H Δημοκρατία του Πακιστάν στο απόσπασμα!

Γράφει η Ελίζα Πολίτη

Μία εβδομάδα μετά και το σύνολο της παγκόσμιας κοινής γνώμης παραμένει συγκλονισμένο με την είδηση της δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο την περασμένη Πέμπτη. Αποτελούσε αδιαμφισβήτητα ηγετική προσωπικότητα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στο Πακιστάν, παρ’όλες τις κριτικές που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί για το πρόσωπό της. Η δολοφονία της πρώτης γυναίκας Πρωθυπουργού μουσουλμανικής χώρας αποτελεί το αποκορύφωμα μιας δραματικής χρονιάς για το Πακιστάν, γεμάτης από εθνικές και θρησκευτικές συγκρούσεις, πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις, διαδηλώσεις, ματαιωμένες εκλογές, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και άγριες πολιτικές αντιπαλότητες.
«Η Μπεναζίρ γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1953. Ήταν το πρώτο παιδί της οικογενείας. Η ίδια έλεγε ότι ο πατέρας της την ενθάρρυνε από μικρή να έχει υψηλές βλέψεις. Αφού τελείωσε το σχολείο στο Καράτσι (το οποίο ήταν ιδιωτικό και διευθυνόταν από χριστιανούς) σπούδασε στο Χάρβαρντ και στην Οξφόρδη. Στο φημισμένο βρετανικό πανεπιστήμιο υιοθέτησε τον δυτικό τρόπο ζωής (..). (Συνέχεια εδώ…)
Όλα αυτά διεκόπησαν απότομα με την ανατροπή του πατέρα της και την εκτέλεσή του. Η Μπούτο έβαλε σκοπό της ζωής της να εκδιώξει τον στρατηγό Ζία από την εξουσία. Τον Αύγουστο του 1988 ο Ζία σκοτώνεται (μαζί με τον αμερικανό πρεσβευτή στο Πακιστάν Αρνολντ Ράφελ) όταν το στρατιωτικό αεροσκάφος που τον μεταφέρει εκρήγνυται και συντρίβεται. Τρεις μήνες αργότερα, σε ηλικία 35 ετών, η Μπούτο εκλέγεται πρωθυπουργός. Είναι η πρώτη φορά. Θα ακολουθήσει άλλη μία, το 1993» (απόσπασμα εφημερίδας «Το Βήμα», φύλλο Κυριακής, 30-12-07). Και τις δύο φορές όμως «επαύθη» από τον πρόεδρο της χώρας με την κατηγορία της διαφθοράς, οδηγούμενη στην αυτοεξορία σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Ντουμπάι.
Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την Μπεναζίρ Μπούτο τον περασμένο Ιούνιο στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια του SI Council Meeting, και αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε ήταν το πάθος και η αγωνιστικότητα με την οποία μιλούσε για τη χώρα της και την προσπάθεια που κατέβαλε για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, για ένα κράτος δικαίου στο Πακιστάν, που δοκιμάζεται κάτω από το αυταρχικό καθεστώς του Προέδρου Μουσάραφ, το οποίο και φέρει σε κάθε περίπτωση τεράστια ευθύνη για τις πολιτικές εξελίξεις και την αντιδημοκρατική εκτροπή, που συνέβαλαν και στο τραγικό γεγονός της δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο .
Για όλους εμάς, τους νέους σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες η Μπεναζίρ Μπούτο, η «κόρη του Πακιστάν», όπως από πολλούς έχει αποκληθεί, και ο αγώνας της για δημοκρατία και δικαιοσύνη θα παραμείνουν σύμβολο. Από εδώ και πέρα, όλοι οι αρμόδιοι φορείς, η διεθνής κοινότητα, οφείλουν να λάβουν τα απαραίτητα εκείνα μέτρα και να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, έτσι ώστε να προωθηθεί η δημοκρατία και η δικαιοσύνη στο Πακιστάν τόσο προς όφελος του ιδίου του λαού του, όσο και ευρύτερα για τη διεθνή ασφάλεια, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι αποτελεί πυρηνική χώρα και με τη διαφαινόμενη πολιτική αστάθεια στη οποία έχει εισέλθει η χώρα μετά την δολοφονία της Μπούτο, μπορεί να αποτελέσει ένα αστάθμητο και ιδιαίτερα επικίνδυνο παράγοντα στη διεθνή σκακιέρα.

Στη photo με την Benazir Bhutto και την Πωλίνα Λάμψα, Υπεύθυνη του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;