Κέρδη εκατομμυρίων για Shell και B.P. – τι συμβαίνει στη χώρα μας.

Από nmpardakis 28 Ιουνίου 2008

Η συνεχής αύξηση της τιμής του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά έχει ως συνέπεια τις αλυσιδωτές αυξήσεις στην τιμή των αγαθών πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα τη συνεχή χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, τη φτώχεια και την εξαθλίωσή τους.

Tα κέρδη των δυο μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιριών πετρελαίου της Ευρώπης της Royal Dutch Shell και B.P. σημείωσαν ρεκόρ αύξησης το Α΄ 3μηνο του 2008. Τα κέρδη της SHELL αυξήθηκαν κατά 12%, φτάνοντας τα 7,8 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα η B.P., αύξησε τα κέρδη της 48%, φτάνοντας τα 6,6 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του πρώτου 3μήνου του 2008 που το βαρέλι κυμαίνονταν στα 100 δολάρια κατά μέσο όρο.  Φυσικά αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στα κέρδη τους, με δεδομένο τη συνεχή αύξηση του πετρελαίου, αύξηση που θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στην χώρα μας τώρα, δύο διυλιστήρια ελέγχουν το 100% της διύλισης και του εφοδιασμού της αγοράς. Οι τιμές τους είναι ίδιες. Οι εισαγωγές, αν και ελεύθερες, είναι ασύμφορες. Τα διυλιστήρια αυξάνουν ποσοστιαία περισσότερο τις τιμές από τα πρατήρια! Τα περιθώρια κέρδους τους είναι άγνωστα, αλλά η αύξηση των κερδών τους κατά 77% στο Α΄ τρίμηνο 2008 και 90% στο Δ΄ τρίμηνο του 2007 μας αποσαφηνίζει ποιος αυξάνει τα κέρδη του!

Στην Ελλάδα η τιμή του καυσίμου αυξάνεται (από τα διυλιστήρια) και με βάση τι μελλοντικοί κίνδυνοι μπορεί να παρουσιαστούν στη διεθνή αγορά!! Την ίδια ώρα όμως έχουμε πιο ακριβά φαγητά, είδη – αγαθά πρώτης ανάγκης, μεταφορές (λεωφορεία – ταξί) κ.τ.λ.

Και εδώ δημιουργούνται δύο ερωτήματα; Πρώτον, πότε επιτέλους θα πάψει η υποκρισία και δεύτερον, ποιος λοιπόν θα πει επιτέλους την αλήθεια για τις τιμές;

[Πηγή] [Πηγή 2]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ