Πουτ δε feed ντάουν

Τα splogs έχουν χτυπήσει εδώ και καιρό την πόρτα της ελληνικής μπλογκόσφαιρας. Κόποι ωρών, ημερών, μηνών και ετών ακυρώνονται σε δευτερόλεπτα με την ακούσια βοήθεια των feed (και όχι μόνο). Ολο και συχνότερα οι Έλληνες bloggers υποκύπτουν στον έμμεσο εκβιασμό που δημιουργεί αυτή η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των blog τους.

Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό και αυτό είναι θετικό καθώς όλο και περισσότεροι ψάχνουν να βρουν μια λύση. Η διαφορά με π.χ. τα spam mail είναι οτι τα splogs ξεκινάνε απο εσένα. Αν δεν γράψεις εσύ το post σου δε θα βρεθεί κάποιος να το πάρει και να το πασάρει σε έναν τρίτο. Οπότε υπο προυποθέσεις μπορεις να έχεις εσύ το πάνω χέρι.

Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο. Αυτοί που ψάχνουν να βρουν τρόπο να εκμεταλλευτούν τη δουλειά σου για δικό τους όφελος πάντα θα είναι ένα βήμα μπροστά. Καλούμε όλους να βοηθήσουν με ιδέες και προτάσεις για το πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο.

Υπάρχουν ήδη διάφοροι τρόποι για να κάνουμε όσο περισσότερο “ανεπιθύμητη” γίνεται την παρουσία του blog μας στα διάφορα splogs.

Ας δούμε κάποιους

Hotlinking images

Μια απο τις άμεσες επιπτώσεις των splogs είναι συνήθως η αυξημένη κατανάλωση bandwidth που μας δημιουργούν λόγω της χρήσης των φωτογραφιών μας. Μια κίνηση που μπορούμε να κάνουμε είναι να απαγορεύσουμε το hotlinking, δηλαδή να μη μπορεί κάποιος να δει φωτογραφίες μας έξω απο το site μας. Ομως πόσο αυτό ενοχλεί τον splogger?

Ενα κείμενο με ωραίες φωτογραφίες τραβάει την προσοχή. Ενα κείμενο με καθόλου φωτογραφίες αλλά διαφημίσεις απο δίπλα; Μήπως αυτό βολεύει ακόμα καλύτερα; Μια πολύ καλή λύση λοιπόν είναι η εμφάνιση συγκεκριμένης φωτογραφίας σε περίπτωση hotlinking, όχι γενικά αλλά απο sites τα οποία έχουμε βάλει στην “black list”
Η φωτογραφία που χρησιμοποιήσαμε είναι η παρακάτω. Θα μπορούσε να είναι μια ακόμα πιο ενοχλητική φωτογραφία ωστε να είναι ακόμα πιο ισχυρό το μήνυμα προς τον splogger. Θα μπορούσε ακόμη να είναι μια φωτογραφία-διαφήμιση για το site μας , για να εκμεταλλευτούμε και τους επισκέπτες στο splog που έτσι κι αλλιώς λόγω της δικής μας δουλειάς πάνε εκεί. Αλλά και μια απλή εικόνα με ένα σαφές κείμενο είναι αρκετή

Ο τρόπος για να γίνει αυτό, ειδικά σε wordpress είναι σχετικά απλός. Ανοίγετε το αρχείο .htaccess που βρίσκεται συνήθως στο home directory του wordpress. Εκει πέρα κάτω ακριβώς απο το

# BEGIN WordPress

και πάνω απο οτιδήποτε άλλο γράψτε

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^http://(.+\.)?splog\.com/ [NC]
RewriteRule .*\.(jpe?g|gif|bmp|png)$ eikona.jpg [L]

splog\.com το site στο οποίο θέλετε να εμφανίζεται η απαγορευτική εικόνα (κρατάτε το \) και eikona.jpg το path της εικόνας. Αυτό ήταν. Πλέον όποτε κάποιο splog χρησιμοποιεί φωτογραφίες απο το blog σας,παρά τη θέλησή σας, θα εμφανίζει αυτό το αρχείο. Σημειώστε οτι και πάλι θα χρησιμοποιείται bandwidth σας αλλά λογικά θα βαρεθεί αφού θα τον ενοχλείτε 🙂 Καλό είναι η εικόνα που θα δημιουργήσετε να είναι αρκετά μεγάλη σε διαστάσεις 😉 Αλλοίωση 🙂 Μια άλλη πολύ καλή λύση είναι η χρήση κάποιου plugin για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Απο αυτά που κυκλοφορούν το πιο “ελπιδοφόρο” φαίνεται να είναι το wordpress antileech plugin. Τι κάνει αυτό; Με λίγα λόγια, το παρακάτω post:

κάθε φορά που θα το επισκέπτεται ο splogger και τα προγράμματά του για να το αντιγράψουν, μεταμορφώνεται σε:

Η συγκεκριμένη μέθοδος θέλει αρκετό χρόνο για να πετύχει καθώς θα πρέπει να αναγνωρίσετε τον splogger. Το plugin καταγράφει τις κινήσεις στα feeds κλπ και εσείς θα πρέπει με διάφορους τρόπους (συγκρίνοντας τις ώρες, βλέποντας το raw log stats του server κλπ) να αναγνωρίσετε ποιος είναι ο “αντιγραφέας”. Εντοπίζοντας τον έχετε διάφορες επιλογές, όπως π.χ. τι ακριβώς θα γίνεται με το feed σας. Θέλετε να εμφανίζεται ένα μέρος του μόνο στον splogger; Θέλετε να εμφανίζεται κάτι σαν αυτό της παραπάνω φωτογραφίας (το plugin έχει μια πολύ ωραία συλλογή απο παρόμοια κείμενα 🙂 ); Θέλετε ένα απλό κειμενάκι; Δεν έχει και τόσο σημασία, αυτό που μετράει είναι οτι μπορείτε να χειριστείτε τον splogger όπως θέλετε χωρίς να επηρεάσετε το υπόλοιπο FEED κοινό σας.

Περιμένουμε τις προτάσεις σας για το πως θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτο το φαινόμενο.

[ internetakias.gr , neolaia.gr, xblog.gr ]
[ Eγραψαν μέχρι σήμερα: blogspace.gr, metablogging.gr, prezatv, webz.gr ]
[ Νικος Μπαρδάκης – nmpardakis@neolaia.gr ]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Άρη
FT
1 - 1
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΑΕΚ
49'
2 - 0
Παν
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
7'
68 - 62
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;