Αποχώρηση του Φ.Κάστρο μετά από 50 χρόνια στην εξουσία!

Από nmpardakis 19 Φεβρουαρίου 2008

[singlepic=23,350,200,,]

Έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα στην εξουσία, ο Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε την απόφασή του να μην επιστρέψει ξανά στην προεδρία της Κούβας με μήνυμά του στην εφημερίδα Granma, επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας. «Προς τους αγαπητούς συμπατριώτες μου, οι οποίοι μου έδωσαν πρόσφατα την ανυπολόγιστη τιμή να με εκλέξουν μέλος του Κοινοβουλίου (…) απευθύνω μήνυμα ότι δεν θα θελήσω ούτε θα αποδεχτώ (…) το αξίωμα του προέδρου και του ανώτατου διοικητή«, αναφέρει το μήνυμα του Κάστρο. «Θα ήταν αντίθετο στη συνείδησή μου να αναλάμβανα ευθύνες που θα απαιτούσαν μετακινήσεις και ολοκληρωτική δέσμευση, κάτι το οποίο δεν είμαι, από βιολογικής πλευράς, σε θέση να προσφέρω«, είπε χαρακτηριστικά ο μεγάλος αυτός ηγέτης!

Με την παραίτηση του ο Κάστρο κλείνει ένα κεφάλαιο της ιστορίας του 20ού αιώνα. Πρόκειται για τον ηγέτη που δημιούργησε και διατήρησε, παρά τις προσπάθειες Αμερικανών προέδρων, ένα κομμουνιστικό κράτος στο κατώφλι των ΗΠΑ. Για τόσο πολύ μάλιστα ώστε τα τρία τέταρτα των Κουβανών να μην έχουν γνωρίσει άλλο ηγέτη!!! Ο Κάστρο είχε αναλάβει την εξουσία το 1959 έπειτα από την είσοδο των «στρατιωτών της Eπανάστασης» στην Αβάνα και την ανατροπή της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα. Αρχικά ήταν πρωθυπουργός και στη συνέχεια, ως γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, συγκέντρωσε στο πρόσωπό του τα αξιώματα του προέδρου του κράτους και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων μαζί.

Ο Φιντέλ Κάστρο έχει επιβιώσει της απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων, πολλών δολοφονικών αποπειρών, του πιο μακροχρόνιου εμπορικού εμπάργκο της Ουάσινγκτον και της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης που είχε ουσιαστικά επηρεάσει κατά πολύ την οικονομία της Κούβας! Εδώ (wikipedia) θα μπορέσεις να βρεις ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τον Φιντέλ Κάστρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ