το Κέντρο είναι ένας διεθνής Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, με έδρα την Αρχαία Ολυμπία και γραφεία στην Αθήνα. Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι ο πρόεδρος της ΔΟΕ Jacques Rogge και Αντιπρόεδρος η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πετραλιά. Αντιπρόεδρος διετέλεσε επίσης ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

Στις 3 Νοεμβρίου 2003, 190 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία του ΟΗΕ, συγκηδεμόνευσαν ψήφισμα που κατέθεσε η Ελλάδα καλώντας όλα τα έθνη να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 με 16 μέρες ειρήνης.

Τελικά στους Ολυμπιακούς το μόνο που δεν ξεχνάμε είναι τους χορηγούς.

[Πηγή για Ολυμπιακή Εκεχειρία]

Νικόλας Μπαρδάκης – nmpardakis@neolaia.gr